Les Paul Ayakta Çalma Zorluğu

Arkadaşlar merhaba, yakın zamanda Les Paul bir kasa satın alacağım. Şu ana kadar hep Strat model gitar kullandım. Stüdyoda veya evde çalım esnasında oturarak çalmaktayım fakat belirli başlı konser-müzik etkinliklerinde yaklaşık 1 1.5 saat ayakta çalım yapıyorum. Tabi ki bu konserler sürekli değil, ayda 1-2 şeklinde gerçekleşiyor. Sormak istediğim soru şudur ki Les Paul kasa bir gitar ( yaklaşık ağırlığı 5 kg) 1 1.5 saatlik konserlerde belime çok yük bindirip rahatsız eder mi? Maalesef gitarı alıp ayakta 1.5 saat deneme şansım olmadığı için yorumlarınızı merak ettim. Ayrıca sırtımda fıtık başlangıcı da olduğundan ayakta kaldığım belirli bir sürenin sonunda belime yük daha çok binmekte. Acaba bu konu hakkında yorumlarınız neler olur? Önceki strat gitarımı kilo açısından tartmamıştım fakat internette ortalama bir strat gitarın 3 kg olduğu yazıyor. Alacağım Les Paul ile aralarındaki 1.5 2 kiloluk fark bu konserlerde ciddi bir fark yaratır mı? Deneyimleriniz nelerdir?
Çok teşekkür ederim.

Les Paullerin chambered versiyonları var, daha hafif oluyorlar.
Sağlık önemli, ben silahlı ve zırhlı uzun süreli nöbetler yüzünden omzuma zarar verdim. Askerlik bitti, 6 sene geçti halen ara ara omzum ağrır durup dururken.
Sizinki görece olarak daha az sıklıkta. Yine de duruma faydası olmayacağı aşikar. Olur da LP almaya karar verirseniz geniş ve padded askılardan almayı unutmayın.

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Alacağım gitar belli, yani modelde değişikliğe gitme şansım yok maalesef. Padde askım bulunmakta, kullanıyorum zaten halihazırda. Acaba bahsettiğim gibi strat ile atla deve gibi bir fark yaratır mı? Yani benim için ayda 1 çalmak çok fark yaratmaz gibi geliyor, burasını çok bilemiyorum işte. İki büklüm olmak istemem sahnede 🙂 Sizce strat gitardan devam mı etmeliyim bu durumda?

Yanlis yonlendirmis olmak istemem de bu saglik isleri pek sakaya gelmiyor. Yerinizde olsam hali halizda rahat ettigim hafif gitarlari tercih ederim. Yarin obur gun pandemi biter konser prova vs sıklasirsa problem yasatabilir

Şöyle, les paul kasa aslında benim hep istediğim ama hiç alma şansımın olmadığı bir kasaydı. Hem güzel bir fırsat yakaladım, hem de bahsettiğim gibi küçüklüğümden beri içim giderdi les paullere 🙂 Durum böyle olunca gitarı kaçırmamak istiyorum, ama sırt problemleri de düşündürüyor. Strat gitarlardan da sert tonlar elde edemediğim için strata dönsem mi diye düşünemiyorum..

Kendi bütçemde superstrat bulamadım tam olarak maalesef, aslında işin şöyle de bir doğrusu var ki Les Paul'ü alacağım kişi akrabam olduğu için 2. el fiyatında yarı yarıya bir fiyata alacağım neredeyse. Bu da yaklaşık 2 bin tl gibi bir bütçe ediyor. Hal böyle olunca bu bütçeye en fazla biraz daha zorlasam Ibanez RG350DX-DXZ gitarları bulabiliyorum. Bu gitarlar da biraz araştırmam ile zaten 2200 TL civarı olanlar 2010 yılları Basswood gövdeli gitarlar, Maple olanlar en son çıkan üretimler, onlar da genellikle 2800 TL civarı gidiyorlar. Bu gitarların haricinde kafama yatabilecek bir superstrat bulamadım maalesef. Bir öneriniz olursa seve seve bakabilirim 🙂

Sizin alacağınız Les Paul eğer LTD EC-400/401 gibi birşey ise zaten 2000 TL civarında o kalitede ikinci bir gitar bulmak çok zor. Rastlarsam yazarım.
Alacağım gitar Epiphone Les Paul standart. Ltd EC 256 gitarları inceleme şansım olmuştu, normal les paullere göre daha ince ve hafif bir tasarımı var. O tarz bir LP olsa bir miktar göz ardı edebilirim ağırlık durumunu.

Geri