Selamlar,
Video için teşekkürler hocam. 570, 770, 1570 ve 2570 serileri en beğendiğim Ibanez'ler gerçekten.
(ben biraz daha eski usül 570 fanıyım)
- Sonu 50 ile biten seriler (550, 750, 1550, 2550 vs.) pickguard'lı. Sonu 70 ile biten seriler (570, 770, 1570 ve 2570 vs.) pickguars'sız. Özür dileyerek videoyu biraz hızlandırarak izledim. Acaba gözden mi kaçırdım? Gitarın 2570 olduğunu söylemişsin ancak pickguard var. Bu konuda yorumun nedir? Pickguard'ı kendin mi ekledin acaba?
- Neck manyetiğinin yönünü değiştirince (ters döndürünce) özellikle switchin ara pozisyonunda yani middle ile neck manyetiği bir arada çalışacak şekilde ayarlayınca problem oluyor mu? Middle manyetiği DiMarzio/IBZ-S (Alnico 5) mi? Single manyetiğin mıknatıs yönlerini değiştirme gibi bir işlem yapıldı mı?
- Neck manyetiğinin yönünü değiştirdikten sonra, single mod'a alındığında sap'a yakın coil mi devrede oluyor yoksa middle'a yakın coil mi? Bunu da gözden kaçırmış olabilirim. Cevaplayabilirsen çok mutlu olurum. (en azından ileride konuyu okuyup referans alacak arkadaşlara da faydası olur)
- Orjinal manyetik ve videodaki manyetik bilgileri aşağıdaki gibi mi?
Orjinal manyetikler sanıyorum aşağıdaki gibiydi ve tamamı ceramic'ti:
Bridge: DiMarzio/IBZ Steve Morse (DP200) ile Super Distortion (DP100) arasında diye tanımlanan model
Middle: DiMarzio/IBZ-S HS-2 (DP116) ye benzer model (DiMarzio/IBZ ceramic görünüyor ancak HS-2 Alnico 5 burayı anlayamadım)
Neck: DiMarzio/IBZ Super 2 (DP104) ye benzer model
Şu anki manyetikler sanıyorum aşağıdaki gibi
Bridge: DiMarzio Tone Zone (DP155) Output:375 Alnico 5 Resistance: 17.31KOhm Bass:9.5 LowMid:8.5 HighMid:8.0 Treble:4.0
Middle: DiMarzio/IBZ-S HS-2 (DP116) ye benzer model (DiMarzio/IBZ ceramic görünüyor ancak HS-2 Alnico 5 burayı anlayamadım)
Neck: DiMarzio Air Norton (DP193) Output:270 Alnico 5 Resistance: 12.58KOhm Bass:6.0 LowMid:6.0 HighMid:6.0 Treble:5.5
Bildiğim kadarıyla 570 serileri oldukça eski ve V8-S1-S7 serisi manyetiklerle geliyorlar. 770'ler de DiMarzio/USA oluyor.
1570 ve 2570 serileri biraz daha yeni (en azından 2000'li yıllara ait) ve DiMarzio/IBZ manyetiklerle geliyor.
- Tone Zone ve Air Norton modellerinin hem standart spaced hem de F-spaced modelleri mevcut acaba hangilerinden kullandın?
Selamlar Üstadım ,
Öncelikle konuya olan ilgin alakan için çok teşekkür ederim ve direkt sorularını cevaplamaya geçiyorum ,
Gitarım 2007 model rg2570e (sondaki e eki edge pro tremoloyu temsil ediyor z olsaydı edge zero olurdu bilmeyen arkadaşlar için kısa bir bilgi 2008 sonrası edge zero oluyor ki bana göre edge pro tremolo ibanezin en stabil tremolosu edge zeroya göre alacak arkadaşlara da bir önerim olmuş olur 2007 ve öncesi mümkünse bu gitarı alsınlar) 1. Soruya dönersek orjinalinde evet gitarın pickguard yok ben tamamiyle kozmetik olarak beğendiğim için pickguard kullandım ve hatta gitarın orjinalliğini bozmamak adınada vidalamadım potansların altındaki somunlar tutuyor pickguardı. Ve xx50 xx70 serisi ibanezler arasındaki fark genelde finish ve pickguard olayı ve xx50 serisinin pickguard altıda fenderdeki gibi oyulmuş durumda ben sustaini azalttığını düşünüyorum bu tarz işlemlerin ama üzerinde herhangi bir kıyaslama test işlemim olmadı tamamiyle ön yargı benim ki.
