Kendi Gitarımı Yapmak Istiyorum! :d

Kızılyol diyecem çocuğu Rusya'ya sürdürecez zaten soğuk savaş başladı tekrar filandiyorlar aman aman 🙂 Neyse daha fazla trollemeyeyim. Türkiye'de aslında kendi başına gitar yapmada diğer sorunlardan birisi de(yer buldum,alet buldum, bilgi edindim filan bunlar mesele zaten de) boya işi. Bu iş bana çok ayrıntılı ve zor geliyor. Bir de rengi tutturamazsan yap-boz çok uğraştırıcı iş. Gitarı kendimiz yapsak adam gibi boyatacağımız yer olsa yine bir nebze girilir bu işe... Hatta ülkemizde custom gitar yapan ustalar bile herşeyle uğraşmak zorunda kalıyor. Bir gitar ustası bile gitarı diyazn et, çiz, kes, fret çak, ince ayarları yap, manyetik-köprü-diğer parçaları temin etmekle uğraş, bir de üstüne cila-boya detayları ile uğraş.. Bunlarla başa çıkamıyor açıkcası.

O yüzden ülkemizde grafikli boya işlerini bile geçtim transparan boyayı bile göremiyorum. Yurtdışındaki gitar ustalarının atölye imkanları ve işçi sayısı çok fazla/olmayan da başka birisine,custom gitar boya işini yapan diğer ustaya havale ediyor bu işi.. Ee ? biz ne yapalım ? İstanbul'da adam akıllı bir yer bulamadım. Bir bodrum'da King bee var. İyi diyen ve kötü diyen var bilmiyorum. Ama fiyatları İstanbul'a göre uygun, bir de çizmeli kedi atölyesi vardı o da kapandı sanırım. İstanbul'daki ustalar da düz boya için 400-500 tl istiyor. Sadece gövde için... Abd fiyatı ile aynı şu dolar kuru ile.. İnsanın "az daha üstüne ekler, Dan Lawrance'tan grafikli,yanarlı dönerli boya yaptırırım " diye aklına gelmiyor değil. 2 kere kargo,gümrük,geldi-gitti diye o da çok tuzlu oluyordu, vazgeçmiştim kafamdaki projeden. İstanbul'da da tamam boya zor iş ama sadece gövde için 400 -500 tl gibi uçuk bir rakamın nitro cila,grafik,transparan gibi olaylar olmadan düz boyamaya vermek de akıl işi değil.

Kızılyol diyecem çocuğu Rusya'ya sürdürecez zaten soğuk savaş başladı tekrar filandiyorlar aman aman 🙂 Neyse daha fazla trollemeyeyim. Türkiye'de aslında kendi başına gitar yapmada diğer sorunlardan birisi de(yer buldum,alet buldum, bilgi edindim filan bunlar mesele zaten de) boya işi. Bu iş bana çok ayrıntılı ve zor geliyor. Bir de rengi tutturamazsan yap-boz çok uğraştırıcı iş. Gitarı kendimiz yapsak adam gibi boyatacağımız yer olsa yine bir nebze girilir bu işe... Hatta ülkemizde custom gitar yapan ustalar bile herşeyle uğraşmak zorunda kalıyor. Bir gitar ustası bile gitarı diyazn et, çiz, kes, fret çak, ince ayarları yap, manyetik-köprü-diğer parçaları temin etmekle uğraş, bir de üstüne cila-boya detayları ile uğraş.. Bunlarla başa çıkamıyor açıkcası.

O yüzden ülkemizde grafikli boya işlerini bile geçtim transparan boyayı bile göremiyorum. Yurtdışındaki gitar ustalarının atölye imkanları ve işçi sayısı çok fazla/olmayan da başka birisine,custom gitar boya işini yapan diğer ustaya havale ediyor bu işi.. Ee ? biz ne yapalım ? İstanbul'da adam akıllı bir yer bulamadım. Bir bodrum'da King bee var. İyi diyen ve kötü diyen var bilmiyorum. Ama fiyatları İstanbul'a göre uygun, bir de çizmeli kedi atölyesi vardı o da kapandı sanırım. İstanbul'daki ustalar da düz boya için 400-500 tl istiyor. Sadece gövde için... Abd fiyatı ile aynı şu dolar kuru ile.. İnsanın "az daha üstüne ekler, Dan Lawrance'tan grafikli,yanarlı dönerli boya yaptırırım " diye aklına gelmiyor değil. 2 kere kargo,gümrük,geldi-gitti diye o da çok tuzlu oluyordu, vazgeçmiştim kafamdaki projeden. İstanbul'da da tamam boya zor iş ama sadece gövde için 400 -500 tl gibi uçuk bir rakamın nitro cila,grafik,transparan gibi olaylar olmadan düz boyamaya vermek de akıl işi değil.
Guitarfetish.com'da boyasız gövde 90$, boyalı gövde 105$. Değil 400 500,50 lira bile vermem düz boya için. Cherry Sunburst boyalı gövdeye +15$ vermek dururken... Ben maaliyetinin bu kadar fazla olacağını bilsem nasıl boyatacağımı sormazdım bile 😀

