Loadbox Yapımı

Loadbox (Dummy Load da deniyor sanırsam) Nedense Türkiye'de konusu fazla geçmeyen, ama bir çok kişinin de kullandığı bir alet. Ama ben pek aşina değilim. Aşağıdaki gibi bir setup yapıp, lambalı amfiden direkt ses kartına kayıt alma işlerinde kullanmak istiyorum. Malum, Palmer PDI03 gibi aletler zaten amfiye kabin bağlamadan, kendi içindeki loadbox ile kayıt imkanı veriyor ama, fiyatlar çok uçuk. Bunun yerine, amfinin speaker çıkışını ucuz bir DI Box a bağlayıp (Redbox gibi veya PDI09 gibi bir DI box), direkt ses kartına kabin simulasyonlu ses gönderebiliyoruz. Ama bu durumda da, amfiye zarar gelmemesi için, yine de bir speaker bağlamak gerekiyor. Ben bunun yerine, DI Box ın speaker out çıkışına bir loadbox bağlayıp kullanmak istiyorum. Keza, aşağıdaki çizimde görüldüğü şekilde yapmak istediğim zincir.
loadbox.webp


Bu çizimdeki loadbox görevini yapacak aleti, DIY proje olarak yapabilir miyim diye araştırınca, aşağıdaki cihaza ulaştım. 50w için yapılmış bir loadbox, çıkışlar jack tipi değil elbet ama, jacklı şekilde bağlantı değiştirilebilir. Elektronikten ve bu işlerden anlayan arkadaşlara sormak istiyorum, aşağıdaki fotolardaki proje yapımı çok basit birşey gibi duruyor. Hepsi bu mudur, yoksa bilmediğim daha derin mevzular mı var? Aşağıdaki gibi bir alet işimi görür mü? Elim lehim yapmaya basit küçük devreleri yapmaya yatkın. Hatta bir iki pedal yapmışlığımda var, ama elektronik bilgim sıfıra yakın. Bu yüzden, teknikte saçma birşeyler söylediysem, düzeltirseniz sevinirim. Bu arada aşağıdaki projeyi gitar amfisi ile ilgili değilde, hifi audio amfiler ile ilgili bir forumda buldum, ama mantık aynı olsa gerek.

Speaker-Dummy-Load-Schematic.webp


DIY-Speaker-Dummy-Load-u.webp


DIY-Speaker-Dummy-Load.webp
 
Son düzenleme:
Şöyl birşey buldum, bu sanırım aradığım şey. Sinyal ya speakera gidiyor, ya da load u seçince yük dirençlere gidiyor, amfiyi speakersız kullanabiliyoruz.

loadline.webp

2.webp
 
Amplifikatörün preamp çıkışı veya send-return düğümü olaydı iyiydi. O zaman bir şeyler düşünürdük.

Speaker ile araya girmek için, hem opamplı bir simülatör devresi tasarlamak, hem de empedans dengesini bozmamak gerekiyor. Neyse, üzerinde uğraşalım bakalım.

EKLEME: Şimdi iş yerinde çok yoğun olduğum için hemen bir tasarım yapamam; çünkü rastgele tasarım yapmak yerine piyasadaki "iyi" diyebileceğimiz bir speaker için impulse çıkışlarını incelemek daha faydalı olur. İlgilenmek isteyen arkadaşlara yol göstermesi bakımından şunları söyleyeyim:
1) Siz yine uygun bir attenuator şeması bulun. Mesela ilk bulduğunuz şema yeterli.
2) Attenuator'ün çıkışına speaker geldiği zaman normalde empedans dengesi kurulmuş olur. Bu yüzden, attenuator devresinin speaker çıkışına da, speaker bağlamayın. Bunun yerine, speaker ile aynı empedansta, yüksek güçlü bir direnç takın, böylece attenuator'ün tam empedans dengesi kurulur.
3) Sonra bu çıkışa paralel, mümkün mertebe FET girişli opamplar ile (TL072, TL082 gibi) tasarlanmış bir speaker emülatörü devresi girilebilir. Bu devrelerin giriş empedansı yüksek olacağı için, attenuator çıkışından direkt almak empedans dengesini bozmayacaktır. İnternete bakamıyorum şimdi; ama simülatör devresi bulmak zor olmaz sanırım. ÖNEMLİ NOT: Simülatör devresi harici beslemeye ihtiyaç duyacaktır. Adaptör girişi falan da ayarlamanız icap edebilir.
 
