Jimi Hendrix Sound İçin Ekipman

Merhaba arkadaşlar,
20 bin TL bütçe var. Bu bütçeyle hendrix soundu yakalayacagimdan emin değilim. Yardımınıza ihtiyacım var. Bu soundun %60 felan amfiden geliyor. Direk hendrixin kullandığı amfiyi alayım desem 5 bin dolardan başlıyor ikinci elleri. Normal plexi amfiler de o şekilde. Amfiyi geçtim wah pedalı alayım desem piyasada satılan vox wah pedal lar ile 65-70 arasında İngiliz üretimi olan vox wahlar arasında dağlar kadar ses farkı var. Onlarda yine 2 bin dolardan aşağı değil. Kendimi neredeyse bu soundu almak için adadım. Fuzz faceler yine aynı şekilde. Univibe pedalı var tabi en önemlisi. Birde gitar var tabi, gitarıda alayım desem 75 yılından önce üretilen bir strat işimi görücek ama yine fiyatlar 3 bin 4 bin dolardan aşağı değil. Ya sadece amfi Alicam yada sadece gitar. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Fractal axe fx 2-3 serisi prosesorler var. Neredeyse aynı soundu verebiliyor plexi amfilerle. Acaba bundanmi alsam lambalı amfi yerini tutar mı? Yada gitarı yada amfiyi replika mi alsam. Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Yanlış anlaşılmasın kötü niyetim yok ama benim bildiğim Hendrix sound'u için nakitten önce yürek lazım. Yıllar içinde Hendrix'in neredeyse yayınlanmış bütün kayıtlarını dinledim. Günümüz gitaristleri gibi (örneğin Joe Bonamassa) standartlaşmış bir gitar tonu yok. Bir konserde gitardan ses öyle çıkmışken diğer konserde böyle çıkmış. Kayıtlar için de aynı durum söz konusu. Uzun lafın kısası, vintage gitarlar ya da pedallar hatta signature pedallar ve gitarlar edinmeye de gerek yok diye düşünüyorum.
 
Hendrix in hangi tonu bu arada, albumden seneden seneye değisiyor.

%60 amfiden gelse idi her cebinde 2000$ i olan hendrix gibi tınlardı. Lutfen insanlık olarak aşalım bu inanışları.

O dönem kullanılan amfileri evde kullanmayı düşünüyorsanız sıvaların dökülmesine de hazırlıklı olmak gerekiyor. Bence daha basit düşünmenizde fayda var.. Düzgün bir strat, köprü manyetiğinin konumlanması fark yaratıyor bu arada bilginiz olsun, clean leri düzgün bir amfi, bir kaç pedal(fulltone 69, octafuzz gibi daha uygun çözümler ile ) ve de düzgün çalım ile gayet yaklaşabilirsiniz o tonlara..
 
Son düzenleme:
Bias fx gibi uygulamaların deneme veya bedava sürümlerini indirip düzgün bir kulaklıkla Hendrix ayarları ile çalmayı bir dene derim..... ortaya düzgün bir iş çıkıyorsa o zaman ekipmana yatırım yap.
Tonun %60'ı amfiden değil Jimi'nin parmaklarından geliyor. Üstelik yukarıda yazıldığı gibi, kayıt aldığı stüdyoda duvarlar boya mıydı, amfi yerde mi halıda mı duruyordu vs gibi binlerce faktör var. Yani 45 sene sonra aynı ekipmanı alsan da birebir aynı ton zaten olmaz.
 
Öncelikle benzer ekipmanla aynı volümlere çıkamayınca tonunuzun pek alakası olmayacak Ayrıca, benzer tonu elde etmek için aynı şartları sağlamayı hedeflediğinizde hep bir şeyler eksik kalacak. Mesela John Suhr ToneTalk'lardan birinde Hendrix gibi gitaristlerin kullandığı uzun spiral kabloların kapasitif etkisini (Tizleri törpülemesini diyelim) simüle etmeyi denediğini söylemişti. Aynı kapasitif etkinin gitara küçük bir kaç kondansatör eklenerek sağlanamayacağını gördüğü için vazgeçmiş.

