@barrios tebrikler..abartı ilan,kelepir ilan,yaran ilan …vs başlıklar altında kenardan köşeden bu satılamama belki alamama mevzusu konuşuluyordu ama bu tam isabet olmuş..
Sarı sitenin tüm alım-satım üzerinde bir etkisi olduğu çok açık…Bunu 2009 dan beri üye olarak ve ağırlıklı müzik araç-gereci olmak üzere çok farklı şeyler de (araba,ev…) alıp satmış biri olarak görebiliyorum da. 1 hafta önce arabam mesela…Koyduğum fiyat üzerinden ki oldukça uygundu,yine de % 10 daha indirmek zorunda kaldım.
Gördüğüm, sarı sitede fiyatların en az %10-15 köpüklü olduğu ve bunun galiba artık kalıcı olduğu..Hepimiz uygun fiyatı koyduğumuzu düşünüyoruz ama beklediğimiz alıcılar fiyatın eninde sonunda düşüceğini bekliyorlar ki ben de alıcı pozisyonunda olduğumda bu beklentiye girdiğimi çok iyi biliyorum..
Turkrock sitesi bu anlamda çok daha sağlıklı ama çok dar bir kitle tabi.
Çokça konuşulabilir,ben de fazla uzatmayayım.
Hayırlı satışlar dilerim yine de..
Tam da bu konuda kısa ve eğlenceli bir hikaye anlatayım, ibretlik de olsun. Sarı sitenin neden bir yerden sonra sorun yarattığını net bir şekilde göstereceğine inanıyorum.
1) 2023'de sarı siteden bir Harley benton Fusion aldım, epey de bahsettim o gitardan. Ben 9 bin TL'ye aldım. Çok şık finishi olan, yeşil renkli çift humbucker bir Fusion modeli. HH olmasa satmazdım bile, çalımı da çok rahat.
2)2024'te bir noktada elimden çıkardım. O sırada 20 bin TL civarında Fusion modelleri vardı sarı sitede. SATILMIYORLARDI. Öyle bir piyasa yok çünkü ve ben üzerine o fiyatı koydum diye de oluşmayacak
🙂
Ben o gitarı 10 bin TL'ye bıraktım bir arkadaşa. Evde denemeye geldi, galiba "yeğenime alıyorum" demişti. "Benden aldı zehiri işte" filan dedi, gülüştük. Gitarı denerken "Nothing Else Matters" çaldı. (Bir daha gitarın üzerine uyarı asacağım...Anladınız siz onu).
Sarı sitedeki diğer modellerden bahsettik doğal olarak, yeni gelmiş ve SATILMAYAN 20 bin TL fiyatlı modeller için "o arkadaş üzerine biraz fiyat koymuş tabii"... dedi filan. Tabii ki "10 bin TL'ye sattığın için sen enayisin" demedi bana. Aldı gitti gitarı. Bana 9 bin TL'den satan için ne düşünüyordu bilmiyorum.
3)Sanırım geçen hafta, yani 2024 yıl biterken sarı siteye ilanı çıktı gitarın. 15 bin TL idi.
1-2 gün sonra fiyat 17.500 oldu. Forumdan bir kullanıcı (Katatonia) ile muhabbetini yapıyorduk (gitarla ilgilenirse diye ona bahsettim..). Ertesi gün Katatonia "eleman fiyatı 20 bin TL yapmış" diye bana mesaj attı. 🤣
"Nat - ting els medıııııırrrrrsssss...."
4) Hikayenin başında bahsettiğim 20 bin TL'Lik HB Fusion modelleri var ya. Onlar halen o civardan satılıyor. Pardon, SATIL(A)MIYOR.
İşte 1 haftadan az sürede 5-10 bin TL değer kazanan bu müthiş gitarlar ve bu fiyatları bağlayıcı zanneden kafalar yüzünden, millet artık gitara ederinin iki katı fiyat koyuyor, sonra alıcılar da benim gibi fiyat koyan insanların gitarlarına da yarı fiyatından pazarlığa başlıyor. Ben o densizi blokluyorum, belki başka şartlar altında gitarı alabilecek de olsa iletişim kopuyor çünkü.
Kambur kambur üzerine...
Not: Bir başka açısı ile söyleyelim. Kendi fiyatımızı koyup arkasında duracak kadar bile "birey" olamıyoruz. Sürüye uymak zorundayız.
-Aa ay, bak görüyor musun, o 15 bin fiyat koymuş siyah gitara. Benimkinin rengi çok daha güzel...Ucuza gitmesin.
-E satılmıyor ama?
-Olsun, ucuza gitmesin.