Beton duvarlara yapılmış ucuz yalıtımlı bir odada alınan kayıdın pek temiz olacağını söyleyemem. Bunun bir çok örneğini duydum. Zira, belki ucuz yalıtımla referans monitörlerini kurtarabilirsiniz ancak -mesela atıyorum- benim simul-class 2:ninety'nin 2x12'den çıkan RMS'i o odayı yıkar geçer apartmanı sallar. Giriş katından isobox'ın içindeyken bile açtığımda üçüncü kattaki teyzenin banyosundaki aynayı zangırdatabiliyorsa, bu amfiye o yalıtımlar "tek dişi kalmış canavar" haline gelir. Çözüm yüzen oda yapılmalı. Ah, aklıma bir fikir geldi, neden tüm odayı yüzdüreceğimize, sadece ufak bir bölümünü izole etmeyelim. Mesela bir kabinin sığacağı kadar bir bölümü? Daha iyi bir fikrim var; taşınabilir bir kutu yapalım ki, ilerde gerekirse yanımızda götürebilelim.
Oda her zaman problem olur. Düzgün bir odanız yoksa hiç "oda" olmaması daha iyidir. İsobox'ın da kendisinden kaynaklanan bir oda efekti tabi ki var. Ama bu bir beton duvar değildir, üstesinden gelinebilir, zaten en iyi odanın bile mikste şefkate ihtiyacı vardır. En basiti 100hz'e bir hi-pass filter koyarsınız... Benim isobox'ta da kayıttan sonra 150hz dolaylarına müdahale etmem gerekiyor. Hatta bunun için bir preset yaptım, tek tuşla hemen her kayıttan sonra kanala ekliyorum bu eq'yu.
Her neyse, bu konulardaki fikirlerim genelde pratiğe dayalı olduğundan (komşu aynası zangırdatmak) teknik detaylarına giremeyecem ama, özellikle ara katlarda oturanlar için komşular şikayet etmese bile oda kayıtta çok büyük dert.
"Ah, ben kayıt yapmayacağım ki!": O zaman sorun yok, ama neden yapmayasın?
Ben de aynen böyle düşünüyordum, ancak isobox'la iş öyle bir noktaya geldi ki yatak odamın yanındaki odada profesyonel kayıtlar yapmaya başladım:
Bir örnek: (Beste grubumuza, gitar performansı ve kaydı bana ait, iki amfi, iki mikrofon, her biri dubleli toplamda 16 kanal gitar duyuluyor.)
Başka bir örnek: (Deli Gömleği Tuzak albümü tüm gitar kayıtları Marshall dsl 401 combo amfiyi el altında duran iki tüp yangın söndürücü eşliğinde, dosdoğru isobox'ın içine yerleştirip iki mikrofonla kaydettim: 40 watt amfiyi neredeyse sonuna kadar açıp, herhangi bir pedal ıvır zıvır kullanmadan, gitarı dosdoğru amfiye girerek, yine iki farklı mikrofonla kaydettik. Bazı günler gece 10'a kadar kayıt yaptık)
Bu yüzden her gitariste tavsiye ediyorum. Tıkaçlar, kulaklıklar vs'ler bir yere kadar. Bu net ve kesin çözüm.
Ayrıca, amfiyi insani bir seviyede açıp, monitörlerden gelen sesle gece yarılarına kadar nefis amfi tonlarıyla pratik yapmak da mümkün. Hatta o şekilde aldığım kayıtlar da mevcut ve hiç de fena değiller.
Yıllardır kayıt yapıyorum, ses kaynağıyla aynı odada bulunup kayıt yapmak, hele ki davul, bas gitar ya da gitar... Yorum yok... Isobox'la aynı odada bulunmak da pek hoş değil ancak çıkan sonucun hatrına şimdilik katlanıyorum. Amacım daha geniş bir eve geçip isobox'ı da başka bir odaya atıp kurtulmak.