Öncelikle strat tipi bir gitar ve Marshall tipi preampliye sahip bir amplifikatör (Cub12 olabilir) alabilirsiniz.. Daha sonra mid scoop'lu tonlara biraz daha yaklaşabilmek için Fender tip bir ampli de eklenebilir. Amplifikatörlerde bütçe dostu bir hoparlörler varsa, daha kalitelileri takılabilir. Benzer prensipte çalışan pedallar alınır. Sonra da bol bol Hendrix dinleyip ekipmanınızı kurcalar, tonunuzu yaklaştırmaya çalışırsınız.
 
Hayranı olduğunuz gitaristlerin tonu için (ben buna fans tones diyorum) almanız gereken tek şey ortalama bir prosesör. Yıllardır pedal önerisi isteniyor ve yapılıyor ben böyle çözüme ulaşan birini görmedim daha.

Amfisine kadar toplasan bu sefer sana söylenecek cevap o amfinin şu yılda üretilmiş olması gerek, burada böyle öneri bekleyerek mucize eseri bütün zinciri yine tamamlasan Hendrixin penası olması lazım gibi cevap alırsın, liste uzar gider.

Prosesör sadece bir çok efekti bir arada bulunduran 999 in 1 atari kasedi gibi bir şey değil. hayranı olduğunuz gitaristlerin tonunu düşük bütçe ile almak için tek şans(2. şans ses kartı olabilir birazdan değineceğim) aslında ama es geçiliyor. Özelliklede 1000-1500 TL'ye analog board dizmeye çalışanların büyük bir kısmını "prosesör mü? o dijital yihaa .s .s" diyerek MS, Add+, Joyo, Mooer setuplarıyla "istediğim tonu alamıyorum yardım edin" mesajlarıyla görüyorum. Analog setupı 2-3 pedal olarak kullananlar bu son cümleyi es geçebilir.

Velakin prosesörde o çok istediğiniz gitaristlerin tonlarını almak/yaklaşmak çok kolay. Onlarca amfi simülasyonu ve her türlü pedal hatta çeşidi mevcut. En basitinden JCM800 + TS9' çok gitaristin tercih ettiği bir yöntem hatta daha efsanesi JCM800 + SD-1 misal Zakk Wylde. Şimdi buna da "Zakk, Zw44 kullanıyor yalnız 😉 " yazacak arkadaşlar olduğu için bilgi niyetine bırakayım; Zw44'ün neyden baz alındığını bir araştırsınlar. Gibi gibi örnekler arttırlabilir. Sevdiğiniz gitaristin kullandığı efektleri/pedallarıda birebir kullandığı ayarda değil doğru ayarlarda ekleyerek istediğiniz tonları alabilirsiniz.

Velhasıl prosesör üzerinde aynı amfi simülasyonları, aynı pedalları kullanmak doğru sonuç vermeyebilir. Mesela benim zamanında Scorpions tonu almak için Marshall yerine Fender simülasyonu seçmişliğim var ya da EVH tonu için Phase 90 modellemesi yerine başka bir phaser kullanmışlığım var. Bunların sebebi belki gitarım EMG manyetikli belki kabin hoparlörüm tiz frekanslı vb. vb. bunun gibi örneklerve sebepleri çok fazla çünkü bu ekipman zinciri birbirine uyumlu olmak zorunda. Nasıl bir bina inşa etmek istediğini biliyorsun fakat önemli olan hangi malzemelerden güzel bir şey ortaya çıkaracağın.

Ses kartı belki ikinci bir şans olabilir ama ortalama bir prosesördende daha kapsama giriyor çünkü işin içinde kabin mikrofon uzaklık, mikrofon tercihi vs. ayarlamaları mevcut zaten prosesörle ton yazmak bile bilgi birikimi isterken ses kartı tercihi pek mantıklı değil ama ekstra olarak düşünülebilir. Dezavantajı; bütçe olarak yine bir prosesör bütçesiyle hareket etmen gerek ve yan odaya bile taşıman meşakatli.

En yakın bu şekilde yaklaşabilirsiniz, birde karşı olduğum konu birebir aynı ekipmanları getirsen yine aynı tonu alamazsın muhabbeti bu da nereden çıktıysa. Yani ben mi vurduğumda mi, Hendrix mi vurduğunda La mı alıyor? Ton aynı ton, nota aynı nota. Elbette tuşenin çok önemi var. Hendrix gibi çalmakla, Hendrixin aynı ekipmanlarıyla çalmak(bak altınıda çizdim) arasında bir çizgi var. Millet kulaktan dolma bilgileri ve duyduğu her bilgiyi sorgulamadan ortaya koyduğu için muhabbet çizgisinden iyice şaştı. Mesele tamamen çalım stiliyle alakalı. Tek başına aynı ekipmanları kullanmak sizi Hendrix yapmaz, sizi iyi bir gitaristte yapmaz.

