Les Paul kasalar hakkında sorularım ve düşünceleriniz.

Öncelikle herkese selam. Les Paul kasa gitar alasım var , kafamda birkaç model var, öncelikle şunu söyleyerek başlayayım, ikinci el olmaz.

Aklımda şu anlık üç model var, ilk ve en olası model: Gibson Les Paul Studio.
İkinci model (bütçeyi biraz daha zorlayarak) Gibson Les Paul Classic
Üçüncü model (yine bütçeyi zorlayarak) Gibson Les Paul Modern.

Bu modeller arasında Modern ve Classic arasındaki farkları bilmiyorum. Yaşadığım şehirde de herhangi bir Gibson gitarı deneme şansım yok.
Bu alacağım LP gitarın , Japon ya da Amerikan olmasını istiyorum. Araştırdığım kadarıyla ESP E-II (eclipse) gitarları çok övülüyor. Ama satıcısında stokta gözükmüyor, eğer olsaydı Gibson'a yönelmeden ESP bakabilirdim.
Aklımdaki sorular, Gibson'un son zamanlarda ortalıkta dolaşan kalite sorunları iki aynı model gitarın çok farklı olması vs.
Gibson alınır mı?Alınmaz mı sizden bilgi istiyorum.
Schecter , Epiphone , LTD gibi markaların da Les Paul kasa gitarları var, fakat şu saatten sonra alacağım gitarın Kore, Endonezya vs olmasını istemiyorum. Japon ya da Amerikan istiyorum.
Önerilerinize açığım, bilgiler ve öneriler için şimdiden herkese teşekkürler.

Illa Japon olacaksa ESP'nin Japon iç pazarına özel ürettiği EDWARDS markası var. Kalite aynı.
Sıfır yok Türkiye'de
Ikinci el temiz bir tane bulabilirsiniz 45-60 arasi.
Hiçbir gitarı denemeden almayın, atlayın arabaya otobüse trene gidin deneyin öyle alın.
Sıfır Gibson gitarlarin hicbiri birbirine uymuyor olabilir, bana çok denk geldi, üretim hatalı, boya cila hatalı, fret işçiliği sorunlu Gibson

Araştırdığım kadarıyla ESP E-II (eclipse) gitarları çok övülüyor. Ama satıcısında stokta gözükmüyor, eğer olsaydı Gibson'a yönelmeden ESP bakabilirdim.
Cangöz Müzik... Ocak en geç Şubat gibi sevkiyat bekliyor olmalılar. Ara sor istediğin model gelecek mi diye...
Bu kişisel bir tercih ama ben mesela havada karada ve bilinen tüm evrenlerde ESP, E-II hatta bazı LTD Deluxe'leri her türlü Les Paul'a tercih ederim. Ama beni bunun için linç edecek LP'ciler de vardır, doğrusu yanlışı yok bu işin...

şu saatten sonra alacağım gitarın Kore, Endonezya vs olmasını istemiyorum. Japon ya da Amerikan istiyorum.
bu da tek başına bir anlam ifade etmez... Ibanez Premium Endonezya bazı modelleri veya yine bazı LTD Deluxe Kore'ler bir çok USA gitardan iyi diyebilirim... bayrağa göre genelleme yapılamaz ama model bazında +/- her şey olabilir

Modern modelde gitar sap gövde bağlantı yerinde elin alt perdelere rahat inmesi için bir kesim var. Abanoz klavye kullanıyor, manyetik çıkışları hakkında bir fikrim yok, gövde içi delikli peynir gibi ağırlık azaltması var.

Classic, bildiğimiz Standard Les Paullere daha yakın, Maun + Maple kapak var gövdede, fakat bu kapak desensiz düz ağaç. Ucuzluğu o yüzden fakat benim hoşuma gidiyor.

Studiolar eskiden sade gövde, ve bindingsiz klavyeye sahip olduğu için daha ucuzdu, şimdi onlarda da desenli ağaç ve binding seçenekleri var hatta bazıları abanoz klavyeli, Classic'lere yaklaşan fiyatları var. Tabi bütün bu üç modelin de manyetik çıkışlarına, split coil özelliklerine bakabilirsiniz.

