Line 6 Pod Hd Serisi

Nedense bir kullanıcısı olaraktan böyle bir konu açma gereği duydum, bu serinin eksi ve artılarını tartışalım, bilgilerimizi ve ton karakterlerimizi paylaşalım gayet güzel olacağına inanıyorum. Kullandığım cihaz HD 300, alalı fazla olmadı ama cihazla oynamaktan kendime vakit ayıramaz oldum gerçekten. 😀 İçinde bulunan amfi modellemeleri çok doyurucu geldi(ah bir de Zoom'daki gibi bir akustik simulatör olsaydı). Bol kabin ve mikrofon çeşidi inanılmaz geniş bir ton yelpazesi sağlıyor kullanıcıya. Sahne ve ev kullanımı için düşünülmüş çok ince detayları var, Live-Studio modları sayesinde Mikrofon-Kabin simulasyonlarını kontrol edebiliyorsunuz, ayrıca Amp-Line Switch ile çıkış gücünü kontrol edebilirsiniz, tabii bunları anlamak ve incelemek biraz zaman alıyor. 🙂 En çok hoşuma giden amfi modelleri ENGL ve MESA oldu, clean veya boutique amfi bölümünde de biraz ince ayar yaparak çok sağlam blues-retro tonlar elde edebildim. Şu an cihazdan gerçekten çok memnunum ki internette AxeFX ile karşılaştırılmış ve ton karakteristiği "neredeyse" aynı diyebilirim. Günümüz prosesörlerinde amfi-kabin-mikrofon modellemesi konusunda ve fiyat performans olarak en sağlamı diye düşünüyorum(Boss amcaya selamlar). 🙂 Kullanan arkadaşların yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum, Saygılarımla..
 
HD serileri ile Pod serileri arasında teknoloji farkı var mıdır? Yada daha belirgin bir soru soracak olursam line 6 Pod Xt ile HD 300 - 500 serileri arasında ciddi farklar var mıdır? (efekt, preamp sayısından ziyade, nitel açıdan soruyorum). Kullanıcı arkadaşlardan alacağım yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ben kabaca hd300 ve hd 500 arasındaki farklardan bahsetcem

Hd 300 de equalizer ve overdrive pedalı simülasyonlarını aynı anda kullanamıyorsun benim için hd 300 ün hd 500 , hd pro veya hd bean gibi modellere göre en büyük eksiği bu.Ayrıca çok bantlı parametrik equalizer yok ve pod hd 300 de birden fazla equalizer da arka arkaya kullanamıyorsun buda önemli bir eksik.

Bunlara ek olarak pod hd serisindeki parametrik equalizerda , değiştirdiğin freakansın hangi frekans oldugunu göremiyorsun yüzde değerleri ile ifade etmişler.( Örneğin 500 hz yazması gereken yerde %40 yazıyo yada 1600hz-%60 vs.. )

Hd300 ü kullanmaya basladıgımda equalizera çok fazla ihtiyacım oldugu için bu değerleri bilmediğimden dolayı sıkıntı çekmiştim.Sonra ufak bir çalışma yaptım , bir analyzer programı yardımıyla , tüm yüzde değerlerinin "yaklaşık olarak" karşılığını buldum.
Hatta line 6 in forumunada yazmıştım bu değerleri . İhtiyacı olan bu linkten bakabilir --> http://line6.com/support/message/273375#273375

Birde hd serisinde kabin simülasyonları arasında abartılmış şekilde fazla fark var.
Örneğin "4x12 XXL" cab simülasyonu aşırı derecede baslı ama tam tersine "4x12 Uber" simülasyonunda hiç bas yok.Ayrıca amfilerin bas/middle/treble ayarları biraz daha etkili olabilirdi yani amfideki bas (veya mid veya treble) knobunu 0 dan 100 e getirdiginde olması gerekenden cok daha az bir değişim var.

Bunlar benim şu ana kadar gözlemlediğim eksikler.
Çok negatif yorumlar yaptım 🙂 ama yinede pod hd300 şu ana kadar kullandığım en iyi processor
 
"HD" teriminin kullanılması bir pazarlama uyanıklığı. Ses için kullanıldığında ne demek high definition ? Bu konuda hiç bir somut teknik açıklaması yok Line 6'in aslında. Axe Fx'e hesaplı bir rakip olmak gibi dolaylı bir iddia varsa da, bu konu aslında epeydir tartışılmış ve gördüğüm kadarıyla Line 6'in aleyhinde sonuçlanmış bir hadise. Yukarıda alperrr isimli kullanıcının bahsettiği bazı kabin efektlerindeki yapay bas meselesi filan da yine eleştiri konusu idi.

