İkinci elde butik/kaliteli gitarı satamamak - Öneriler ve deneyimler

Evet, gitara yatırım aracı gözüyle bakarak alışveriş yapıyoruz galiba, bu da tabii gelir düzeyimizle ilgili🙂
Bu arada, istesem de "param güvende" opsiyonu ile satamıyormuşum gitarı, şimdi fark ettim. Eh, bu da kısıtlıyor tabii ödeme opsiyonlarını.
Eğer öyle bir opsiyon açılsa bile kullanmanızı tavsiye etmem. Param güvende sistemi sadece alıcı için avantajlı satıcıyı asla koruyabilen bir sistem değil bilginize.

Yurtdışına gelip gitme durumlarınız var ise reverb vs. gibi uluslararası platformları deneyebilirsiniz. Elin amarigalısı evropalısı kelepir ilanı görünce havada kapacaktır.
Bizim memleketin durumu malum, bırakın vigieri bazen aylarca dandik bi' pedal bile satılmıyor.
Bir de tabi çalınmayan boynu bükük gitar ekipman vs. gibi şeylerinizi itina ile hediye kabul edebiliri(m/z) 😁

sırf gitarlar satılmıyor nasılsa diye benim bile extra 3 tane gitar boşta duruyor, 2. el alıştım denerim sıkılınca satarım diye. tozlandı hepsi turşu olacak yakında. İlan koyacam yarı fiyatı teklif gelecek aptal aptal telefon takası teklifi vs uğraşmak istemiyorum.

3-4 sene önce böyleydi durumlar şimdi daha beter olmuştur, bol şans cidden.

@barrios tebrikler..abartı ilan,kelepir ilan,yaran ilan …vs başlıklar altında kenardan köşeden bu satılamama belki alamama mevzusu konuşuluyordu ama bu tam isabet olmuş..
Sarı sitenin tüm alım-satım üzerinde bir etkisi olduğu çok açık…Bunu 2009 dan beri üye olarak ve ağırlıklı müzik araç-gereci olmak üzere çok farklı şeyler de (araba,ev…) alıp satmış biri olarak görebiliyorum da. 1 hafta önce arabam mesela…Koyduğum fiyat üzerinden ki oldukça uygundu,yine de % 10 daha indirmek zorunda kaldım.
Gördüğüm, sarı sitede fiyatların en az %10-15 köpüklü olduğu ve bunun galiba artık kalıcı olduğu..Hepimiz uygun fiyatı koyduğumuzu düşünüyoruz ama beklediğimiz alıcılar fiyatın eninde sonunda düşüceğini bekliyorlar ki ben de alıcı pozisyonunda olduğumda bu beklentiye girdiğimi çok iyi biliyorum..
Turkrock sitesi bu anlamda çok daha sağlıklı ama çok dar bir kitle tabi.
Çokça konuşulabilir,ben de fazla uzatmayayım.
Hayırlı satışlar dilerim yine de..

@barrios tebrikler..abartı ilan,kelepir ilan,yaran ilan …vs başlıklar altında kenardan köşeden bu satılamama belki alamama mevzusu konuşuluyordu ama bu tam isabet olmuş..
Sarı sitenin tüm alım-satım üzerinde bir etkisi olduğu çok açık…Bunu 2009 dan beri üye olarak ve ağırlıklı müzik araç-gereci olmak üzere çok farklı şeyler de (araba,ev…) alıp satmış biri olarak görebiliyorum da. 1 hafta önce arabam mesela…Koyduğum fiyat üzerinden ki oldukça uygundu,yine de % 10 daha indirmek zorunda kaldım.
Gördüğüm, sarı sitede fiyatların en az %10-15 köpüklü olduğu ve bunun galiba artık kalıcı olduğu..Hepimiz uygun fiyatı koyduğumuzu düşünüyoruz ama beklediğimiz alıcılar fiyatın eninde sonunda düşüceğini bekliyorlar ki ben de alıcı pozisyonunda olduğumda bu beklentiye girdiğimi çok iyi biliyorum..
Turkrock sitesi bu anlamda çok daha sağlıklı ama çok dar bir kitle tabi.
Çokça konuşulabilir,ben de fazla uzatmayayım.
Hayırlı satışlar dilerim yine de..
Tam da bu konuda kısa ve eğlenceli bir hikaye anlatayım, ibretlik de olsun. Sarı sitenin neden bir yerden sonra sorun yarattığını net bir şekilde göstereceğine inanıyorum.

