Öncelikle ses kartı yeni başlayanlar için ucuz bir yöntem değildir. Burada büyük bir yanılgı var. Neden? Gerçekten youtube'da kayıt yapan kişilerin tonları harika değil mi? O tonları duyunca neden amfi alayım diyorsun. O tonlar uzun yıllarca çalışılmış, tuşesi yerinde olan, sağlam monitörlerden ses alan, mix yapılan kayıtlar. Bunu bir köşeye koyun. Çünkü o adamlar gibi ton alabilmeniz ciddi maliyet ve gitar eğitimi gerektiriyor.
Ses kartı denilen alet sizin gitarınızdan çıkan sinyali yazılıma iletir. Yazılım bu sinyali işler geri gönderir. Bu işlenmiş sesi referans monitörlerden duyarsınız. Referans monitörü sesin en doğal halini verir. Sizin yazılımdan yaptığınız tonu birebir duymanızı sağlar. Şimdi referans monitörü dışında başka bir hoparlör ile bu sesi duymak isterseniz duyamazsınız. Çünkü o sesi veren hoparlör sizin yaptığınız tonu değiştirir, kendi karakterini işler. Yani siz ses kartından bilgisayarınıza sinyal gönderip ayarladığınız tonu duyabilmeniz için referans monitörü almalısınız. Yeni baktım Presonus markasının başlangıç seviye bir 3.5" referans monitörü 6000 tl seviyelerinde. Bakın bu en en başlangıcı. Ayrıca öylesine bir ses kartı ile olmuyor ne yazık ki. Bir iki gömlek orta sınıf bir ses kartı gerekiyor. Onun fiyatını bilmiyorum. 4000 tl den aşağı değildir. Sonra yazılımı, daw içerisinden açılması, ayarlaması falan filan sizin hiç alakanız olmayan bir sürü detay. Hadi hepsini de yaptın ettin sonunda gitarda pratik yapacaksın. Bu yani. Kimseyi aşağılamak ya da ezmek için söylemiyorum. Hatta yararına söylüyorum. Yeni başlayan bir kişi telleri susturabilip gitar çalması 5-6 ay. Bu kadar tantanaya değmeyecek bile yaptığınız iş.
Yeni başlayan bir kimse eline gitar alıp pratik yapmalıdır. Bunundan en basit yolu bir adet amfi. İşi komplike hale getirmeye gerek yok bu seviyede.
En başa döneyim. Neden ses kartı ucuz bir yöntem olarak görülüyor? Diyelim ki ben Mesa Boogie Mark IV tonu istiyorum. Amfisi 4000 dolar. Kabini 2000 dolar. Araya noise gate, delay, overdrive, reverb vs. bir sürü pedal alsan en az 1000 dolar daha para. Bunları bir de kayıt etmek istesen yine mikrofon, ses kartı monitör gerek. Ses kartı bu adamlar için makul bir yöntem. 8000 dolarlık tona 1000-2000 dolar maliyet ile yaklaşabilirsin.