smtzdmr demiş ki:
Yapma usta şimdi bu dediklerin hiç oldu mu 8O. Şu an ki ibanezin floyd rose ları çok daha büyük işçilik ve özen gerektirecek kadar karmaşık ve yapı bakımından yoğun bir metal alaşımdan üretiliyorlar. Şu zamana kadar sactan üretilipte çöpe atılan çok floyd rose gördüm kendim de attım bir tane... Ama hiçbir zaman dökümden yapılmış bir floyd rose un kırılması gibi bir olayla karşılaşmadım. Ayrıca şunu belirtmek isterim ki döküm çok kararlı bir yapıya sahiptir ama sac kadar esnek değildir. Alaşımdan yapılmış bir dökümü kırmak için iman gücü bile yetmemektedir. Birde ses titreşimi iletme konusundaki düşüncen bana göre çok yanlış bence birdaha düşün hocam. Sadece bu konuda polemik çıkmaması için konuşmak istemiyorum 😀
Dip not: Otomobillerin en can alıcı noktaları yani dişli kutularındaki her bir dişli döküm metaldir. Otomobillerin gücünü elde ettiği pistonlar ve motor bloğu bunlarda döküm.
Farketmişsindir ki hepsi çok büyük güce ve sürtünmeye maruz kalan fakat herhangi bir aşınma, çatlama, kırılma göstermeyen gösterse bile uzun vadede olan bölgelerdir. Dediğim gibi döküm malzeme var döküm malzeme var. Sen kilden döküm yaparsan kırılır üstad 😀
şimdi üstad otomobiller milyar belki trilyon dolarlık piyasa ve bu iş için yapılan arge gitarlar için yapılandan çok daha fazla onların yapıldığı dökümler ıbanez-fenderi toplasan bütçeleri yetmez o dökümlere lafım yok çünkü yerine göre minimum 2-3 ton taşıyorlar, ama gitarda en fazla 42 kg , ekstaradan 20 önce tamponlar paslanmaz çelikten yapılırdı şimdi ise plastikten yapılıyor bilmem anlatabildimmi
🙂 , şimdi yanlış anlama bilirsin bilmezsin meselesi değil, atolyemde 5-6 adet kırık base plate var buna rağmen sadece 1 tane değişmiş sac base plate var, biz işin biraz mutfak kısımında kaldığımız için daha farklı bilgiler toplama şansına sahibiz, döküm olanlarda, sert knife edge kısımları tutan yuvalar kırılmış bi taneside tremolo kolunu tutan bölge kırılmış, vb şeyler. Dökümde, oluşması olasılık dahilinde olan mikro çatlaklar sac dan çok çok daha fazladır, sac malzeme arada tekrar bir sinterleme ve indükleme ile karşılaşır bu mukavemetini kat be kat arttırır bunları çok çok iyi araştırmak gerekir ve bunlar sadece gitar çalarak edinilecek şeyler değil. Bu arada sac floyd rose esner demişsin ya bu sağlam olduğunun göstergesidir , sac floyd rose; 40 rokvel fakat, döküm olanlar ortalama 25 rokvel sertlikte ( rokvel ne dersen:
http://www.turkcebilgi.net/sozluk/madencilik-terimleri/rokvel-sertligi-13845.html ) . esnek malzeme absorbsion ve süspansion özellikleri ile daha uzun ömürlüdür, sert malzemeler bu 2 özelliği bulunmadığı için biraz rotary motor mantığında performans verirler, ve zorlama birden oluşan hasarlara sebep olur. bu arada "Şu zamana kadar sactan üretilipte çöpe atılan çok floyd rose gördüm kendim de attım bir tane" demişsin üstad, ben burada, senin karşılaştıklarının, pekte kaliteli olmadıklarını düşünüyorum yoks abu fikrin değişik olurdu.. neyse gelelim ses iletimine, akustik; işmdi üstad titreyen çok bileşenli objelerde her katman farklı frekansata sesi tutar ve farklı frekansta seslerin geçmesine izin verir( sac floyd rose ortalama 54 adet parçadan oluşur, dökümle ise 70 bazen daha fazla parçadan oluşur) daha fazla parça = daha fazla filtre=daha az ton, bununla ilgili "
http://www.gitarpedal.net/forum/viewtopic.php?t=1463&sid=7aec41ad6a42c29ea07dea17204e6972 ve
http://www.gitarpedal.net/forum/viewtopic.php?t=4660 "burayı okumanı öneririm üstad. Ben elimden gecen binlerce gitar sonucunda konuşuyor ve üstunde yıllardır yürüttüğüm fikirler ve elle tutulur sonuçlar, done ler toplamıyla konuşuyorum , kesinlikle polemik yapmıyorum,
http://audiozone.dk/images/tremsetter/ts-03-large.jpg buradada görebilirsin veya istersen gotoh uygulamalarınada bakabilirsin iyi f.rose lar sac dan mamul pres yada knife edge' siz sinterlenmiş ürünlerdir. press daha pahalı ve daha uzun bir proses gerektirir. bu arada benim lafım ibanezin döküm-janjan lı f. roselarına yoksa orj. Floyd Rose firması da sinterlenmiş döküm yataklar üretiyor bunlara lafım yok ama piyasada bulunan döküm f. roselar % 60-70 çok kalitesiz ve titremiyor, özelliklede sac olanlarla karşılaştırdığımda, yazı uzun kusuruma bakma o veya bu iyidir değil, sıcak ve soğuk şekillendirme ile alakalı terciihler meselesidir bu, seninde dediğin gib döküm var döküm var, ama bizim gitarlarda yok o dökümler onun için bu kadar yaralıyım
🙂 üretim maliyetleri düştükçe kzançları artıyor firmaların bu kadar basit üstad . sevgi ve saygılarımla.