Son düzenleme:
Cevaplar için çok teşekkür ederim. programci_84 hocam cevabınız beni çok umutlandırdı. Aslında elimde DI Box mevcut. DI box ın "From Amp", "To Speaker", "Balanced Out" diye çıkışları ve istenirse devredışı bırakılabilen 4x12 kabin simulasyonu da yine içinde mevcut. DI Box lar ucuz ve kolay bulunan şeyler olmasına rağmen, niyeyse bu loadbox hadisesi pek bir gizemli kalmış internette. (ya da ben iyi araştırıp kaynak bulamadım.)

Loadbox ta ana amaç oldukça basit gibi görünüyor ama emin olamıyorum. Sonuç itibarı ile lambalı amfinin speaker outuna bağlayacağımız speaker yerine, uygun watt ve ohm değerinde direnç bağlayarak, amfinin power katından gelen güç, bir şekilde ısı enerjisine dönüşüyor ve amfi zarar görmüyor. Yani aslında istediğim şey, öyle volume kontrolü olsun, ton devresi olsun filan da değil. Amfinin power katından çıkan kabloya DI box bağlayıp DI boxın speaker outuna da bir loadbox bağlayıp, sessiz bir kayıt yapmak.

Aslında bir çok amfinin preamp katından line out olarak çıkarak, DI box a bağlamak mümkün. (Fx loop un send girişine DI box bağlayarak.) Ama benim istediğim, power katından gelen nihai sese DI box bağlayıp pc ye aktarmak. Biraz fantastik, belki biraz gereksiz ve işlevsiz görülebilir ama, power amptan gelen ham sese, DI boxtan veya PC den Kabin simulasyonu eklemek vb de inanılmaz alternatifler doğrurur mu gibiisinden bu işe giriştim. Keza Satriani yıllarca bir çok kaydını bu şekilde Marshall, Mesa amfilerine evinde Plamer PDI (loadbox ve kabin simulatörü cihazı) bağlayıp aldı diye biliyorum. Bu yüzden bilindik satriani tonlarını, mikrofonlanmış amfilerde arayıp bir türlü bulamayan insanlar biliyorum. (misal ben🤣)
 
Eğer tonal anlamda sinyal karakterinden bahsediyorsak, yanlış bilmiyorsam line out (fx send ile elde edilen), poweramp katına henüz uğramamış preamp katından geliyor. Dı box ile denemem olmadı ama, büyük olasılıkla poweramp ın sağlayacağı dinamiklerden vb preamp çıkışı yoksun olacak. Aslında tam da deneyimlemek istediğimde bu işte. Yani yıllarca line out preamp sinyalini pc ye gönderdim veya, kabin simulasyonlı DI boxlarla kullandım. Ama peki preamp değil de poweramp çıkışı olursa nasıl sonuç verecek asıl merak ettiğim şey tam da bu.🙄
 
Araştırmalarım sonucu bulduğum bir çare de şu ama, afiye zarar verir mi bu yöntem bilemedim. Watt ve ohm u uygun olmak suretiyle, dandik ucuz bir speakerın dış kağıdını dikkatlice söküp, aşağıdaki fotoğraftaki gibi hale getirmek. Bu durumda bas seslerin üretilmesi zorlaşıp, daha çok tiz sesler üretilecek. Daha önce iki defa izolasyon kabin yaptım oradan biliyorum ki, en kolay izole edilen tiz sesler. Bas sesler ise ne yaparsan yap izole olmuyor. Bu yöntemde bas sesleri üretmek zorlaşacak.

speakers.webp


Neyse efenim, bu fotoğraftaki kuşa döndürülmüş hoparlör küçük bir kutu içine konup, izolasyon malzemesi ile izole edilirse, amfi hala speakera bağlı olacak ama attenuator, loadbox vb olmadığı halde yine de sessiz kayıt yapılabilecek. Bahsettiğim izolasyon kutusu da, öyle dev birşey olmasına gerek yok. Kullanışlı en basit sağlıklı yöntem ama tabi 5-20w amfiler için işe yarar kanımca. 100-120w lık amfilerde yine bayağı ses olur. Bilmediğim tek şey, speakerın kağıdını sökmek ile amfinin çalışması arasında bir ilişki var mı? Yani kağıdın rezonasyona girmesi, ileri geri hareketi olmaması vb. Araştırmalara devam ediyorum bakalım sonuç ne olacak.
 
