Sevgili Olcay dostum ; ben tabii ki , ''eyvah RME alırsam ben güzel ton elde etmek için çok uğraşacağım, ben en iyisi UAD alırsamkayıtlarım çok kolay güzel hale gelir, RME ile yapılan kaydı adam etmek zordur UAD ile yapılanı kolaydır'' demek istemiyorum. Bakın ben ilk mesajımda ne demişim :Dostum, benim takıldığım nokta şu: RME nin transparanlığıyla uğraşabilmeyi göze alıyor musunuz ? demeniz.
Bunu okuyan biri bundan şunu anlıyor(özellikle de bu işlere yeni başlayan birileri) ; ''eyvah RME alırsam ben güzel ton elde etmek için çok uğraşacağım, ben en iyisi UAD alırsamkayıtlarım çok kolay güzel hale gelir, RME ile yapılan kaydı adam etmek zordur UAD ile yapılanı kolaydır''
Şimdi burada bir düzeltme yapmak gerekmez mi 🙂
Diğer yandan stabilite ile kastettiğim ses kartının kaba anlamda stabil çalışması değil..
''converters to varying degrees is irreversible signal degradation. It's dynamic and/or time domain related distortion''
Buradaki önemli kısım : ''dinamik ya da zaman bazlı bozulma'' kısmı. İşte orada da converterin saat kalitesi devreye giriyor. 1 saniyede üst segment kartlar da 44100 örnekleme alabiliyor M-audio fast track de... Aralarındaki rekabet farkı üst sınıflarda da mevcut. Burada saatin çalışma stabilitesi devreye giriyor. Preamfi katındaki renk farkı ise bambaşka bir konu evet... Kullanılan komponentler vs...
"Örneğin RME tercih ederseniz transparan kayıt yapmak durumundasınız. Çünkü RME'nin mic-pre ve konvertörleri son derecede transparandır. Eğer renk isteniyorsa kayıttan sonra plug-in veya uygun hardware cihaz kullanılarak renklendirilmesi gerekir. Bununla uğraşabilmeyi göze alıyor musunuz ? Eğer uğraşırım diyorsanız örneğin yeni çıkan Babyface Pro FS sizin için biçilmiş kaftan olabilir. "
Senin dediğin gibi yanlış anlamaları ortadan kaldırabilmek için ; daha geniş ve net bir anlatımla bu ifadelerden ne çıkarılması gerekeceğini şu şekilde açıklayalım :
RME bir kayıt işlemini en ideal kayıt şekli olan transparan biçimde kayıt eder. Ancak yapılan müzik gereği ; eğer belirli noktalarda transparanlık dışında , herhangi bir renk unsuru isteniyorsa o noktaların plug-in veya hardware bir cihazla renklendirilmesi gerekebilir. Bu da bir çaba gerektirir. Ama bu çaba atla deve değildir. Gereken bilgiye sahip olunduktan sonra basit bir işlemdir.
Transparan kayıt etmenin diğer önemli bir avantajı plug-in kullanımında ortaya çıkar. Eğer kayıt renkli olursa ; plug-in'lerde genellikle var olan renk faktörü yüzünden , proses sonucunda -istemeden de olsa- o kayıt renk cümbüşüne dönebilir. Bu da arzulanmayan bir durumdur.
Kayıt cephesinden anlattığım bu renk meselesi ; duyum açısından da aynen geçerlidir. Renkli konvertörlerle sağlanan renkli duyum ; kayıt ve proseste (miks ve mastering'de ) yapılmış hataların duyulmasını engelleyebilir. Bu da söz konusu hataların önüne geçilmesinde bir engeldir.
SON SÖZ : Transparan kayıt edilmiş bir müzik gerekirse renklendirilebilir. Ama renkli kayıt edilmiş bir müzik transparan hale getirilemez.