Denemeden almayın aynı model içinde bile ağırlık, denge ve sustain farkları olabiliyor. Bir de şunu söylemeden geçemeyeceğim enstrüman tasarımı olarak sıkıntılı, kemansı bir tasarımı var, klavye eğimli bir açı ile geliyor, headstock birleştirme noktası çok dayanıksız, genelde düşünce buralardan kırılırlar, o açıdan Esp, Schecter ve Japon kopyaların bazılarında (70's Les Paul) "neck volute" bulunur , bu kısmı güçlendirmek için. Teller de v formunda tunerlara gittiği için akort kararlılığında sıkıntı yaşatır, Prs Singlecut'larda da bu sıkıntıları görmezsiniz, bu da ekstra olsun 🙂

Benim 2 tane Gibson les paul gitarım var. Biri standard diğeri custom shop gitarı. Eğer paranız varsa bence Gibson les paul standard alabilirsiniz. Yada daha ileri gidip bir tane alayım tam olsun diyorsanız Gibson les paul custom shop gitarı alabilirsiniz. Standardlarda 50s ve 60s diye ayrım var en bariz farklılığı burgular ve sap kalınlığı 50s ler daha kalın boyunlu ama fark o kadar yok.
Gibson alınır mı?Alınmaz mı sizden bilgi istiyorum.
Gibson alınır niye alınmasın.Gibsonlar ağır gitarlardır.Bana göre Gibson les paul gitarın gövdesinde ağırlık azaltıcı olmayan yani gitarın gövdesinde delikler yada odacıklar olmayan gitarları tercih edin. Çünkü benim gitarlarımda ağırlık azaltıcı özelliği yok. Ben ağır gitarlardan hoşlanıyorum. Tabi tercih sizin.

Yorumlarınız için teşekkürler, sağlık sorunlarından dolayı sadece gitar deneme için maalesef şehir dışına çıkamam. Deneyebilecek , bu konuda yardımcı olabilecek akranım da yok. Gibson'a o kadar bütçe ayırıp, böyle sorunların hala konuşuluyor olması kafa karıştırıcı biraz.
Diğer marka ve modellere baktığımda ise,

ESP LTD EC-1000FM See Thru Black Evertune Elektro Gitar​

ESP LTD EC-1000 See Thru Purple Elektro Gitar​

Schecter Solo-II SLS Elite Evil Twin Elektro Gitar​

Schecter Solo II Custom Elektro Gitar​

Epiphone Les Paul Custom Elektro Gitar​

Epiphone Les Paul Modern Figured​

Les Paul kasa olarak bunları buldum, bunlar hakkında fikirleriniz nelerdir, gitarlarda 'Hangisi iyidir?' diye sormak biraz saçma kaçabilir ama, sorumu maruz görüp, cevaplarsanız sevinirim. Hangisi daha iyidir? İkişer tane Epiphone, Schecter ve LTD marka , farklı model gitarlar var, bunların farkları , (kalite farkları vs) nasıldır, nedir ne değildir?Siz olsanız hangisini tercih edersiniz? Tekrardan teşekkürler.

Cangöz Müzik... Ocak en geç Şubat gibi sevkiyat bekliyor olmalılar.
Şu an stok öncesi fiyatıyla 106.657 TL. Umarım yeni yıl zammıyla beraber 130-150bin bantlarına çıkartmazlar.
Yukarıda yazdığım modeller hakkında da fikirlerinizi merak ediyorum, kendimi ikna edebilirsem belki oraya yönelebilirim.
Asıl olarak Gibson olmasını istiyorum , fakat Gibsondan korkmuyor da değilim. ESP cazip fakat stokta yok ne olacağı belli değil.
Ülkede her şey gibi gitarın da kıtlığı çekiliyor galiba.

eğer senin için bir marka bağımlılığı değilse veya fetiş haline getirmediysen bence ESP yerine E-II hatta LTD bile yeter... ben ESP hastasıyım ve bütçeyi çok dert etmeden de bir çok modeli aldım sattım... birçok ESP ürünü geçti elimden ama açıkçası son 4 ESP gitarım hep EC-1000 Deluxe modelleri oldu... ha yine alırım ESP, parasına da acımam ama bir yandan da gerek var mı TR fiyatlarıyla soruyorum kendime

Gibson için yorumum yok, sevmem, ilgilenmem...

eğer senin için bir marka bağımlılığı değilse veya fetiş haline getirmediysen
Aslında marka bağımlılığım yok, Les Paul gitarlar hakkında pek bilgim yok ve en bilineni de malum Gibson o yüzden, biraz popüler kültüre kaymışım galiba 🙂.
PRS gitarlar hakkında fikirleriniz nelerdir peki, onlar genel olarak neye yakındır , Les Paul tarzına mı yoksa strat mı, çünkü PRS tip olarak ikisinin de karışımına benziyor

Bence öncelikle "modern" mi yoksa "geleneksel" bir Les Paul almak istiyorsunuz ona karar verin. Ec1000 çok güzel gitar, 1000T CTM modelini kullandım. Fakat normal 1000 serileri ince gövdeli, arkada belly cut olan, karnınıza batmayacak rahat ve modern bir gitar, 24 perdelidir. Modern yüksek çıkışlı manyetiklerle gelirler. Bunun geleneksel olanını almak isterseniz Ec 1000 T bakmanız gerekiyor. İkisinde de kilitli burgular vs var.