1) 2023'de sarı siteden bir Harley benton Fusion aldım, epey de bahsettim o gitardan. Ben 9 bin TL'ye aldım. Çok şık finishi olan, yeşil renkli çift humbucker bir Fusion modeli. HH olmasa satmazdım bile, çalımı da çok rahat.

2)2024'te bir noktada elimden çıkardım. O sırada 20 bin TL civarında Fusion modelleri vardı sarı sitede. SATILMIYORLARDI. Öyle bir piyasa yok çünkü ve ben üzerine o fiyatı koydum diye de oluşmayacak🙂
Ben o gitarı 10 bin TL'ye bıraktım bir arkadaşa. Evde denemeye geldi, galiba "yeğenime alıyorum" demişti. "Benden aldı zehiri işte" filan dedi, gülüştük. Gitarı denerken "Nothing Else Matters" çaldı. (Bir daha gitarın üzerine uyarı asacağım...Anladınız siz onu).
Sarı sitedeki diğer modellerden bahsettik doğal olarak, yeni gelmiş ve SATILMAYAN 20 bin TL fiyatlı modeller için "o arkadaş üzerine biraz fiyat koymuş tabii"... dedi filan. Tabii ki "10 bin TL'ye sattığın için sen enayisin" demedi bana. Aldı gitti gitarı. Bana 9 bin TL'den satan için ne düşünüyordu bilmiyorum.

3)Sanırım geçen hafta, yani 2024 yıl biterken sarı siteye ilanı çıktı gitarın. 15 bin TL idi.
1-2 gün sonra fiyat 17.500 oldu. Forumdan bir kullanıcı (Katatonia) ile muhabbetini yapıyorduk (gitarla ilgilenirse diye ona bahsettim..). Ertesi gün Katatonia "eleman fiyatı 20 bin TL yapmış" diye bana mesaj attı. 🤣

"Nat - ting els medıııııırrrrrsssss...."

4) Hikayenin başında bahsettiğim 20 bin TL'Lik HB Fusion modelleri var ya. Onlar halen o civardan satılıyor. Pardon, SATIL(A)MIYOR.

İşte 1 haftadan az sürede 5-10 bin TL değer kazanan bu müthiş gitarlar ve bu fiyatları bağlayıcı zanneden kafalar yüzünden, millet artık gitara ederinin iki katı fiyat koyuyor, sonra alıcılar da benim gibi fiyat koyan insanların gitarlarına da yarı fiyatından pazarlığa başlıyor. Ben o densizi blokluyorum, belki başka şartlar altında gitarı alabilecek de olsa iletişim kopuyor çünkü.

Kambur kambur üzerine...

Not: Bir başka açısı ile söyleyelim. Kendi fiyatımızı koyup arkasında duracak kadar bile "birey" olamıyoruz. Sürüye uymak zorundayız.

-Aa ay, bak görüyor musun, o 15 bin fiyat koymuş siyah gitara. Benimkinin rengi çok daha güzel...Ucuza gitmesin.
-E satılmıyor ama?
-Olsun, ucuza gitmesin.

Son düzenleme:
Bence özellikle bu ülkede 1 numaralı kural böyle bir ekipmanı satmak amacıyla almayacaksınız. Velev ki satma durumunuz olacak gibi bir his var üzerinde kozmetik kusur olanı alırken düşünün çünkü bu alıcı açısından hep önem taşıyan bir durum. Gitarlar aslında kozmetik durumu önem farzeden ekipman olmasalar bile insanlarda bir hype oluşmuş durumda. Bunu kırmak oldukça güç hele hele pahalı bir ekipmansa hassasiyet daha da fazlalaşıyor.

