Humbucker Manyetik mod önerisi

elektro-gitarda-ahsap-tona-etki-eder-elektro-gitarda-ahsap-tona-etki-etmez-89154-1.webp
 
Hah işte, ben de high gain tonlarda aradaki fark çok az diyorum bundan bahsediyorum ama linç yiyor her bunu söyleyen, way efendim nasıl ağaç ve manyetik de bilimum ayrıntı tona acayip fark getirirmiş. Amfiye bağlamadan, veya cleande, düşük volumeda fark artar.
Ama o videodaki 10 gitar da high gain ton, köprü manyetiği, ritm ve riffler olarak arkadaş gözü kapalı tak diye biliyorsa üçüncü sıradaki gitar şu ağaçtan yapılmış su gitar ve su manyetigi kullanıyor, fretleri şu malzemeden, klavye ağacı xxx... Beşincininki de bu...gibi aradaki farkı net belirleyebiliyorsa helal olsun derim.
Hatta bir seviye daha ileri gidip su ağacın üstüne, nitro boya var da desin, ki biri gitarın üstündeki boyadan dolayı ağacın tonal etkisi azalır da demiş aynı iddiada bulunan arkadaş. Aramızda boyasız, cilasiz gitar çalan var mı? Herkes ses mühendisi olarak çalışmıyor , genel amatör dinleyiciden bahsediyoruz. Hele ki yeni başlayanlar için bu ayrıntılara takılmayın diyoruz.
Ben de hep aynisini soyluyorum zaten. Ama elektro gitar sadece metal muzik yapma enstrumani degil ki. Oyle olsaydi ben acikcasi sadece bir iki elektro gitar kullanirdim. Ne tele, ne strat, ne de hollow body.

Geçen gün 6 farklı superstratim ve içinde de bir USA HSS pro strat karıştırdığım, köprü humbuckerda hayvani gainde ton karşılaştırması yaptım. Yüksek gainde neler olup bittiğini zaten biliyordum da, kayıt alıp duymak istedim farkları.

Iclerinde alnico2 paf manyetiklerden iki farkli aktif manyetiklere, neck-thrudan bolt-ona, abanozundan maple'ina çeşit çok. Buraya kayıtları atsam bircok kisi "hepsi ayni" der. Çoğunluk dusuk çıkışlı alnico2 manyetik ve fender humbucker'ini digerlerinden ayırt edemez, hatta çoğu onları beğenir cunku clarity farki var.

Peki bu test tek başına herseyi açıklar mı? Elbetteki hayır, cunku tek bir ton ayari ile çalmıyoruz ve her gitar için farklı ayarlar yapıyoruz. Ben metal için gene yüksek çıkışı, yerine göre neck-thruyu tercih ederim ama aslında her biri kendibasina gayet iyi gitarlar. Versatillik veya clean / klasik Rock işlerinde tercihlerim başka olur.

İşin güzelliği de burada zaten. Her gitar kendi içinde az ya da cok farklı olmak üzere titreşim, tını, konfor, ergonomi özelliklerinde ve görsellikle birlikte bizde duyusal ve duygusal bir anlam kazanıyor. Gitarın tum bileşenleri bir araya geldiğinde bizler için çok genel bir tabirle "iyi" veya "kötü" izlenimi bırakıyor. Çok tecrubelilerde bu ayrım daha objektif ve detaylı yapılırken, daha az tecrubelilerde veya hiç de yanlış olmayarak gitar hayatının büyük kısmını bir iki gitarla geçirenlerde daha subjektif parametrelerle yapılıyor. Hep söylediğim gibi, gitar nihayetinde bir muzik yapım aracı. Gitarist elindeki gitarla mutluysa agaciymis, manyetigiymis bilmemneymislerle uğraşmasina hiç gerek yok. Lakin, olayı gerçekliğin dışına kadar çıkarıp "gitar ağacının tona etkisi yok" a kadar getirmeye de gerek yok.

Guzel bir video ile sonlandiriyorum.

 
Yanlislik duzeltilir o onemli degil ama yinede hakarete varan ifadeleri kullanmaktan imtina etmek daha dogru olur. Tabi bu benim kendi dusuncem, ölümlü dunya... Birbirimizi tanisakta tanimasakta sert uslup kullanmak hakliyken haksiz duruma dusurur.

İyi festivale gelmisim ha yoksa konu yurumeyecekti.