Kişisel görüşüm, HD serisinin teoride Axe Fx'e rakip olabilmesinin çok da mümkün olmadığı yönünde... hem kullanılan işlemci, hem de bileşenlerin kalitesi itibari ile.... Ama kuşkusuz daha hesaplılar ve bu da yabana atılmayacak bir durum. Ne var ki, HD modellerinin POD X3'ten çok daha üstün olduğu iddiası filan da aslında pek öyle somut bir şey değil gibi. Bu konuda açılmış eski bir başlık vardı. Ben de oraya bildiklerimi yazdım:
http://turkrock.com/threads/21561/#post-750795


Yabancı forumlarda hem Axe Fx hem de Line 6 ürünlerini tecrübe etmiş insanlar var. Fiyat konusundaki bariz avantaj dışında ben şimdiye kadar HD serisini ön plana çıkaranı görmedim. Hele hele iş üst düzey dijital efektlere (harmonizer vs...) gelince zaten Line 6'in çok şansı olduğu sanmıyorum. Çünkü bu konuda Axe Fx'i Eventide ile bile kıyaslayanlar var.

Bence burada asıl mesele şu: HD serisi X3'e göre tonlarda bariz bir iyileşme sağlıyor mu ? Yapılması gereken asıl kıyaslama bu diye düşünüyorum. Her ikisini de kullanmış arkadaşlar bu konuda yorum yaparsa çok iyi olur.

Ben senelerce kullandım Line 6 ürünlerini (Flextone Plus amfi, POD 1.0, POD 2.0, POD XT) ve kişisel görüşüm, POD 2.0'dan bu yana düşüşteler; XT bence berbat bir üründü. X3 ve HD kullanmadım. Ama şu anda Axe Fx Ultra kullanıcısıyım ve bir daha Line 6'in hiç bir amfi modelleyicisinin kullanabileceğimi sanmıyorum. Aradaki farkın kelimelere dökülmesi güç, kullanıp deneyimlemeniz gerekiyor.
 
Evet AxeFx tabii ki çok üst düzey bir cihaz ama dediğim gibi şimdiye kadar Zoom,Digitech,Vox,Boss kullanmış biri olarak hepsinden modelleme olarak üstün kaldığını düşünüyorum.. Cihaz elime geldiğinde içindeki hazır presetler berbattı ama preset yazmaya başlayınca farkına vardım ki şimdiye kadar kullandığım bütçe dostu en iyi cihaz bu.. 😉
 
Peki, VOX Tonelab gibi hibrid cihazlara ve XT serisine göre nasıl HD ? Yanlış hatırlamıyorsam aslında X3 ile XT arasında da mimari açısından fark yoktu, daha fazla model ve birlikte iki amfi kullanma şansı filan vardı ?
 
XT kullanmadım ama kullanıcıların yorumlarına göre HD serisinin yanında berbat kalıyormuş. VOX Tonelab'daki drive tonlar bana başarısız geldi açıkcası, ama clean tonlara bakacak olursak elbette hibrid processor daha avantajlı. Ben sert müziğe yönelik bir kullanıcı olarak VOX'un modellemelerini beğenmedim.
 
Pod XT nin bence Guitar rig serilerinden bir farkı yok 🙂
Processorlerden bıkıp ben de Lambalı (2+2) "Line 6 MKII Bogner" aldım. Celestion V30 var içerisinde bilenler bilir.
Lambalar ısınınca tadından yenmiyor cihaz.
Bu arada konu dışı olarak; eğer ki bir processore bulaşacaksam şu aralar Ipod Touch 4 + I Rig ikilisyle amplitube yapmak gibi fantazilerim var.
Hiç fena değil 🙂
 
çok üst düzey prosesörler hariç (g-system) bütün software programlar da zaten prosesörlerin yaptıkları işleri, hatta daha iyilerini yapıyor.. Hatta yurtdışında büyük bazı büyük stüdyolarda gitar hardware inin yerini software almiş durumda.. çok değil bir beş on sene sonra şimdikinin analogcular dijitalciler tartışması, dijitalciler, software ciler diye değişir diye düşünüyorum. çünkü hemen hemen bütün prosesörleri denedim, ki GT 10 sahibiyim.

bunun yanında software programlarla da içli dışlıyım ki bence eksiklerini bırakın artıları bile var diyebilirim.. hatta bazen şeytan dürtüyor.. bir notebook al git işe diye.. ki native insturments in guitar rig'i için çok kaliteli bir ses kartı barındıran prosesörü ( guitar rig controller) mevcut..

şöyle de bir video ile sizleri baş başa bırakmak istiyorum..

 
PodHd başta olmak üzere yukarıda adı geçen dijital cihazların bir kısmını kullanmış ve hala kullanan biri olarak bazı eklemeler ve görüşler yazmak isterim.
Öncelikle baştan belirtilmesi gereken, kişisel tecrübelerin kullanıcıdan kullanıcıya farklılık gösteriyor olduğu , ki bu da çok normal. Ayrıca 6-7 ay kadar kullandığım POH HD500, şu an güncel olan 2.0 yazılımının öncesindeydi. Benim deneyimim başkasınınkiyle tamamen zıt olabilir.

Bugüne kadar sırasıyla PodXT (Marshall jtm60 ile beraber, preamfi düzeyinde), Boss GT10 (direk), PodHD500 (direk), AxeFX Std (direk ve MarkV power amfisi ile beraber) ve AxeFX 2 (direk) kullandım/kullanıyorum. Sondan konuya girecek olursam, PodHD benim en hızlı elimden çıkarttığım ürün oldu. Ve yukarıda saydığım cihazlar arasında verdiği memnuniyet açısından en alt sıradaydı.

