Kayıt için bilgisayar önerileri

kayıt kuyut işim değil ama şunu söyleyeyim... 2016 macbook pro var elimde, atıl duruyor geçen sene 2024 versiyonu aldım ama eskisi hala takkkırr takkkırrr ne donma, ne kasma her şeyi çalıştırıyor ... covid çıkışı aldığım fena olmayan bir HP laptop ile illahlah dedim, ne windows update'i biter, ne driver sorunları biter, firewall, virus vb kuruduğun an performans çeyreğe düşer.... yani baştan bir kere adam gibi para verir mac alırsın, hadi yazılım da masraflı olur belki ama uzun yıllar kullanırsın...bahsettiğim 2016 pro pili bile fena değil, takmadan hafif kullanım 4-5 saat, full torrent filan abanırken ve bir yandan da dizi filan seyrederken bile 2-3 saat rahat gidiyor... yenisi gelince satacaktım sonra tuttum sabit torrent makinası yaptım, arkada film, dizi toparlıyor sessizce 🙂

kayıt kuyut işim değil ama şunu söyleyeyim... 2016 macbook pro var elimde, atıl duruyor geçen sene 2024 versiyonu aldım ama eskisi hala takkkırr takkkırrr ne donma, ne kasma her şeyi çalıştırıyor ... covid çıkışı aldığım fena olmayan bir HP laptop ile illahlah dedim, ne windows update'i biter, ne driver sorunları biter, firewall, virus vb kuruduğun an performans çeyreğe düşer.... yani baştan bir kere adam gibi para verir mac alırsın, hadi yazılım da masraflı olur belki ama uzun yıllar kullanırsın...bahsettiğim 2016 pro pili bile fena değil, takmadan hafif kullanım 4-5 saat, full torrent filan abanırken ve bir yandan da dizi filan seyrederken bile 2-3 saat rahat gidiyor... yenisi gelince satacaktım sonra tuttum sabit torrent makinası yaptım, arkada film, dizi toparlıyor sessizce 🙂
Ki bahsettiğiniz hala intel işlemci dönemindeki macbooklar. Buna rağmen hala böyle takır takır çalışıyorsa, silikonlu macler herhalde bi 15 sene rahat götürür.

Eşimde M1 işlemcili Macbook air var masaüstünde kullandığım i5 12400F + Rx6700XT +32GB 3200hz DDR4 işlemciye göre daha iyi render performansı var. (Çünkü cpu corelarının içinde codec desteği veren özel yongalar var) Düz M4'lerde 10 çekirdek cpu, 10 çekirdek gpu bulunuyor, gerisini siz düşünün. İlla Pc diyorsanız 8 çekirdek ve üstü AMD yada Intel işlemci + Anakart + RTX yada Radeon ekran kartı + kasa + ram + iyi bir güç kaynağı ile, giriş seviyesi 16gb Mac Mini 4'ün çok üzerinde bir para ödersiniz, sonra da yok bu usb portum daha az elektrik veriyor, bu portu tanımıyor, taktığım harddisk neden ortadan kayboldu gibi sorunlarla uğraşırsınız. Zaten yukarıda bahsettim işletim sistemi yönünden Mac hiçbirşey bilmeyen insana göre tasarlanmış bir olay, minimum kurcalama gerektiriyor. Oyun olayını tartışsaydık tabii ki Pc derdim, ama dertsiz şekilde iş yapmak istiyorsanız Mac. (bunu aynı zamanda bir fotoğrafçı olarak söylüyorum)

güzel nokta... laptop ile 4TB usb-c diskler bazen on kere tak çıkar veya sadece bir tane tak gibi sorunlar yaratıyor
macbook ile 3 tane 4TB SSD aynı anda taktım haşır haşır ileri geri bir sürü şey kopyaladım.... mesela windows ile bazen anlamsızca eject diyor ve görmüyor o diski copy'nin ortasında...
yalnız şuna dikkat yeni nesil macOS versiyonları artık NTFS tanımıyor, eskiden yazılımla kandırıp her şeyi yapıyordum ama şimdi NTFS sadece okuyor... kaydetmek istiyorsanız MS-FAT olması lazım o da verimsizlik demek tabi biraz ... tek ekosistemde çalışıyorsanız sorun değil ben diskleri SSD ve macOS formatlı yapıyorum hep ama iki sistem arası için bu konuyu bir araştırın almadan
ne olur ne olmaz bir tane 2TB FAT disk de boşta duruyor ki macOS ve windows arası bir şey taşımam gerekirse onu sadece nakliye için kullanıyorum...