SRV mesela kusur olsa bile bunu fotoğraflarına koymuyor bahsetmiyor da. Oraya gidip denediğin zaman görüyorsun bu böyle diyor alırsan al. Oraya kadar kafasında hayaller ile giden alıcı bari buraya kadar geldim alayım bari deyip alabilir. Ama fotoğralara bunu koyup gösterirsen o zaman iş değişir adam zaten ilk başta gelmez. Konsinyenin bir artısı da şu. Alıcı Fender almaya gelmiş ama Vigier de güzel gitar bunun farkında aradaki fiyat farkı fazla değil ha o kusurlar benim için önemli değil der alabilir.

Bu yüzden konsinye en azından hız açısından en mantıklı yol gibi. Ama bu benim düşüncem belki hayat başka işliyordur.

Her ne kadar yanlış yoldan gidiliyor olsa da ( yüksek görünen 2. El fiyatlarına göre satışın bu fiyatların %30-40 eksiğine gerçekleşmesi) düşüncem o dur ki, zamanla batı pazarlarındaki şekliyle; her ne şekilde ve ne kadar kullanılmış olursa olsun bir malın-ürünün fiyatı asla mağaza çıkışlı sıfır fiyatının belli bir oranının üstüne çıkamaması-çıkmaması şekline evrilecektir piyasa
Benim bu konuda tek sorum vardır satıcıya ; bu fiyata nasıl-nerden ulaştın?
İkna olursam olmuşumdur…Yoksa pazarlık dahi yapmam hele de ürünün gerçek piyasası hakkında nutuk la hiç vakit harcamam..

2011-2012 gibi Hamit Özkuşak yapımı bir bas gitar satın aldım forumdan bir arkadaş ile anlaşıp. 2017'e kadar aktif kullandım. 2017'den bu yana toplasanız 2 saat kullanmamışımdır, bakımlarını yapar kenara koyarım. Bir dönem satayım dedim. El yapımı olunca iş daha da zora giriyor. Alıcı kesimi o kadar az ki. Ben de artık "dursun evde, 13-14 senedir benimle, ölene kadar da kalıversin" dedim. Bu devirde çok bilindik markaları bile satmak çok zorken, butik markaları satmak imkansız gibi. Alıcısı çok niş kesim oluyor.

IMG_20200517_202536.webp

Fiyat algısı komple bozuldu bu yüksek enflasyon ortamında... üstüne yurdum insanının pardon çakalının genlerine işlemiş fırsatçı şark kurnazı kafası da eklenince geldiğimiz durum ortada.

Nişantaşı (İstanbul) malum emlak anlamında lüks semtlerdendir... orada emlakçımız ile bir vesileyle piyasa muhabbeti yaptık. İnanılmaz kiralar talep edilen evler var 1 senedir boş duruyor. Ne iş dedim?
Abi satılıklarda da aynı, sana raiç bedel atıyorum o zaman 10bin liradan kiraya verse hemen tutarsın di mi dedi.... makul dedim. Ama kira talebi 80bin mesela.
Diyor ki adam 1 sene boş tutsa ve bir Arap, Katarlı, Rus veya son yıllarda zengin olmuş şaibeli barzo "işinsanı" tiplerden birine 80bin ile verse 2 ayda zaten 1 sene boş kalma zararını çıkartır, 2 ay sonra da misliyle kar eder, kafa bu dedi.
Senin evin olsa şimdi 10bin kira mı istersin yoksa ulan alemin malı ben miyim diye atıyorum 60bin mi istersin dedi.
Hani burada tamam enflasyon ile paranın değeri erimesi filan ince hesaba girmedim çünkü mesele finansal okuryazarlık değil, mesele tuttuğunu xxx olmuş vaziyette.