Son düzenleme:
Fiyatını görünce bilgi olarak kalacak sanırım.😉
Demek power katındaki lambaların da tona etkisi var. Yoksa neden bir ürün yapılıp piyasaya sürülsün?
Peki neden atenatör değil de loadbox?

attenuator kabine giden sinyali kısıyor, power lambalarındaki kırılmayı düşük volümde kabinden duyabilmek için.
loadbox sinyali komple yiyip yutuyor, geriye line seviyesinde bir sinyal bırakıp ses kartına girip kaydedebiliyorsun.
Her iki yöntemi de denedim, bu yüzden evimde dana gibi bir isolation box var 🙂

amfilerde power katının tona etkisi tabi ki çok büyük.. Preamp ya da normal amfileri send çıkışından direkt ses kartına girpi kaydettiğimde IR'dan önce araya ReValver'dan bir power amfi simülatörü de koyuyorum. Flathill kullanıyorum genelde ama diğerleri de iyi.

Yok mu bir babayiğit, loadbox, IR simülasyonu birarada bir cihaz yapacak. Midi kontrollü falan olmasına gerek yok. Giriş ve çıkış olsun, USB ile içine IR atabilelim, ekrandaki numaratörden + - tuşlarına basarak seçelbilelim yeter. Ufak bir pc bordu, bir ses kartı devresi, bir de loadbox'a bakar. Allen Geere falan girse ya böyle bir olaya. Kesin satılır.
 
attenuator kabine giden sinyali kısıyor, power lambalarındaki kırılmayı düşük volümde kabinden duyabilmek için.
loadbox sinyali komple yiyip yutuyor, geriye line seviyesinde bir sinyal bırakıp ses kartına girip kaydedebiliyorsun.
Her iki yöntemi de denedim, bu yüzden evimde dana gibi bir isolation box var 🙂

amfilerde power katının tona etkisi tabi ki çok büyük.. Preamp ya da normal amfileri send çıkışından direkt ses kartına girpi kaydettiğimde IR'dan önce araya ReValver'dan bir power amfi simülatörü de koyuyorum. Flathill kullanıyorum genelde ama diğerleri de iyi.

Yok mu bir babayiğit, loadbox, IR simülasyonu birarada bir cihaz yapacak. Midi kontrollü falan olmasına gerek yok. Giriş ve çıkış olsun, USB ile içine IR atabilelim, ekrandaki numaratörden + - tuşlarına basarak seçelbilelim yeter. Ufak bir pc bordu, bir ses kartı devresi, bir de loadbox'a bakar. Allen Geere falan girse ya böyle bir olaya. Kesin satılır.
Doğru, şu durumda hoparlör istenmediğini unuttum
 
Eve gelince biraz bunla ilgileneyim dedim. Şimdi @sacthres 'in ilk mesajındaki zayıflatma devreleri, hesaplarıma göre, sırasıyla yaklaşık 30dB ve 23dB zayıflatma sağlıyor. Her iki durumda da sinyal kalitesinden ve üst frekanslardan oldukça fazla feragat edileceği aşikâr 🙂 Ama her halükârda bir zayıflatma devresi şart ve tonal kayıptan da kaçmak mümkün değil.

İkinci devreyi ise açıkçası pek güvenilir bulmadım. Verilen bağlantı resmine göre çıkarttığım şema, ilişikte var (loadline). Şimdi orada volume potu büyük tehlike bence. Her ne kadar speaker'a veya yükü simüle eden 50W lık dirençlere paralel olduğu için eşdeğer empedansı pek değiştirmiyor olsa da, adam volume potunu sıfıra indirse veya sıfıra yaklaştırsa çıkış tüpleri için büyük tehlike... Bu yüzden, benim aklıma gelen şu: Yine klasik seri/paralel dirençli attenuator devresi olsun, onun çıkışına da speaker ile aynı değerde, yüksek güçlü bir direnç takalım. Sonra bu dirence paralel, giriş empedansı yüksek bir speaker simülatörü devresi girelim. Mesela, aşağıdaki sayfada verilen çok ideal gibi görünüyor. Frekans cevabı olarak da makul, giriş empedansı olarak da:
http://runoffgroove.com/condor.html

Umarım faydası olur.
Kolay gelsin.

loadline.webp
 

Geri
Üst