Kalınlık makinasi

6 cm kalinliginda düz yüzeyli bir tahtayı 4.5 cm kalınlığında inceltmek istiyorum kalınlık makinasından doğrudan 4.5 cm olana kadar gecirdigim zaman tahtanın üzerinde oyuklar ve kakmalar oluşuyor zımpara yapayım desem oyuklari kaybetmek için 4.5 değilde 4.4 cm ye düşecek tahta tahtayı kalınlık makinasında 4.5 cm olana kadar değilde oyuk ve kakmalari zımparalama payı bırakıp 4.8 olana kadar mı inceltmeliyim? Ne kadar pay birakmaliyim ?
Ben kalınlık makinasından dümdüz çıkıyor zannediyordum yani kalınlık makinasında inceltilecek bir tahta hep istediğimiz ölçüden bir kaç milim fazla mi bırakılacak ?
 
Tear-out olmuş, kalınlık bıçakları keskin değildir, ağaç serttir belki de ters vermişsindir bi çok etmen var.
6cm kalınlığında ağacı kalınlıkta değil de şeritte 4,6-8 e çekip kalan 1-2mm i el rendesi ile almak en mantıklısı olacaktır. Şerit yoksa kalınlıkta gene 4,6-8 e çekip üstünü el rendesi ile alabilirsin, el rendesi yerine freze de kullanabilirsin.
Elinde hangi aletler var, ağaçların cinsi ne ve nerde kullanacaksın?
 
Cevap verdiğiniz için teşekkürler Elimdeki ağaç ıhlamur ağacı freze ile almak çok uzun sürmez mi o ise uygun freze ucu mu var yok normal freze ucu mu kullanılacak?
 
Kalibre zımparadan geçirmek en kolay ve doğru yöntem, hele ki ıhlamuru kaymak gibi çıkarır... Çok spesifik işlerde kullanılmayan kalınlık makineleri ve planyaların bıçakları genelde leş gibi, dolayısıyla geniş yüzeylerde illa ki bir yerleri koparıyor. El rendeysiyle kusursuz sonuç almak ustalık ister, freze ile de güçlü bir makine ve uygun takım lâzım, ha tecrübe olsun, biraz sürüneyim derseniz deneyebilirsiniz 😅
 
Kalibre zımpara bulması zor olur yav, hiç aklıma bile gelmemişti benim 🙂.
Freze için tabla tarama uçları var 40mm onlardan alırsan işin daha çabuk biter. Alamazsan küçük uçlara yavaş yavaş yaparsın. Tabi freze ile yapacaksan düzgün çıkması için makinayı basit bir düzeneğe oturtman gerekecek.
 
"Çok spesifik işlerde kullanılmayan kalınlık makineleri ve planyaların bıçakları genelde leş gibi, "
bu sözünüze katılmamam mümkün değil ayrı ayrı marangozlara gittim kalınlık makinalarında hepside koparma yaptı nasıl bıçakları varsa tahtayı keserek değilde resmen ezerek inceltiyor
Bence elektro gitar yapmanın en zor kısmı bu ahşapta düzgün yüzey elde etme konusu bence onerilerinizden en mantıklısı freze gibi el rendesi baya tecrübe isteyen birşey cok sağolun...
 

Geri
Üst