Neyse elektrogitarin govdesinde kullanilan her turlu malzeme tellerden elde edilen tonu degistirecektir.

Cunku gerilmis tele uyguladigimiz basinc sonucu salinim gostermeye baslayan tel manyetigin manyetik alanini degistirirken ayni zamanda havayi da titrestirir, yani ortaya kulagimizla duyabilecegimiz bir ses cikartir.
Telin yarattigi bu titresim ve ses dalgalari, esik ve kopruler vasitasiyla butun ahsap govde boyunca ileri geri yankilanmaya baslar.
Bu titresimler " su dalgasi gibi dusunun" gitarin govdesinde yayilirken eger yeterli direncle karsilasmaz, ve hatta odaklanacak sekilde yon verilmesi saglanirsa birbirini beslemeye ve kesirilemez sekilde hareket etmeye baslar. İste mesela biz buna feedback diyoruz.

Bu yuzden akustik gitara distortion baglayip yaradana siginip yardiramiyoruz.
Cozumu var, delige uygun kesilmis plastik bir tapa koyuyoruz.

Elektrogitarda ise akustik bir oda olusturmadigimiz, masif bir govde kullandigimiz icin feedback konusundan cok korkmamiza gerek yok.
Lakin her ne kadar masif olsa bile her turlu agac en temelinde zamaninda canli bir varlik oldugundan, minik minik hucrelerden olusuyor, bu hucrelerde ise suyu kaybettigi icin hem hucreler kucuk birer odaciga donusuyor, hemde icerisinde olusan minik catlaklar ve damarlar bizim bu titresime yon verebilmemize olanak sagliyor.

Manyetigin ses dalgasini algilamak gibi bir durumu yok. Cunku ses dalgalari ferromanyetik degil.

E peki nasil oluyor bu ton hadisesi?

Ahsap uzerinden yayilan dalgalar gitarimizin uzerinde bilardo masasi uzerinde ki milyonlarca beyaz top gibi bir sag bant bir solbant diye gezerken kimisi birbirine carparak o dalgayi susturur, kimisi birbirinin yonunu degistirir, kimisi birbirini besler.

Ama o kadar cok dalga vardir ki, illa ki bu dalgalarin bir kismi, gergin celik tele geri doner...
Hah bizi ilgilendiren iste bu evini ozleyen minnak dalgalar...

Simdi hepimiz biliriz ki kati cisimlerin ses iletimi diger tum malzemelerden daha verimlidir. Metallerin atomlari ise birbirine simsiki bagli oldugundan cok cok daha iyidir.

Simdi ahsaptan donen minik dalgaciklar, gergin celik telle karsilastiginda ne olur?
O stres sikinti biter ve bir anda butun tel uzerinde ozgurce kosmaya baslar...

Kosarlar, kostukca zaten gergin olan telde cok minimal ama cok cok cok yuksek tekrarlarda titresim yaratirlar,
İste tam burda evet evet tamda burda bu minnak titresimler, zaten bozulmus manyetik dalgalari uzerine minik minik firca darbeleri atmaya baslar... Ayni ressam Bob'un suraya bir kus koyalim dedginde yaptigi hareket gibi...

Bu kucuk kuslar, eger bir duzen icerisinde teller uzerinde gidebiliyorsa bize net bir ton ve yeterli bir sustain saglayabilirken, karmasik ne igudugu belirsiz kuslar kavga ediyorsa, camurlasmis, kafa karistiran, duzen bozan sesler ortaya cikmaya basliyor.

Bir lp kasa gitari alalim, bir cok parcanin bir araya getirilmesiyle olusturuluyor, iskelet, alt kapak, ust kapak, govdenin hesaplanmis, formule edilmis yukselisi, kuyruga giderken hafif kavis ve altta sivri kuyruk...
Ya headstock? Kocaman...
Doygun doygun, bol bol ses dalgasi...

Ayni sey strat ve super strat gitarlar icinde gecerlidir. Bu yuzden aslinda dinleyen single manyetikten degil, govdenin ses karakteristiginden lp mi stratmi diye anlar...