Diğer Manyetikle İlgili sorularına gelince şöyle tarif etmek daha doğru olur ;
Köprü Humbucker / / / / / Sap humbucker şimdi bu dizilimi hsh olarak kabul edelim sıralamamızda bu şekilde, split coil işlemi yapıldığında gitarın manyetiklerinin sarım yönü saat yönünde olduğu ve mıknatıs da buna göre yerleştirildiği için sadece ortadaki single manyetiğe yakın coiller çalışıyor nokta yani prantez içine aldıklarım şöyle ;
Köprü H / (/) S / H (/) / Sap
Buda Videoda bahsettiğim neden split coil yapılsa bile strata yakın ton veremediğini açıklıyor çünkü neck manyetiği olması gereken kadar sapa yakın değil stratın orta manyetiği ve neck manyetiği arasında kalıyor Videoda bahsettiğim diğer manyetik mıknatıs ve güç etkenlerinide hallettikten sonra yapmamız gereken tek şey manyetiği stratta olduğu gibi sapa yaklaştırmak gitar tasarım itibarı ile 24 perde olduğu için bu tabikide mümkün değil yapabileceğim tek şey olan manyetiği vidalarından söküp bildiğiniz tamamiyle ters döndürüp yerine taktım (sarımşarı veya mıknatısın poleritesiyle ilgili bir işlem yapılmadı).
Yani Manyetik Single modda
; Köprü / (/) / / (/) Sap pozisyonunda çalışmaya başladı buda yaklaşık 2 cm single olarak çalıştırdığım manyetik bobinini sapa yaklaştırmış oldum ve sonuç beklediğimden inanılmaz muazzam ve videoda da belli oluyor.
Tone zone ve air norton f spaced sanırsam çünkü gitar tremololu.
Neck manyetiğinin yönünü değiştirdikten sonra 4. Pozisyonda middle ve neck single aynı anda çalışırken bariz bir şekilde ton yumuşadı ve daha kremsi bir hal aldı yani volume düşüklüğü gibi demek istemiyorum daha cırtlak olan ton daha tizlerini kaybetmeden yumuşadı ve her ne kadar bu pozisyonu çok kullanmasamda benim çok hoşuma gitti çünkü zaten gerçek bir stratta arasındaki mesafe nasılsa şuanda da öyle bir hal aldı .
Orta manyetiğe gelince ben orta manyetiği ve 4. Pozisyonu çok kullanan biri değilim genelde neck bridge kullanıyorum bu yüzden onu stok olarak bıraktım ve açıkçası uyumda fena değil gayet tatmin edici soundlar var orta manyetik benim bildiğim kadarıyla seramik ama yanılıyorda olabilirim çünkü amerikan fender pickuplarındaki gibi arkasında mıknatıs yok her bir slug kendi mıknatıs.
Ancak ben de videoda bahsettiğin gibi "stratın yeri ayrı" diye düşünenlerdenim. 🙃
22 perde 24 perde farklı ölçüler.
Floyd-Rose sistem ile vintage tremolo farklı hislere sahip. Özellikle vintage tremolo tek bir tarafa sabit tek yönde hareketli ve yay sayısı da biraz fazlaysa bend vs. çalım hissiyatlarının da fark ettiğini düşünüyorum.
Muhakkak neck manyetiğini single yapınca teknik değerler açısından American Fender neck'ine yaklaşmıştır. Manyetiği döndürmek konusunda bilgim olmasa da belki bunun da etkisi olmuştur. Ancak video'daki tonun birazcık amfi ve pedal ayarlarının da etkisiyle böyle hissettirdiğini düşünüyorum.
Aslında bir müsait zamanında (ödünç alabileceğin bir American Fender varsa) iki gitara kıyaslama videosu çekebilirsen çok daha güzel bir karşılaştırma olur.🤩
ayrıca bu soruyada gelince çok haklısınız tabikide floyd rose ve standart bir tremolonun hissiyatı bir değil veya 21 perde bir gitarla 24 perde bir wizard neckin ama benim bu videoda anlatmak istediğim hissiyat değil ton. Bu modifikasyonu yapmadan önce gitarımı az kalsın bir meksika fenderle üzerine nakit alacak şekilde takas yapıcaktım projemde şuydu meksika fender alır amerikan manyetik (alnico v herhangi bişey ) takar cayır cayır strat takılırım ( videoda da anlattığım gibi ton anlamında işçilik akort vs demiyorum bakın sadece ton meksikayla amerikan arasındaki tek fark manyetik daha önceden kıyaslamasını yapmıştım ve bunla ilgili videom vardı) ve takas yapmamamın sebebi de şuydu gelen fender meksika seramik manyetikliydi ozaman gitarımın manyetiğini ters çevirmediğim halimle bile benim gitarım usa fender tonuna daha yakındı o gevrek beklediğim şey çok şaşırmıştım hatta o yüzden takastan vazgeçip manyetiği biraz daha sapa yaklaştırmak aklıma geldi ve sonuç inanılmaz .
Daha önce 6 adet fenderim oldu sadece 1 adet usa manyetikli meksikam vardı srv ve Richie kotzen blonde stratımda vardı bu yüzden tam olarak o neck tonu hakkında ciddi bilgim var ama tabiki birebir kıyaslamak çok isterim hatta izmirde olan arkadaşlarım görürse amerikan fenderi olanlar misafir edip hem tanışmış oluruz hemde kısa bir kıyaslama videosu çekeriz.
Bu arada amfi ayarlarıyla ilgili birşey değil çünkü meksika fenderide aynı bu setupla denedim vasattı ve zaten şuanki setupta ahım şahım bir ayarda yok sadece ts ve gainsiz bir tube amp.
İlgin alakan için bu arada cidden teşekkür ederim sormak istediğin başka bişey olursa gönülden cevaplarım iyi günler tekrardan