düşüncem o dur ki, zamanla batı pazarlarındaki şekliyle; her ne şekilde ve ne kadar kullanılmış olursa olsun bir malın-ürünün fiyatı asla mağaza çıkışlı sıfır fiyatının belli bir oranının üstüne çıkamaması-çıkmaması şekline evrilecektir piyasa
epey zamandır bu forumda sattığım şeylere şu yaklaşım ile fiyat biçerim

thomann'dan elden alıp gelsen (vergi, ÖTV olmadan) ürün fiyatı artı ucuz uçak biletine yakın veya eşit
TR distribtörün mağaza fiyatının %65'i civarı
yaygın satılan bir ürünse genel piyasa fiyatı (sahibinden dahil) biraz altı mesela %10-15

bu üçünü kefeye koyar fiyat biçerim ve genelde thomann formülü belirleyici olur
USA'dan getirdiğim gitarları ise genelde oradan elden aldığım eyalet vergisi dahil fiyat ile aynı gibi tutarım yani cebimden para çıkmamış gibi kalmaya çalışırım... alıcı için de USA'dan sıfır gibi gitar özel kurye ile gelmiş gibi olur 🙂

kafam rahat.. bir kaybım olduğunu düşünmüyorum hatta bir kişi (1, uno, tek..) bile bugüne kadar abi uçmuşsun demedi... tabi fiyatı öldürmek isteyen zevzek pazarlıkçıları demiyorum, gerçek alıcılardan bahsediyorum

Fiyat algısı komple bozuldu bu yüksek enflasyon ortamında... üstüne yurdum insanının pardon çakalının genlerine işlemiş fırsatçı şark kurnazı kafası da eklenince geldiğimiz durum ortada.

Nişantaşı (İstanbul) malum emlak anlamında lüks semtlerdendir... orada emlakçımız ile bir vesileyle piyasa muhabbeti yaptık. İnanılmaz kiralar talep edilen evler var 1 senedir boş duruyor. Ne iş dedim?
Abi satılıklarda da aynı, sana raiç bedel atıyorum o zaman 10bin liradan kiraya verse hemen tutarsın di mi dedi.... makul dedim. Ama kira talebi 80bin mesela.
Diyor ki adam 1 sene boş tutsa ve bir Arap, Katarlı, Rus veya son yıllarda zengin olmuş şaibeli barzo "işinsanı" tiplerden birine 80bin ile verse 2 ayda zaten 1 sene boş kalma zararını çıkartır, 2 ay sonra da misliyle kar eder, kafa bu dedi.
Senin evin olsa şimdi 10bin kira mı istersin yoksa ulan alemin malı ben miyim diye atıyorum 60bin mi istersin dedi.
Hani burada tamam enflasyon ile paranın değeri erimesi filan ince hesaba girmedim çünkü mesele finansal okuryazarlık değil, mesele tuttuğunu xxx olmuş vaziyette.
Tabi tabi orası öyle. Remote çalışan birisiyim. Bu yıl kiram 1000 euro olacak tam olarak. Almanya'da kiralık ev bakıyorum her şey dahil 800 euro. Taşınmayı düşünüyoruz ilk fırsatta digital nomad olarak. Çünkü çok sıkıldık bu saçma durumdan.

İnsanımız kıyas algısını da yitirdi. Ev alalım dedik, İstanbul'da ortalama bir semtte 6 milyon TL'den başlıyor afedersiniz ama it bağla durmaz içinde. Küçücük evler, 60-65m2. 165bin Euro ediyor. Hanım Yunan göçmeni, Yunanistan'da aynı paraya deniz manzaralı 150m2 ev alıyorsun. Niye buraya yatırayım ki? Deprem gerçeği, güvenlik sorunları, ekonomik kriz... Neden buradan ev alayım da buhranın ortasında yaşayayım ki.