Tekrar soruyorum, bilen yardımcı olursa sevinirim. 105$ lık alışveriş için ne kadar vergi vermem gerekir?
EDİT:Şöyle bir bilgi buldum, doğru mudur bilmiyorum.

"Ürün bedeli 75 eurodan az olan ürünler gümrük vergilerinden muaftır ve gümrüksüz olarak adresinize kadar gelir. Örneğin 70 euroluk bir ürünü satın alıp 20 euro kargo öderseniz, ürüne ödediğiniz tutar 75 euroyu geçmediği için hiçbir gümrük vergisi ödemeden adresinize kadar gelir.
Ürününüzün gümrük vergilerinden muaf olması, gümrüğe tabi olmayacağı anlamına gelmez. Gümrük memurları gelen paketin içeriğini ve gönderinin gerçek kıymetini kontrol etmek isteyebilir ve bu maksatla ürünü denetleyebilir. Bu durumda bulunduğunuz ildeki PTT müdürlüğüne giderek 3 tl civarında masrafı ödeyerek ürünü alabilirsiniz. Bazı illerde bu ücreti kapıda ödeme imkanını da sunuyorlar.

Fiyatı 75 euro ile 1.500 euro arasında olan ürünler için tek ve sabit oranda gümrük vergisi ödenir. Bu vergi oranı Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden gelen ürünler için %18, diğer ülkelerden gelenler için ise %20'dir. Burada vergilendirme oranına kargo ücreti dahil değildir. Örneğin Amerika'dan aldığınız 1.000 euroluk bir ürünü getirmek için 400 euro kargo dediğinizi düşünelim. Bu durumda %20'lik vergiyi sadece 1000 euro için ödersiniz."

Vergi sınırı 75 euro yazıyor. 75 euro 102 dolar yapıyor ve 2 dolarla sınırı geçiyor 😡

Boya işi kolay mı ? Sorun bakalım Erdem Koca Usta'ya ne kadar isteyecek sadece gövde için.. Başlık sahibi bırak 500 tl yi 50 tl bile vermem diyor. Tamam ucuz değil de ayakkabı boyacısı işi de değil. Boya işi gitarın kendisini yapmak kadar zor iş, ayrı uğraş bilgi-tecrübe istiyor. "Bana dert değil, kaportacıya veririm mis gibi boyar zaten bir beklentim de yok düz boya/cila olsun yeter"gillerdenseniz hava hoş. Gitar gövdesi içinse tahminim 60-70 dolar kargo parası olur o da usps ile gönderirlerse yoksa dhl/fedex gibi özel kargo şirketlerinin hem fiyatı pahalı hem ekstra kira,işlem masrafı alıyorlar. Ayrıca büyük bir şey olduğu için ve 100$ üstü olduğundan kesin gümrüğe takılır 105 dolar üstünden %20 vergi ile alırsın. İşin en cici yanı da Başakşehirdeki gümrüğe gitmek. Hele ki karşıdan geliyorsanız gidiş-dönüş neşeli saatler sizi bekliyor, akbil dostunuz olsun araba ile bir günde dönülmeyen bir trafik var çünkü 🙂 Bu arada gümrük yılbaşından sonra sapıttı. Her zaman aldığım aynı şeyler, yasaklı madde değil, atom bombası da yapmıyorum,x ray'den de görüyorlar zaten... 55 dolarlık hobi malzemesi aldım, 10-10-10 cm küp bir kutu.(hatta 8 cm lik bile olabilir) Bunun için bile çağırdılar. Gümrüksüz aldım ama bir de bana sor kaç saatte geldim gittim oraya..