İlk cihazı kullanmak istediğimde , bir çok kişinin yaşadığı şaşkınlığı ben de yaşadım ve hemen internet başına oturup açma kapama düğmesinin gerçekten olup olmadığını teyit ettim. Daha sonra buna da , GT10 dan sonra biraz ters geldiğini hatırladığım kullanıcı ara yüzüne de alıştım.

Ancak bir türlü alışamadığım, son derece tutarsız ve bas ağırlıklı Cabin Simulasyonları (IRs), cabinler ile başa çıkmak için Boss’ta kullanmaya alıştığım EQ (özellikle parametric EQ) bloğunun ayar şekli (frekans yoktu benim sürümümde, % vardı) ve nihayetinde bazı benim için önemli olan simulasyonların (jcm800) kötü oluşuydu. Öte yandan bir çok efekt için tersini söyleyebilirim, gayet dinamik ve doğal tonlar alabiliyordum.

Ara ara firmalar ürün geliştirmeye pazarlama için ayırdığından daha az enerji/bütçe/zaman ayırıyor ve müşteri olarak ürünü satın alma safhasındaki araştırma ve sonrasındaki deneyimlerinizi mukayese ederek bunu hissedebiliyorsunuz, bende böyle bir tat bıraktı HD Efendi.

Çok önemli bir not ilave etmek gerekir kapatırken; Line 6’in, PodHd serisini piyasaya verirken mümkün olduğunca DT serisi amfiyle (ya da genel itibariyle amfilerin power katıyla) eşleştirmeyi öngörmüş olduğunu düşünüyorum, çünkü ikisini bir arada kullananlar tonlardan daha memnunlar. Ve benim gibi ilk sürümlerini kullanan varsa hatırlar, orjinalinde amfi simleri Master Volume’dan yoksundu. Önemli bir güncellemeden sonra L6 bunu ilave etti. Amfi ile kullananlar için hiçbir şey ifade etmediyse de doğrudan bağlayanlar için çok önemli bir güncellemeydi.

Son olarak, PodHd yi AxeFx ailesiyle hiç karşılaştırmayalım. Fiyat ve hedef kitlenin farklı olduğunu hepimiz biliyoruz ama sadece ton açısından , çok çok farklı iki cihaz, tabii bu ton kalitesi AxeFx in dik öğrenme eğrisini göze aldığınız taktirde geçerli.

BB.
 
Açıkçası POD HD vs AXE FX 2 değerlendirmesinde şu videoyu göz önünde bulunduralım derim.
Bu kıyaslamada bazı POD HD amfi simulatörleri Axe FX2 nin kilere göre, benim daha çok hoşuma gitti.
Kaldı ki ENGL Fireball kullanan biri olarak POD HD ninkini daha yakın buldum.

 
Canlı performans için rackmount sistem istiyorum, Line 6 HD pro ile Eleven Rack arasında kaldım, benim için önemli olan yüksek gainli modern metal tonları. Direkt mixere girip kullanmak ana hedefim. Hangisi bu konuda daha başarılıdır? Yanına iyi gidecek, bana faydası olacak aletler nelerdir? Yardımlarınızı bekliyorum 🙂
 
Bir kere, HD pro ile yer modülleri arasında (500,400..) ton açısından bir fark yok. HD ile bayağı haşır neşir oldum, aylarca başından kalkmadım, 11rack i bir kere kullandım, Axe-Fx'in ilk ve ikinci nesilleri ile uzun süre çaldım. Kendi tecrübeme göre, sıralamayı şöyle yapabilirim AXE (1 ve 2) >11R >HD. 11R ile ilgili sorduğunuz için yazıyorum, özellikle marshall simleri çok güzeldi, denediğimde çok keyif almıştım.
Yanında faydası olacak olanlar sizin cihazı nasıl kullanmak istediğinize göre değişiklik gösterecektir.
 
Bu konuya su an rastlamıs olmam cok uzucu ama sonucta rastladık yani 😀
Kullandıgım cihaz HD500 alalı 2 veya 3 gun olacak sanırım. 2 gunluk kurcalamayla alet ucuruyor beni 🙂

Amfi modellemeleri ve efektleri cok guzel .. Metallica sarkılarının bazılarında ENGL Fireball 'a preampından girip baska bir seye ihtiyac duymadıgım oluyor . Marshall tonlarnı cok basarılı.. Bazen cok yumusak,bazen amfinin onune tube screamer koydugunuzda cok asi beni benden alıyor 🙂 Kurcaladıkca neler cıkacak daha kim bilir 🙂

Ve su ton paylasım isi cidden iyi olur.😉
Customtone bankasında guzel tonlar olmasına ragmen , bazı tonlar husrana ugratıyor ( bkz : Metallica - For Whom The Bell Tolls ).. 🙁
 
Normaldir 🙂)) Kullanan herkese önerim şuna dikkat etsinler: "Bias" ayarları. Farkedebilen sayısı azdır belki ama ton karakterinde en büyük rolü o oynuyor gibi 😉
 

Geri
Üst