Schecter Solo 2 Custom da modern ve gelenekselin birbirine karıştırılmış hali gibi. Kalite olarak Esp Ltd Ec1000'den aşağı kalmaz.

Prs Se ve Amerikan giriş modellerinden S2 Singlecut gitarlar da bakabilirsiniz. İçlerinde mimari olarak en mükemmelleştirilmiş model PRS. Klavye radiusu çalım konforu hoşunuza gitmiyor olabilir denemeniz gerek. (Prs Se Bernie Marsden, Mc Carty Singlecut gibi)

Bu modeller varken görsellik ve renk olarak önceliğiniz yoksa Epiphone'a bakmaya bile gerek yok (ikinci el çok uyguna bulursanız o ayrı konu tabi)
Son olarak da Gibson her zaman Gibson'dır 🙂 sattım pişmanım 🙂

bu iş böyle olmaz... tipine, marka imajına, duyumlara göre gitar alınmaz... biraz daha kapsamlı araştırmaya devam et derim... nereden nereye geldi konu 🙂
Evet haklısınız, dediğim gibi bulunduğum yerde deneyebileceğim bir yer yok ve sağlık sorunlarından dolayı gidemem. Burayı daha yeni gördüm ve yeni kaydoldum, direkt konuyu açtım. Bilen insanların fikirlerine ihtiyacım var. Teşekkürler tekrardan

Birde bazı Les Paul'larda (Epiphone bazılarında) gitarın ön kısmı tamamen düz, dümdüz.... Ben bunu sevmiyorum (tamamen kişisel zevk) Hatta bu yüzden strat'ım yok... (Linç is loading...)
Diğer'lerinde (Gibson, Epiphone LP100, 60's etc...) ise gitarın önünde hafifçe dışa doğru bir eğri var. Göbek benzeri bir yükseklik.
Bu bana çok ergonomik ve güzel geliyor.

Merhabalar.

Öncelikle kaliteli bir başlık olduğu için ve sorular da kaliteli olduğu için teşekkür ederim. Elimden bir çok gitar geçti bunların içinden marka olarak Gibson, ESP, LTE, ESP Edwards geçti. Esp' nin gelmemesinin sebebi biraz iç pazara dönmesi. Aynı zamanda Edwards modeli de sadece kendi pazarlarına üretilen bir gitar. Gibson Standart kullandım gitar güzel ama bence hala kalite sorunu var. İnce eleyip sık dokumak gerekiyor. Şahsen şu an gitara bağlayacak bir param olsa Gibson almam. Keza headstock sorunu hala devam ediyor ve ansızın yanlış bir harekette kırılabiliyor.

ESP LTD EC-1000 modelini geçen sene kullandım. EMG olmayan Seymour Duncan manyetikli olarak ama keşke satmasaydım dediğim gitarlardan. Hem tuşe hem ergonomi hem de verdiği sustain hazzı aşırı iyi. Bu sene yine almayı planlıyorum. Biraz gitarı yad edelim. 🙂

D6C15C9E-0D5C-487D-965A-78230DA80A12.webp

Bunların içerisinden bir Seymour Duncan' lı LTD EC-1000 tercih edip arkanıza yaslanın. Keşke 2. el alabilseniz ama istemiyorsunuz. Belki sağlık durumundan dolayı. Geçmiş olsun bu arada.

Gibson gibi sadece marka değerine ederinden çok para vereceğiniz bir gitarı bence almayın. Bunlar şahsi yorumlarımdır, fanatiklik yapmıyorum. Cebinize de biraz para kalı onunla da amfi setup vs kurarsınız.

Sevgiler.

Öncelikle kaliteli bir başlık olduğu için ve sorular da kaliteli olduğu için teşekkür ederim.
Asıl ben sizlere , değerli , dünyada geri dönüşü olmayan tek şey olan zamanınızdan feragat edip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Belki sağlık durumundan dolayı. Geçmiş olsun bu arada.
Çok teşekkürler, sizlere de sağlıklı ömürler diliyorum.

Hepinize tek tek cevap veremedim, kusura bakmayın. Yazdığınız her şey benim için çok değerli. Hepinize sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorum.
Görüşlerinizi yazmaya devam ederseniz benim için çok değerli olur. Hepsini tekrar tekrar okuyup karar vermeye çalışacağım.

Geri