Arkadaslar, cok uzun yazdim. Ha inat ettim bu arastirma pdflerini paylasmayacagim. Cunku gercekten govde agacinin tona etkisini goz ardi etmenizden degil, muhalefet edeceginize "hocam kaynak goster" demediginiz icin... Aralarinda yakin tarihte 2021 de yapimis bile var. Yani bayagi teknolijili donem yani... 😉

Ama siz yuce insanlar bana tabi ki minnet etmeyeceksiniz. Gidecek benim googledan ulastigim bilgi ve belgelere zaten ulasacaksiniz.
Neyse kalin saglicakla. Bcwarlock 10 gitar arasinda fark duyamiyorum gibi bir ifade de bulunduktan sonra ben hangi tonu nasil anlatabilirim?

Yada hatalarla dolu bir calismayi bilimsel kanit diye ortaya koymak?

Ez cumle, tabi ki elektrogitarin tonu tek basina dusunulemez. Fakat bizi tatmin edecek tonun temelini ise her zaman gitarin kendisi ve donanimlari olusturacagi gercegi tartisilamaz...
Ve bu donanimlarin bizzat uzerine monte edildigi govde ahsabina minimal etki ediyor demek mantikli degildir.


Kalin saglicakla.

👏👏👏👏👏
hocam yerden göğe haklısın ama insanın sabrını zorluyorlar.
üstte bi kardeşimiz TIP'dan örnekler vermişti "doğru bilinen ama yanlış olan" diye.

şimdi bir takım seri üretici ve satıcılar diyor ki: gövde ağacının türü, ses manyetik sarımdan geçirildiği için sese etkisi yoktur. baştan sona yalan.

ben referans olarak sizin kadar ağacın DNA'sını masaya yatıran bilimsel açıkla olarak değil ama Elvis Presley döneminde başlayan müzik akımından sonra 1970lerde başlayan ROCK akımı öncüleri Deep purple, Led zeppelin gibi örnekli grupları dinleyerek 1980ler 1990lardan sonrada bizim ülkemizin efsane gruplarının ahşap farkı üzerindeki bilgi ve tercih sebeplerinin üzerine bizzat kendim 2 ayrı marka alder kasa ve 1 adet ıhlamur kasa üzerinde emg 81'in çıkan sesini bizzat kulağımla deneyimledikten sonra burada bu bilgiyi paylaşma gereği duydum.
ama şimdi yerli 2 rock grubu söyle deyince ağızlarından duman, mor ve ötesi gibi örnekler verip daha Kramp, Kronik, Mavisakal gibi gruplardan bi haber gençlerin ortaya çıkıp, kulaktan dolma bilgilerle ahkam kesmesi can sıkıyor.

bazılarını tenzi ediyorum ama bu yeni nesil bi garip.
müzikle uğraşan iki doktoru bile karşı karşıya getirmeyi bile başardılar ya şu forumda, pes.

bigün bi tanıdığımın dükkanda emaneten dururken 3, 4 genç geldi gitar ve pilli amfi soruyorlar sokakta çalmak için. yok ama ayarlarım dedim.
köprü nasıl olsun sabit, tremolo, floyd rose ? diye sorunca gözlerine uzun far tutulmuş tavşan gibi kaldılar. köprü mevzuu nedir bilmiyorlar
meğer daha ellerine gitar almamışlar, çalmayı bilmiyorlar.
yani sokakta fiyaka yapmak amaçları.

tamam kimse anasından doğarken bilerek doğmuyor. bizde o yaşlarda olduk ama biz o yaşlardayken böyle bu derece hadsiz olmadık, bi büyüğümüz bi bilgi paylaşırsa üste çıkıp sivrilmek uğruna kendimizi rezil etmedik.

zaten artık bu konuda bilgi paylaşımı yapmayacağım. şimdiki gençlerin yaptıkları hatayı bizler bilimsel ve bizzat deneysel objektif bilgiler ışığında düzeltmeye çalışınca biz kötü oluyoruz.

En azından şu forumda, ağaçların tona etkisi olduğu bilen 40lı yaşlarda bikaç kişi, 2 doktor ve siz varsınız.
cehaletin sardığı platformda yalnız olmadığımı bilmek güzel bi duygu 👋🤝
 
Çok kasmayalım arkadaşlar gitar gitardır çalan çalsın.İsteyen ıhlamur isteyen kızılağaç isteyen sunta isteyen direkt olarak kocaman çam ağacına köprü takar tel takar öyle çalar.Tonunu seven istediğini çalar.Sonuçta sadece gitar değil amfi pedallar eğer kayıt alıyorsanız bunun dawdan geçirilip ayarlanması var.Küreğe emg takan var çok da eşmemek lazım.
 
Geri
Üst