Hendrix, Clapton, ZZ Top vb. biraz ondan biraz ondan derken bir süre sonra kendi özünüzü/tonunuzu buluyorsunuz o yüzden ne kopyalamaya karşıyım ne de prosesör kullandırmaya.

Zaten sevdiğin gitaristin tonunu en yakın biçimde almak bu işte en zevkli işlerden biri.

Not : Bu yazdıklarım birebir çözüm değil fakat minimum maliyete en iyi ve en uzun vadeli çözüm. Yoksa 2 ay sonrada BB King'i çok seviyorum, amfisini satan varmı diye gezersin 🙂
 
En yakın bu şekilde yaklaşabilirsiniz, birde karşı olduğum konu birebir aynı ekipmanları getirsen yine aynı tonu alamazsın muhabbeti bu da nereden çıktıysa. Yani ben mi vurduğumda mi, Hendrix mi vurduğunda La mı alıyor? Ton aynı ton, nota aynı nota.
Şu açıdan alamazsın dedim.... senin dediklerin doğru, bir şekilde alırsın... ama 20bin TL bütçe gömecem aynısını alacam diye yola çıkan olursa yani o kadar birebir eş olması önemliyse illa bir yerde takılacak demek istiyorum. Yanlış hatırlıyor olabilirim Lenny Kravitz bir ton peşindeymiş, Rolling Stones ya da LedZ olabilir. Penasına kadar aynısını bulmuş, hatta aynı stüdyoyay gidip yerdeki parkeleri bile değiştirtmiş ama aynı sese ulaşamamış. Sonra aymışlar olaya, meğerse o eski ton alınırken yan odada bir Fender Bassman mı ne çalıyormuş, onun titreşimi karışıyormuş, sırf o yüzden duvar yıkıp (arada kapı mı ne varmış eskiden) yan odaya bir de o amfiden koymuş gibi bir hikayesi vardı. Yani sonu yok bu işin, ben de prosesör hatta plug'in'e ikna oldum çoktan.
 
Hendrix in hangi tonu bu arada, albumden seneden seneye değisiyor.

%60 amfiden gelse idi her cebinde 2000$ i olan hendrix gibi tınlardı. Lutfen insanlık olarak aşalım bu inanışları.

O dönem kullanılan amfileri evde kullanmayı düşünüyorsanız sıvaların dökülmesine de hazırlıklı olmak gerekiyor. Bence daha basit düşünmenizde fayda var.. Düzgün bir strat, köprü manyetiğinin konumlanması fark yaratıyor bu arada bilginiz olsun, clean leri düzgün bir amfi, bir kaç pedal(fulltone 69, octafuzz gibi daha uygun çözümler ile ) ve de düzgün çalım ile gayet yaklaşabilirsiniz o tonlara..
Merhaba hocam Yanıtınız için teşekkür ederim. Hendrix in özellikle 69 daki Woodstock konserindeki tonu. Fazla bir pedal kullanmıyordu o konserde. 3 tane pedalı vardı.
 
20K bugünün şartlarında büyük para. Bende bütçe dostu çözümlerden yanayım. Youtube'da beğendiğim bir seri var aşağıda linkini paylaştım. Başlığı açıklayıcı olur.
Sound Like Jimi Hendrix - Without Busting The Bank ( )

Merhaba hocam Yanıtınız için teşekkür ederim. İlk bu videolara denk geldim zaten ama ne yazikki tatmin olamadım bu tonlardan. Evet yaklaşmışlar fakat o duygu yok. Daha çok Woodstockdaki tonu istiyorum.
 
Tuşenin payı elbette büyük ama örneklendirme olarak şu 2 videoyu bırakıyorum almak istediğim ton bu yelpazede birebir aynı değil ama o çizgiye en yakın ton bu tonlar bence. Bence bu tonu almakta o kadar zor değildir bence.



