Ben de merak ediyordum bu iphone-ipad ile yapılan mevzuları. Şimdi bu gitar-iphone bağlantısı ligthning'ten yapılıyor. Şarj olayı nasıl oluyor, sömürmez mi bataryayı 20 dakikada? Almayı ciddi ciddi düşünüyorum fakat tek çekincem bu.
...
Diyeceğim o ki, fundamental frekans pek bir şey ifade etmiyor nota değeri dışında müzikal olarak. Tını yoksa işin içinde, yukarıdaki ses iyidir. 🙂 Harmoniklerden kurtarıyor filan pek diyemeyiz yani, harmonik frekanslar yoksa gitar yok. Ha hangi amfi ne tepki verir bilemem, tasarımına göre filtrelenir/filtrelenmez. Ama 41 Hz çok düşük efendim olmaz böyle şey filan derseniz, o zaman buyrun, bas gitar da çok gereksiz bir şey olmaz böyle şey deyin.
Lütfen.
😀
Şimdi konunun bas gitarla bir alakası yok ki. Elektro gitar amplifikatörü tasarımı ve hoparlörleri farklı, bas gitar amplifikatörü tasarımı ve hoparlörleri farklı. Amplifikatörün yukarıdaki Rob Champan'ın videosundaki tonunu duyduk. Hakikaten kötüydü yani. Bir de hoparlör tarafından bakalım: Misal, V30'un frekans cevabına bakarsanız orta frekansta 100dB/W olduğunu görürsünüz. Alt frekanslara indikçe cevap kötüleşiyor. Biz de zaten temel frekansı çok az duyuyoruz. Duyabildiğimiz, kuvvetlendirilmiş harmonikler ve biraz da temel frekans. O yüzden diyorum "harmonikler olmasa..." diye.
Bendeki 5 telli bas gitarı EVH 5150III'in Lead kanalına taktığımda Rob Chapman'ın videosundaki gibi ton alıyorum 🙂 İşin şakası bir yana da, daha önceki mesajlarımdan birinde de söyledim: 8 telli (F#1) ve daha düşük akortta çalan grupların büyük çoğunluğu zaten amplifikatör ile çalmıyor. Her ne hikmetse Axe FX gibi aletlere bağlayınca daha derli toplu mu oluyor, bana mı öyle geliyor, anlamadım. Ama adamlar kayıtlarını Axe FX ile yapıyor (Meshuggah, Periphery vs.).Sonuç olarak bu gitarı (gitar?) elektro mu yoksa bas amfisine mi takacağız? Hakikatten hayat çok zor.
8 telli kayıt almamama neden olan şeylerden birisi bu durum abi, bir iki parça kaydettikten sonra "Ya ben buna nasıl bas gitar kaydedeceğim?" deyip araştırdım, çoğunlukla aynı oktavda kaydet dediler, ben de olmaz öyle şey deyip vazgeçtim, döndüm 7 ye. 😀 Malum 5 telli bas gitar sıkıntı değil, ama 6 telli bas gitarda üste değil alta tel ekleniyor, vst filan de rezalet sonuç verdi. 🙂 Ama çoğu 8 kullanan grup unison olarak çalıyor, Meshuggah da böyle yanlış bilmiyorsam.Peki bunlar canlı da nasıl çalıyor? O değil de mixi de zor, kick-bas-gitar hepsinde çok yakın frekanslar var. Normalde gitar low-mid/high-mid tınlar, o bakımdan altı-üstü traşla bile yeterli olur ama bu durumda bas gitarın da frekansları haliyle düşüyor, kick zaten düşük, gitarlar düşük, canlı da dinleyen için de zor, çevresel birçok maddeyi de titreştirip, rezonansa girecektir. Hele ki mideler filan, bir de alkol, herkes konser sonrası kusacakmış gibi olabilir. 🙂 Teorik yanı bir yana, pratik yanı baya zor bir durum.