Peki neden izolasyon kutusu yapmayı düşünmüyorsunuz? Hazır, izolasyon kutusu başlığı altındayız üstelik 🙂
Şu kabinin üstüne bi yorgan bile atsanız çok şey farkeder. Ben izolasyon kutum yokken salondaki koltuğun yastıklarıyla ve kalın bir yorganla kabinin çevresine ufak bir gece kondu ev inşa ediyordum. Mikrofon pozisyonu ayarlamak ızdırap oluyordu biraz ama sonuç çok hiç de fena olmuyordu 🙂. Gardrop ya da ayakkabı dolabının içine kombo amfi tıkmışlığım da var.
Kabinden kütür kütür ton alabilmek için, sesini açmak gerekiyor, kısık seste gövde gelmiyor, eq'ları ve diğer ayarları ne kadar eğip bükseniz de güzel bir ton çıkmıyor. Çünkü amfi yüksek ses seviyesinde ton versin diye tasarlanmış. Bunu tasarlayan, test eden ve kullanan kişiler hep yüksek ses seviyesinden sonuç almayı hedeflemişler. Tonu en çok etkileyen ayar 'master volume'.
İzolasyon kutusu aynı zamanda sesin daha kuru olmasını da sağlıyor. İçindeki sesi bolca emen yalıtımdan dolayı, yansımalardan ve faz etkisinden arınmış çok temiz bir sinyal geliyor.(gerçi 2x12 ile kayıt yaparken faz problemi yine oluyor ama bir şekilde çözdüm, şimdiki aklım olsa 1x12 kabinle kayıt yapma yoluna giderdim). Bu temiz sinyali kaydettikten sonra, ya da canlı çalarken, kanala reverb vererek 'sanal' bir oda yaratabilirsiniz. (Reverb deyince, çoğu kişi gidip concert hall efekti veriyor, benim söylemek istediğim ufak bir oda, ambians ve güzel yansımalar; uzun uzadıya giden reverbler değil.) Bu şekilde çok daha büyük ve geniş tonlar alınabilir. Sağlam bir kulaklıkla çalması çok zekli oluyor işte o zaman 🙂