 
Hayranı olduğunuz gitaristlerin tonu için (ben buna fans tones diyorum) almanız gereken tek şey ortalama bir prosesör. Yıllardır pedal önerisi isteniyor ve yapılıyor ben böyle çözüme ulaşan birini görmedim daha.

Amfisine kadar toplasan bu sefer sana söylenecek cevap o amfinin şu yılda üretilmiş olması gerek, burada böyle öneri bekleyerek mucize eseri bütün zinciri yine tamamlasan Hendrixin penası olması lazım gibi cevap alırsın, liste uzar gider.

Prosesör sadece bir çok efekti bir arada bulunduran 999 in 1 atari kasedi gibi bir şey değil. hayranı olduğunuz gitaristlerin tonunu düşük bütçe ile almak için tek şans(2. şans ses kartı olabilir birazdan değineceğim) aslında ama es geçiliyor. Özelliklede 1000-1500 TL'ye analog board dizmeye çalışanların büyük bir kısmını "prosesör mü? o dijital yihaa .s .s" diyerek MS, Add+, Joyo, Mooer setuplarıyla "istediğim tonu alamıyorum yardım edin" mesajlarıyla görüyorum. Analog setupı 2-3 pedal olarak kullananlar bu son cümleyi es geçebilir.

Velakin prosesörde o çok istediğiniz gitaristlerin tonlarını almak/yaklaşmak çok kolay. Onlarca amfi simülasyonu ve her türlü pedal hatta çeşidi mevcut. En basitinden JCM800 + TS9' çok gitaristin tercih ettiği bir yöntem hatta daha efsanesi JCM800 + SD-1 misal Zakk Wylde. Şimdi buna da "Zakk, Zw44 kullanıyor yalnız 😉 " yazacak arkadaşlar olduğu için bilgi niyetine bırakayım; Zw44'ün neyden baz alındığını bir araştırsınlar. Gibi gibi örnekler arttırlabilir. Sevdiğiniz gitaristin kullandığı efektleri/pedallarıda birebir kullandığı ayarda değil doğru ayarlarda ekleyerek istediğiniz tonları alabilirsiniz.

Velhasıl prosesör üzerinde aynı amfi simülasyonları, aynı pedalları kullanmak doğru sonuç vermeyebilir. Mesela benim zamanında Scorpions tonu almak için Marshall yerine Fender simülasyonu seçmişliğim var ya da EVH tonu için Phase 90 modellemesi yerine başka bir phaser kullanmışlığım var. Bunların sebebi belki gitarım EMG manyetikli belki kabin hoparlörüm tiz frekanslı vb. vb. bunun gibi örneklerve sebepleri çok fazla çünkü bu ekipman zinciri birbirine uyumlu olmak zorunda. Nasıl bir bina inşa etmek istediğini biliyorsun fakat önemli olan hangi malzemelerden güzel bir şey ortaya çıkaracağın.

Ses kartı belki ikinci bir şans olabilir ama ortalama bir prosesördende daha kapsama giriyor çünkü işin içinde kabin mikrofon uzaklık, mikrofon tercihi vs. ayarlamaları mevcut zaten prosesörle ton yazmak bile bilgi birikimi isterken ses kartı tercihi pek mantıklı değil ama ekstra olarak düşünülebilir. Dezavantajı; bütçe olarak yine bir prosesör bütçesiyle hareket etmen gerek ve yan odaya bile taşıman meşakatli.

En yakın bu şekilde yaklaşabilirsiniz, birde karşı olduğum konu birebir aynı ekipmanları getirsen yine aynı tonu alamazsın muhabbeti bu da nereden çıktıysa. Yani ben mi vurduğumda mi, Hendrix mi vurduğunda La mı alıyor? Ton aynı ton, nota aynı nota. Elbette tuşenin çok önemi var. Hendrix gibi çalmakla, Hendrixin aynı ekipmanlarıyla çalmak(bak altınıda çizdim) arasında bir çizgi var. Millet kulaktan dolma bilgileri ve duyduğu her bilgiyi sorgulamadan ortaya koyduğu için muhabbet çizgisinden iyice şaştı. Mesele tamamen çalım stiliyle alakalı. Tek başına aynı ekipmanları kullanmak sizi Hendrix yapmaz, sizi iyi bir gitaristte yapmaz.

