kaybolmuş durumdayım

arkadaşlar öncelikle selam ben üç yıldır elektro gitar çalıyorum ama düzgün çalışmadığım için neredeyse hiçbir parçayı hatasız çalamıyorum. örneğin postmortemi duraksamadan hatasız çalamıyorum. benim size sorum şu, bir buçuk ay sonra üni başlayacak ve ben band kurmak istiyorum. bir grupta çalabilecek seviyeye gelmek için ne yapmam lazım? speed mechanics baktım birazcık ama hedef bpmler yazmadığından onu bıraktım, biraz repertuvar kasayım dedim teknikte yeterince iyi olmadığımdan sololarda falan hep tökezledim. şimdi çok az bir süre kaldı önümde, ne yapmalıyım lütfen bana yardımcı olun. her gün 8 9 saate yakın çalabilecek kadar vaktim var. önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim dostlar

benim size sorum şu, bir buçuk ay sonra üni başlayacak ve ben band kurmak istiyorum.
Nasıl bir band? Şöyle mi?

li-bandi-45x100mt-70599-koli-bandi-vege-91720-70-B.webp

hocam troy speed mechanichs’ten daha mi yararlidir sizce? ona gore plan program olusturup baslamak istiyorum
Daha yararlı mıdır onu söyleyebilecek seviyede değilim ama troy'un bir kaç farklı kitabı var seviye seviye. Petrucci'nin kitabı başlangıç için ısınma hareketleri dahil birçok parmak egzersizi içeriyor. Biraz daha düzenli gibi geldi bana. İkisine de bak hangisinden ilerlemek hoşuna giderse ondan devam et bence. İkisi de iyidir, önemli olan süreklilik. Birini bitirirsen diğerine bakarsın sonra.

Gitar çalımındaki sizi bir adım öteye atamayan durumu şöyle kısaca anlatayım. Biz soloyu dinliyoruz. Sonra ezberliyoruz. Tablarina bakıyoruz ve denemeye çalışıyoruz. Aslında doğru gibi duruyor ama hata şu. Dinlediğin gitarist gitarı nasıl tutuyor? Pena tutuşu nasıl? Parmak duruşu nasıl? Picking vuruş yönü nasıl? Bunların hiçbirinden haberimiz yok. Seni hızlandırmayan etken bunların biri olabilir. Sen istediğin kadar eğitim seti al, kitap al feedback almadıkça hatanı bulamazsın.

Ee paramız yok mecburuz nasıl yapacaz? Çok iyi izleyeceksiniz. Örneğin rastgele Economy picking exercises yazacaksınız. Bir video bulacaksınız ama bu videoda kesinlikle gitar çalan kişinin parmak hareketleri pena tutuşu görünmeli. Bu adam tele vururken nasıl başlıyor, bileği nasıl hareket ediyor hepsini incelemek gerek.

En önemli diğer konu ise kesinlike yavaş çalışılmalı. Gitar çalmak kas işi. Ayıp değil. Bazı şarkıları %20 hızla çalışıyorum. Bir hafta sonra %80 bile olabiliyorum.

Bir şarkının tabını çalışarak da gitarda gelişilir ama tabda göremeyeceğiniz nuanslar çok önemli.

Gitar çalımındaki sizi bir adım öteye atamayan durumu şöyle kısaca anlatayım. Biz soloyu dinliyoruz. Sonra ezberliyoruz. Tablarina bakıyoruz ve denemeye çalışıyoruz. Aslında doğru gibi duruyor ama hata şu. Dinlediğin gitarist gitarı nasıl tutuyor? Pena tutuşu nasıl? Parmak duruşu nasıl? Picking vuruş yönü nasıl? Bunların hiçbirinden haberimiz yok. Seni hızlandırmayan etken bunların biri olabilir. Sen istediğin kadar eğitim seti al, kitap al feedback almadıkça hatanı bulamazsın.

Ee paramız yok mecburuz nasıl yapacaz? Çok iyi izleyeceksiniz. Örneğin rastgele Economy picking exercises yazacaksınız. Bir video bulacaksınız ama bu videoda kesinlikle gitar çalan kişinin parmak hareketleri pena tutuşu görünmeli. Bu adam tele vururken nasıl başlıyor, bileği nasıl hareket ediyor hepsini incelemek gerek.

En önemli diğer konu ise kesinlike yavaş çalışılmalı. Gitar çalmak kas işi. Ayıp değil. Bazı şarkıları %20 hızla çalışıyorum. Bir hafta sonra %80 bile olabiliyorum.