Enstrümanları satan kişilerde de yavaştan aynı kafa olmaya başladı. 2 yıldır takip ettiğim 3 gitar ilanı var. Sırf merakımdan favoriye attım. Gitarın piyasası geçmişten günümüze belli. İlan dolara göre fiyat artmış olsaydı, 35000 TL olmalıydı. Buraya kadar okey. Satıcı şu an 60bine satmaya çalışıyor. Neymiş, piyasada yokmuş da artık Thomann'dan da getiremiyormuşuz da. O zaman bir 2 yıl daha satmaya çalış bakalım, kim alır ki. Kimse. Afedersiniz ama 35binlik malı 60bine alacak "enayi" varsa elimde boğaz köprüsü var, satılık =)

epey zamandır bu forumda sattığım şeylere şu yaklaşım ile fiyat biçerim

thomann'dan elden alıp gelsen (vergi, ÖTV olmadan) ürün fiyatı artı ucuz uçak biletine yakın veya eşit
TR distribtörün mağaza fiyatının %65'i civarı
yaygın satılan bir ürünse genel piyasa fiyatı (sahibinden dahil) biraz altı mesela %10-15

bu üçünü kefeye koyar fiyat biçerim ve genelde thomann formülü belirleyici olur
USA'dan getirdiğim gitarları ise genelde oradan elden aldığım eyalet vergisi dahil fiyat ile aynı gibi tutarım yani cebimden para çıkmamış gibi kalmaya çalışırım... alıcı için de USA'dan sıfır gibi gitar özel kurye ile gelmiş gibi olur 🙂

kafam rahat.. bir kaybım olduğunu düşünmüyorum hatta bir kişi (1, uno, tek..) bile bugüne kadar abi uçmuşsun demedi... tabi fiyatı öldürmek isteyen zevzek pazarlıkçıları demiyorum, gerçek alıcılardan bahsediyorum

Hocam sizin Amerika'dan güzel bir strat almanızı bekliyorum 😀 😀 Şaka bir yana sizin sahibinden.com'a ilan koyduğunuzu da görmedim ama yazdıklarınızda haklısınız. Gitar/ekipman piyasası emlak/araba piyasasına benzemeye başladı.

Hocam sizin Amerika'dan güzel bir strat almanızı bekliyorum 😀 😀 Şaka bir yana sizin sahibinden.com'a ilan koyduğunuzu da görmedim ama yazdıklarınızda haklısınız. Gitar/ekipman piyasası emlak/araba piyasasına benzemeye başladı.
Evet, zaten sorun da bu galiba. Emlak ve araba ikinci el piyasası başlı başına bir iş; ama ikinci el enstrüman satmanın mantığı bu değildir. Biz başka herşey gibi bunun da içini boşaltmış durumdayız.
Bu işten geçimini sağlayan insanlar olduğunu biliyorum. Çok daha sınırlı da olsa var böyle bir şey.
Ama evinde iki tane gitarı olan adamın da BUNLARA ÖZENMESİ çok gülünç. Harley Benton gitarı çeyrek altın sanmak neyin kafasıdır bilemedim.

Evet, zaten sorun da bu galiba. Emlak ve araba ikinci el piyasası başlı başına bir iş; ama ikinci el enstrüman satmanın mantığı bu değildir. Biz başka herşey gibi bunun da içini boşaltmış durumdayız.
Bu işten geçimini sağlayan insanlar olduğunu biliyorum. Çok daha sınırlı da olsa var böyle bir şey.
Ama evinde iki tane gitarı olan adamın da BUNLARA ÖZENMESİ çok gülünç. Harley Benton gitarı çeyrek altın sanmak neyin kafasıdır bilemedim.
Araba alacağım zaman km yükseldiği zaman satacağımı düşünerek kolay satılacak araba almaya çalışıyorum. Maalesef biraz gitar/ekipman işi buna döndü, alayım yeni gitar denemiş olurum bir süre sonra satarım kafasıyla gitar almamaya çalışıyorum artık. Mevzu biraz ya hiç satmayacağınız bir gitar/ekipman ya da kolay satabileceğiniz bir gitar/ekipman almaya döndü ki hiçbir şey de kolay satılmıyor artık bence.