Hendrix, Clapton, ZZ Top vb. biraz ondan biraz ondan derken bir süre sonra kendi özünüzü/tonunuzu buluyorsunuz o yüzden ne kopyalamaya karşıyım ne de prosesör kullandırmaya.

Zaten sevdiğin gitaristin tonunu en yakın biçimde almak bu işte en zevkli işlerden biri.

Not : Bu yazdıklarım birebir çözüm değil fakat minimum maliyete en iyi ve en uzun vadeli çözüm. Yoksa 2 ay sonrada BB King'i çok seviyorum, amfisini satan varmı diye gezersin 🙂
Hocam çok haklısınız dediğiniz gibi prosesörlerle işi çözme fikride 2.bir planda fractal axe fx prosesorler gayet başarılı gibi duruyor. İnşallah sistemi toplarsam video çekip paylaşıcam
 
Mooer GE200 veya 300 bile işini görür, Fractal biraz iddialı 🙂 ... 20bin harcayacam diye bir zorunluluk mu var? Ağırlığı gitara ver derim bu durumda. Ben olsam şahsen, yani kendi tercihim .... al bu 20'yi bir saat içinde harca deseler önce iyi bir Strat alırım kalanla da GE300. Amfi, hoparlör ve kulaklığım yoksa o zaman GE200 alır farkıyla da iyi bir monitör alırım 🙂
Yani keyif için ise istediğini al hocam ama şu XXX alırsam aha tam tuttururum yolu yol değil 🙂
 
Şu açıdan alamazsın dedim.... senin dediklerin doğru, bir şekilde alırsın... ama 20bin TL bütçe gömecem aynısını alacam diye yola çıkan olursa yani o kadar birebir eş olması önemliyse illa bir yerde takılacak demek istiyorum. Yanlış hatırlıyor olabilirim Lenny Kravitz bir ton peşindeymiş, Rolling Stones ya da LedZ olabilir. Penasına kadar aynısını bulmuş, hatta aynı stüdyoyay gidip yerdeki parkeleri bile değiştirtmiş ama aynı sese ulaşamamış. Sonra aymışlar olaya, meğerse o eski ton alınırken yan odada bir Fender Bassman mı ne çalıyormuş, onun titreşimi karışıyormuş, sırf o yüzden duvar yıkıp (arada kapı mı ne varmış eskiden) yan odaya bir de o amfiden koymuş gibi bir hikayesi vardı. Yani sonu yok bu işin, ben de prosesör hatta plug'in'e ikna oldum çoktan.
Bende prosesöre ikna oldum gibi yada bias fx gibi yazılımlara. Ama tabi denemek lazım. Yanıtın için teşekkür ederim 🙂
 
Mooer GE200 veya 300 bile işini görür, Fractal biraz iddialı 🙂 ... 20bin harcayacam diye bir zorunluluk mu var? Ağırlığı gitara ver derim bu durumda. Ben olsam şahsen, yani kendi tercihim .... al bu 20'yi bir saat içinde harca deseler önce iyi bir Strat alırım kalanla da GE300. Amfi, hoparlör ve kulaklığım yoksa o zaman GE200 alır farkıyla da iyi bir monitör alırım 🙂
Yani keyif için ise istediğini al hocam ama şu XXX alırsam aha tam tuttururum yolu yol değil 🙂
Evet şimdi bende öyle düşündüm parayı gitara bağlayıp kalaniyla bunları almak baya mantıklı geldi 🙂
 
Binlerce dolarlık profesyonel VST ve plug-inleri bir kenara bırakırsak bence iyi performans aldıklarım şahsi sıralamam ile:
Bias Amp 2
Bias FX 2 ...ipad için FX 2 yok sadece FX olan var. Adı yanıltmasın sadece FX değil amfi de var.
Jamup Pro
Amplitube 4
Garageband
Ampkit

Üstte @Berkay Aşar anlatmış ses kartı daha komplike olur, uğraşmayayım dersen iRig HD 2 tavsiye ederim ya da Apogee Jam. Eski nesil kulaklık 1/8 ile bağlanan cihazlar randımansız olur, yeni nesil digital olanlar (mesela bende iRig HD 2 var) daha iyi. Burada en önemlisi sesi nereden alacağın, yani Bias FX 2 oldukça iyi ama gidip Philips telefon kulaklığı kullanırsan bir şey anlamazsın. İyi bir monitör düşünülebilir.
 

Geri
Üst