Bir şarkının tabını çalışarak da gitarda gelişilir ama tabda göremeyeceğiniz nuanslar çok önemli.
yukardaki arkadaşın yazdıklarını aynen yaşıyorum en son mr crowley solosunu öğrenmeye çalıştığımda yavaş bir şekilde çalmaya çalışmak ve youtube da ki tabla beraber çalan kişilerin parmak hareketlerine en ufak ayrıntısına kadar incelemeye çalıştığımda görüşümce benim ve başlığı açan arkadaşın seviyesinde olanları zorlayacağını düşündüğüm bu soloyu zamanla çalabildiğimi farkettim ve inanılmaz özgüvenle beraber iyi bir ilerleme katettiğimi düşünerekten sizinde söylediğiniz gibi yavaş çalışmanın can alıcı nokta olduğunu söylemek isterim.

tamamıyla katılıyorum, hatta şöyle compound bi parçaya odaklanıp sadece o parçayı doğru çalmaya çalışmak lazım, o parçanın sahibini izlemek de aslında yetmiyor, direkt gidip youtube coverlarına bakıp süsleme yapan var mı reharmonizasyon yapan var mı, tabdaki yerdekinden farklı yerden çalan var mı tüm pozisyonlarını ayrı ayrı hangisi kulağına hoş gelirse o şekilde çalıp çalışmak lazım. compound bi parçayı doğru bpm'de az çok çalabilir hale gelmek için en az 4-5 farklı pasajı haftalarca çalışıyor oluyorsun bu sırada. haliyle de baya geliştiriyor seni.

Compound parça nedir diye sözlüğe baktım, bileşik, çok öğeden oluşan demekmiş...

Müzik için ayrıca anlamı varmış son anda gördüm

*ölçü başına vuruşun üçün katı olduğu (zaman)
*bir oktavdan büyük (perde farkı)

Bugün de yeni birşey öğrendik ne mutlu 🙂

Compound parça nedir diye sözlüğe baktım, bileşik, çok öğeden oluşan demekmiş...

Müzik için ayrıca anlamı varmış son anda gördüm

*ölçü başına vuruşun üçün katı olduğu (zaman)
*bir oktavdan büyük (perde farkı)

Bugün de yeni birşey öğrendik ne mutlu 🙂
Belki de ben mi yanlış ifade ettim hocam, komplike veya birçok tekniğin bir arada bulunduğu da denebilirdi aslında. Benim hatam.

tamamıyla katılıyorum, hatta şöyle compound bi parçaya odaklanıp sadece o parçayı doğru çalmaya çalışmak lazım, o parçanın sahibini izlemek de aslında yetmiyor, direkt gidip youtube coverlarına bakıp süsleme yapan var mı reharmonizasyon yapan var mı, tabdaki yerdekinden farklı yerden çalan var mı tüm pozisyonlarını ayrı ayrı hangisi kulağına hoş gelirse o şekilde çalıp çalışmak lazım. compound bi parçayı doğru bpm'de az çok çalabilir hale gelmek için en az 4-5 farklı pasajı haftalarca çalışıyor oluyorsun bu sırada. haliyle de baya geliştiriyor seni.

Aynen. Mesela Paul Gilbert - Technical Difficulties. Bu parçayı %100 hızla yapacaksın diye bir kaide yok. İnanılmaz teknikler barındırıyor. Alterne picking, string skipping vs vs. Al %50 hıza yavaş yavaş başla. Harika parmak egzerisizi, sağ el sol el koordinasyonu, picking gelişimi her şeye katkısı var. Kimse dünyayı yeniden keşfetmiyor. İçindeki pasajlar zaten standart kullanılan pasajlar.

Kesinlikle katılıyorum konser kayıtlarını izlemek çok faydalı oluyor, hem de eğlenceli.

Aynen. Mesela Paul Gilbert - Technical Difficulties. Bu parçayı %100 hızla yapacaksın diye bir kaide yok. İnanılmaz teknikler barındırıyor. Alterne picking, string skipping vs vs. Al %50 hıza yavaş yavaş başla. Harika parmak egzerisizi, sağ el sol el koordinasyonu, picking gelişimi her şeye katkısı var. Kimse dünyayı yeniden keşfetmiyor. İçindeki pasajlar zaten standart kullanılan pasajlar.
Ben hatta şöyle söyleyeyim hiçbir parçayı tamamıyla başlayıp bitireyim kafasina giremiyorum, melodik olarak hoşuma giden veya çalımı zevkli ve zor gelen pasajı alıyorum kendime onu katmaya çalışıyorum parmak egzersizi oluyor gilberttan malmsteenden petruccide. pasajlar denerken bi bakiyorsun metallicanin başka bi solosundaki pasajı çalışmadan yapar hale geliyorsun. Kirke de burdan selam olsun gömer gibi oldum 😀

Geri