Eşimde M1 işlemcili Macbook air var masaüstünde kullandığım i5 12400F + Rx6700XT +32GB 3200hz DDR4 işlemciye göre daha iyi render performansı var. (Çünkü cpu corelarının içinde codec desteği veren özel yongalar var) Düz M4'lerde 10 çekirdek cpu, 10 çekirdek gpu bulunuyor, gerisini siz düşünün. İlla Pc diyorsanız 8 çekirdek ve üstü AMD yada Intel işlemci + Anakart + RTX yada Radeon ekran kartı + kasa + ram + iyi bir güç kaynağı ile, giriş seviyesi 16gb Mac Mini 4'ün çok üzerinde bir para ödersiniz, sonra da yok bu usb portum daha az elektrik veriyor, bu portu tanımıyor, taktığım harddisk neden ortadan kayboldu gibi sorunlarla uğraşırsınız. Zaten yukarıda bahsettim işletim sistemi yönünden Mac hiçbirşey bilmeyen insana göre tasarlanmış bir olay, minimum kurcalama gerektiriyor. Oyun olayını tartışsaydık tabii ki Pc derdim, ama dertsiz şekilde iş yapmak istiyorsanız Mac. (bunu aynı zamanda bir fotoğrafçı olarak söylüyorum)

3D Render'sa bu birden fazla mimarlık ofisi ile muhabbeti olan biri olarak bir gariplik var. Mac bir çok konuda iyi ama Render konusunda iyi değil PC'lerden özellikle RTX lerden sonra. Ayrıca mesela şu bilgisayar :

Bundan daha uyguna bir M4 Macbook bulamazsınız bu özelliklerde ararsanız bundan 30000 TL daha pahalı.

Laptoplardaki ekran kartları tamamen aldatmaca, laptopta kullanılan Rtx 4070 ile masaüstüne takılan Rtx 4070 tamamen bambaşka kartlar, düpedüz dolandırıcılık yani.
Ben yukarıdaki örneği video render açısından verdim, tabi programdan programa değişebilir genelde 3d render ve Ai uygulamaları Nvidia ile daha çok performanslı çalışıyor.

Son düzenleme:
Mac için diyeceğim Macmini çok çekici bir F/P'ye sahip görünse de bence eğer mac alacaksam Core Audio'nun düşük Latency avantajından canlı müzik yaparken de faydalanmalıyım düşüncesi oluşuyor. E monitör yok. Canlı mesela midi klavye çalacaksam Macbook daha mantıklı geliyor bana. Eğer sabit bir bilgisayarsa o latency olayını buffer'ı kaydederken düşürüp aranjman esnasında yükselterek PC'de de benzer yere geliyorum.

Depolama kapasitesi ve fiyat açısından sabit duracak bir bilgisayarda ayrıca crack program vs de varsa PC çok daha avantajlı . Yoksa ben canlıda da Ableton yada VSTİ ile midi klavye kullanacaksam diyorsam Macbook daha iyi bir seçenek.

Mac mini fiyatına ondan daha iyi performans verecek ve depolama oranı yüksek PC bana daha cazip geliyor. Herşey biraz kullanım hedefi ile ilgili.
Hocam, canlıda sisteme nasıl yolluyorsunuz sesi? Mac'in stereo çıkışından direkt mi yoksa önce kendi sahne mixerinize oradan sisteme mi?

Gene ses kartı lazım maalsef onu da yanınızda götüreceksiniz. Latency'nin az olmasının nedeni MAC ses kartı driverları daha başarılı. PC'de de başarılı driverı olanlar RME ve UAD gibi çok pahalı ses kartları.
Arturia ses kartı var bende. Adamlar heralde Core Audio'dan daha iyi driver yapamicaz diyerek kendileri driver yapmamışlar Core Audio driver'ıyla çalışıyor🙂

Geri