Son düzenleme:
Öncelikle birilerinin boya için ne kadar isteyeceği kesinlikle bir ölçüt değildir. Ayrıca yıllardır en ufak bir boya işini bile ustaya yaptırmamış biri olarak söylüyorum (ev badana boya, dış cephe boya, onlarca mobilya boyama, gitar boyama vs vs) boya işi zor bir iş değil. Ha tecrübe ister o ayrı ama tecrübe de yapa yapa oluşur sonuç itibariyle. Bu arada siz tamamen boyatma üzerinden yazmışsınız ama biz boyatmaktan değil boyamaktan konuşuyoruz 🙂

Boya işi kolay mı ? Sorun bakalım Erdem Koca Usta'ya ne kadar isteyecek sadece gövde için.. Başlık sahibi bırak 500 tl yi 50 tl bile vermem diyor. Tamam ucuz değil de ayakkabı boyacısı işi de değil. Boya işi gitarın kendisini yapmak kadar zor iş, ayrı uğraş bilgi-tecrübe istiyor. "Bana dert değil, kaportacıya veririm mis gibi boyar zaten bir beklentim de yok düz boya/cila olsun yeter"gillerdenseniz hava hoş. Gitar gövdesi içinse tahminim 60-70 dolar kargo parası olur o da usps ile gönderirlerse yoksa dhl/fedex gibi özel kargo şirketlerinin hem fiyatı pahalı hem ekstra kira,işlem masrafı alıyorlar. Ayrıca büyük bir şey olduğu için ve 100$ üstü olduğundan kesin gümrüğe takılır 105 dolar üstünden %20 vergi ile alırsın. İşin en cici yanı da Başakşehirdeki gümrüğe gitmek. Hele ki karşıdan geliyorsanız gidiş-dönüş neşeli saatler sizi bekliyor, akbil dostunuz olsun araba ile bir günde dönülmeyen bir trafik var çünkü 🙂 Bu arada gümrük yılbaşından sonra sapıttı. Her zaman aldığım aynı şeyler, yasaklı madde değil, atom bombası da yapmıyorum,x ray'den de görüyorlar zaten... 55 dolarlık hobi malzemesi aldım, 10-10-10 cm küp bir kutu.(hatta 8 cm lik bile olabilir) Bunun için bile çağırdılar. Gümrüksüz aldım ama bir de bana sor kaç saatte geldim gittim oraya..
Yanlış anlaşılmasın 500 lirayı haketmiyor demedim, ben veremem. Zaten hemen yarın almıyorum, iyice araştırıcam almadan önce. Kargo, gümrük vs bunları bilmeden alamam. Ama kargo o kadar olmaz sanıyorum. Ayrıca işim düşmez inşallah ama Başakşehir yakın 😀

Kargo o civarda olacaktır. Kredi kartınız varsa paypal'e üye olun. Kur farkı filan da var bu arada. Paypal ücretini de sizinden alırlar. %3-4 filandı galiba o. Kart yok ise paypal'e başka birisinin kk'ni tanıtabilirsiniz. O da olmaz ise banka transferi ile gönderirsiniz. Yine banka döviz kuru, transfer ücreti vereceksiniz. Kargo fiyatları da son dönemde arttı petrol fiyatına bağlı sanırım. 60-70 dolar civarı olur (+-5 dolar oynar belki) bu fiyat tabi ki kurye çağırmadan kendileri teslim ederse, eğer postahaneye gidip kendisi teslim etmez kurye isterse usps'den ekstra ücret geliyor diye biliyorum. Yine de araştırın ama dediklerime yakın bir fiyat alırsınız.

Boya için normal sprey boya veya toz boya kullanabilirsiniz. Alternatif olarak verniğin içine renklendirici pigmentlerden koyarak da değişik renkler elde edebilirsiniz. Vernik olarak selülozik vernik kullanabilirsiniz ama güzel bi vernik atabilmek için için kompresör ve boya tabancasına ihtiyaç var. Öteki türlü çok uğraştırdı beni. Sprey vernik en iyi seçenek gibi görünüyor. Fakat kalın bi kat oluşturmak istersen, bikaç kutu vernik kullanman gerekebilir. Verniklerin tanesi 10-20 lira civarı. Toz boyalar da 1 gitar için 20-30 lira tutar herhalde. Sprey boyalar biraz daha opak bi görüntü sunabilir, yani ağacın desenlerini kapatabilir. Toz boyalar biraz daha transparan.

Evet Furkan, Warmoth dünyada gitar toplayabileceğin en ucuz sitedir!! Kargosu da bedavadır haa!! 400 - 500 lira neymiş? 100 liraya custom shop Gibson'a Fender'e denk gitar toplarsın Warmoth'tan.

Ha, arada Warmoth'a bin dolarlar dökenler mi? Onlar salak salak! Warmoth kazıklıyor onları!!

Fesüphansabbath!!! 😀 😀

Geri