İlk sahneye çıktığımda seyircilerin çoğu tanıdık ve ortam sıcak olduğu için pek zorlanmamıştım.
Kasıcı şarkılar vardı, ama konser zamanına kadar sıkı stüdyo çalışmaları yaptık. Yeterli çalışma olamdan sahneye çıkmayı tavsiye etmiyorum. Hatta hiç bi grup beni yeterli çalışma olmadan sahneye çıkartamaz. Stüdyoda oturmayan şarkı görürsen konser öncesi ya şarkıyı iptal edin ya konseri..
İlk sahnemde sıcak ortam demiştim, olayı abarttım da sanırım, seyirci arkadaş pamuk helva uzatmıştı onu yemiştim, bıyık gibi kalmıştı ağzımın üstünde kocaman, noel baba gibi Pink Floyd çalmıştım 😀
Ama seyirciye karşı kasıntı ve ukala olmak eksi puan. Seyirciye karşı şebek olmak eksi puan. Sıcak ve oturaklı olmak yeterli bence.
Yanlış çaldığın yerde hatırlayana kadar doğaça gir. Bu yüzden şarkıların tonunu ezberle, o tondan doğaç yap. Miminor şarkıya famajor çalma mesela.. Akorların içinde en baskın olanı belirle unuttuğunda ona yüklen... Unuttuğun farkedildiğinde yüzünü buruşturma, ufak bir gülümsemeyle seyirciye tek kaşını kaldır mesela, unuttum da nolmuş yani tadında 🙂
Sahne büyükse kullanmayı tavsiye ediyorum, koş ordan oraya.
Prizlerin toprak sorununu da göz önüne alarak grup elemanlarına dokunma hatta seni toprak hattı kıvamına getirecek beton vs şeylere de dokunma..
Düşmeyi anlamıyorum sahne de yani gözümde canlanmıyor neden olabileceği, kalinka mı oynuyorsunuz 🙂 Ama başına gelebilir tabi, bozuntuya vermemek dalga geçilmesine neden olur, bence de gülmek ve çalmaya devam etmek iyi olacaktır. Bu yüzden yürürken kablolara dikkat. Takılabilir ya da çıkartabilirsiniz.
Sahnenin iyi monitörlenmiş olmasına dikkat edin, birbirinizi duyun ki biri soloya geçtiğinde öteki şarkıyı bitirmesin 🙂 Ya da kardeşim paraya kıyın birer monitör kulaklık alın :shock:
Her barın tonmaister'ına güvenmeyin, alın gitarınızı sahneden inin soundcheck'te seyirci bölümünden sesi inceleyin... Ama tonmaister'a karşı ukalalık yapmak da mort edebilir adamı, ama genellikle garsonu oturttuklarından oraya mecbur yani müdahele..
Saheden önce, tedirginsen ve heyecan varsa, hiç içmemeni öneriyorum. Sürekli sahneye çıkan adama az içki bir şey yapmaz da, o hyecanın üstüne çalmanı engeller. Ha punk yapıyorsan durum değişir, çalmanı engellese de bir şey farketmez 😀
Şarkının alkış almaması da sahnede olumsuz etkilememeli bence. Ben konserde çaldığım şarkıların hazzından alkışı umursamamıştım bile. Ki oradaki seyirciye hitap etmeyen şarkılar seçmiştik ama göze alarak, çünkü müzikal tatminiyetimiz içindi konser 🙂 Alkış şart değil, sen çaldığından zevk al. Aksi durumda zaten seyirci için repertuar hazırlayacaksın, o kafayla kimse de alkışlamamazlık yapmaz 🙂
Şimdilik aklıma gelenler...