Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.. Fakat hazır bilen birini yakalamışken birkaç bişey daha sormak isterim..
6L6 ve 6V6 lambalarını çok duyuyorum.. Siz bunları yazmamışsınız. Acaba bu iki lamba hakkında da bilgi verebilir misiniz?
son olarak da bu lambalarda marka olarak hangisi iyidir? ne tercih etmeliyim?
şimdiden teşekürler..
Dediğim gibi buradan devam edelim. Sorduğun lambalar güç katı lambaları. Güç katı meselesi de ayrı bir olay.
6L6 ile 6V6 güç katı lambalarıdır. Onlar ayrı bir mesele. Güç katı lambaları şekle, yapıya göre çok farklılıklar gösteriyor. En çok kullanılanlar ve bilinenler:
1- EL34 (İngiliz iri şişesi)
2- 6L6 (Amarigan iri şişesi)
Bu ikisi şekil, pin sayısı olarak birbirlerine benzerler. Birbirlerinin yuvalarına otururlar. EL34 İngiliz tonunun temelidir. Amfi kırıldıkça daha kompresyonlu bir ton vermeye meyillidir. 6L6 Amerikan tonunun temelidir. EL34'e göre genelde daha az tizli, kompresyonu daha düşük bir lambadır.
Bu ikisi birbirlerinin yerine kullanılmazlar genelde. Kullanılmaya müsait amfilerde ise bias ayarı yaptırmak gerekir. Aksi takdirde amfi zarar görür, trafolar pörtler vs. Bias ayarı otomatikse veya amfide bu ayarı sağlayacak bir düğme falan varsa başka tabii.
3- EL84 (İngiliz sıskası)
El34'ün açlıktan çıkmış hali. Sıfır beden manken gibi bir şey bu lamba. Preamp lambası eninde, ondan daha uzun boylu. Genelde İngilizlerin hesabına çalışır bu sıska. Ama Amerikan yapılı amfilerde de kullanıldığı görülür. Sendeki Blues Junior'un power lambası budur. Genelde basları zayıf, tiz ve mid açısından güçlü, parlak soundlu bir lambadır.
4- 6V6 (Amerikan boduru): Mini 6L6'dır. EL84 kadar güç üretir ama EL84 kadar da sıska değildir. Daha enlidir, etine dolgundur. Daha baslı, daha hacimli tonlar üretebilir. Amerikan menşeli olmasına rağmen İngiliz yapıda amfilerde de kullanılabilir.
Ayrıca KT serisi (KT66, KT88 gibi) lambalar da var ama onlarla pek tecrübem yok. Sadece karşılaştırma videolarından, KT88 bana Amerikan tonlara yatkın, 6L6'ya göre daha net gibi göründü. Pin yapısı olarak da 6L6 ve EL34 ile aynı.
Aklıma gelmişken, burada clean headroom artırmak için kullanılan bias yöntemleri var. Ayrıntıya hakim değilim lakin "Cold Bias" denilen yöntemin clean headroom'u artırırken "Hot Bias" yönteminin düşürdüğünü ve lamba ömrünü kısalttığını duymuşluğum var.
Burada iyi marka diye bir şey yok. Amfinin tipi, türü önemli. BJ için sık kullanılan bir güç lambası JJ/Tesladır. ( Gerçi JJ Amerikan, İngiliz hemen hemen tüm amfilere gidiyor. Uluslararası bir standart sanki
🙂) Fenderler genel olarak da Groove tüplerle de çok iyi anlaşır. Zevke renge göre Sovtek de kullanan var.
@hackeiommi cidden direk güzel cevap, konu için de teşekkürler ayrıca, drive almadan yüksek ses almak için ne yapılır ben de merak ediyordum. Bir de lambaları sağlıklı biçimde nerden alırız, iyi markalar nelerdir, alırken nelere dikkat etmek gerekir onu da bilsek süper olabilir
😀
Ben elimdeki tüm lambaları
www.banzaimusic.com sitesinden aldım hep. Fiyatlar uygun, çeşit çok, yılbaşı arifesi haricinde çabuk geliyor. Hemen yanıbaşımızda Alamanya'da
🙂 Getirdiğim onlarca lambanın içinden sadece bir tane sorunlu çıktı onu da ben dert etmedim.