Sertifikalı ağaç nedir diye biraz bakındım. Ormanları korumak adına yapılan bir iyi bir girişim. İyi yönetilen, hem bitki örtüsünün hem hayvanların sürdürülebilirliğini gözeterek ormancılığın yapıldığı yerlerden temin edilen ağaçlar için verilen bir sertifika. Uyulması gerken sıkı kuralar var ve bağımsız bir kuruluş bu sertifikayı veriyor. Tüketiciler de satın aldıkları mobilya ve diğer ağaç ürünlerini, sertifikalı olanlarından tercih ederlerse bu girişime destek olmuş oluyorlar.
Yani tamamen çevreci bir hareket. Bu ağaçtan gitar sapı yapıldığında dönüp dönmeyeceği hakkında bir garanti sunan belge değil.
Evet. Bu uzun zamandır var olan bir uygulama. Bir takım cihazlar ve konunun uzmanları ile ağaçların ultrasonunu çekiyorlar ve kesilip kesilmeyeceğine kanaat getiriyorlar.
Ancak bunun enstrüman yapımı ile doğrudan bir bağlantısı yok. Benim merak ettiğim "enstrüman yapımına uygunluk sertifikası" gibi bir unsur var mı? örneğin; "-Arkadaşım sen maunu almışsın da. bu maundan gitar olmaz, şu maunu kullanacaksın" gibi bir durum. Bu güne kadar öğrendiğim bilgi ve edindiğim tecrübe neticesinde böyle bir durumun olmadığını söyleyebilirim.
Ancak;
Forumda, daha önce de defalarca kez tartışıldığı üzere, enstrümanın sesinde, tonunda, rezonansında, kullanılan ağacın;
1. Canlı yaşı
2. Kuru yaşı
3. Yaşadığı iklim koşulları
4. Enstrümanın ağacın neresinden yapıldığı (aynı ağaçtan çıkan enstrümanların bile tonları farklı oluyor) BKZ: grain direction, heartwood, sapwood, cambium, annual rings, springwood, summerwood
5. Ağacın canlı iken ne kadar su aldığı yada almadığı
6. Ağacın yaşadığı dönemdeki ekstrem iklim durumları (bkz Stradivarius kemanları)
7. Kesim sonrası saklama koşulları
8. Hangi şartlar altında kuruduğu (doğal / yapay)
Gibi unsurlar etkilidir. Konu hakkında daha da teknik detay edinmek isteyen arkadaşlara akademik makaleler, test ve deney sonuçları verebilirim.