USA Strat getirip sattım zaten... güzel gitardı kerata ama metalci kafama daha denk şeylere kaydım ondan.
Araba örneğinden gidersek bizde araba evlat gibidir, güzel imarlı yerde arsa gibidir. Tüketim değil yatırım aracıdır ve illa prim yapması istenir ve beklenir. USA'da ise tüketilir gider... o yüzden o aman bilmemne model 3bin dolarmış abi geyiklerine takılmayın çünkü anası ağlatılmış çöptür o araba. Temiz kullanılmış bakımlı ikinci el USA'da da göreceli pahalı tabi.
Sahibinden'de üyeyim ama bugüne kadar hiçbir şey satmadım, sevmiyorum oranın kalitesini... satışlarım %75 turkrock, %25 eş dost çevresi veya onların aracılığıyla duyanlar.
Tanıyanlar biliyor da açıklayayım, yorumlarım bireyseldir, al-sat veya yurtdışı mal getirme gibi hiçbir ticari veya kazanç amaçlı falliyetim yok. GAS adamıyım sadece. Satılan satılır, satılmayan bekler evde çalarım.

USA Strat getirip sattım zaten... güzel gitardı kerata ama metalci kafama daha denk şeylere kaydım ondan.
Araba örneğinden gidersek bizde araba evlat gibidir, güzel imarlı yerde arsa gibidir. Tüketim değil yatırım aracıdır ve illa prim yapması istenir ve beklenir. USA'da ise tüketilir gider... o yüzden o aman bilmemne model 3bin dolarmış abi geyiklerine takılmayın çünkü anası ağlatılmış çöptür o araba. Temiz kullanılmış bakımlı ikinci el USA'da da göreceli pahalı tabi.
Sahibinden'de üyeyim ama bugüne kadar hiçbir şey satmadım, sevmiyorum oranın kalitesini... satışlarım %75 turkrock, %25 eş dost çevresi veya onların aracılığıyla duyanlar.
Tanıyanlar biliyor da açıklayayım, yorumlarım bireyseldir, al-sat veya yurtdışı mal getirme gibi hiçbir ticari veya kazanç amaçlı falliyetim yok. GAS adamıyım sadece. Satılan satılır, satılmayan bekler evde çalarım.
Arabanın böyle olması doğal, büyük bir pazar ve ikinci el kitlesi de büyük. Hatta bence ülkedeki 2. el alışveriş kültürünü oluşturmuş olan şey zaten.
Ama enstrüman çalmak ve ikinci elde bunu satmak başka bir şey. Hele de hobici adam "bakalım en yüksek kaçtan satabilirim" kafasına girerek fiyat koyunca çok gülünç oluyor. Burası ABD değil, senin elindeki de vintage Les Paul değil. Kime neyi satacaksın be adam...

Takas herhalde cazip gelmez ona, çünkü bu markayı satmanın ne kadar zor olduğunu en iyi o biliyordur sanırım🤣
Gerçekten de Vigier gibi gitarlar evladiyelik alınan şeyler. On senedir bende ve en çok çaldığım gitar oldu bu esnada. Başka gitarlar için yer ve zaman açmak lazım, aksi takdirde ev gitar doluyor, ama gitarlar çalınmadan bir köşede duruyor.
Evh wolfgang ile fender ja90 takaslamıştım Aycan abide, çok makül bir takastı benim için. yıllar önce de başka bir wolfgang almıştım Aycan abiden. Vigiere göre fiyat olarak çok daha ucuz olsa da wolfgang de zor satılan gitarlardan, gerçi takasla aldığım gitar da zor satılanlardandı.

sendeki gitarda gözüm var abi, uzun bi süre önce favorilere atmıştım senin olduğunu bilmeden, bi ara kaldırdın sanki. vize reddi sonrası öğrenciliği bir süre bırakıp işe başlıyıcam gibi, olursa belki iki ay sonra talip olabilirim gitara.

Geri