Luthierler ve saçma custom gitarları

Selamlar, sizler gibi ekipman manyağı biri olarak yıllardır sürekli yeni tonlar arayan biriyim. Bir dönem ciddi ciddi custom gitar yaptırmak istedim ama Türkiye’deki “custom handmade” piyasasını görünce bütün hevesim kaçtı.

Çoğu luthier/gitar yapımcısı; Fender, Gibson, Ibanez türevi gitarlara 2000-4000$ arası fiyat çekiyor. Üstüne peşin ödeme, minimum 7-8 ay bekleme süresi, enflasyon farkı ve 10+ kişilik sıra var. Daha komiği ise gitarın spec’lerini, kullanılacak ağacı ve detayları bile çoğu zaman kendilerinin seçmesi. Kullanıcıya kalan şey genelde birkaç renk arasından seçim yapmak oluyor.

Yetmiyor; sen aylarca sıra beklerken piyasada tanınan müzisyenlere özel üretimler sıra beklemeden yapılıyor, üstüne sponsorluk ve reklam dönüyor. Öyle bir tavır var ki sanırsın herkes Ken Lawrence olmuş da James Hetfield’a gitar yapıyor.

Bana göre custom handmade gitar kültürü; USA/Japan kalitesinde gitarlara servet vermek istemeyen insanların, daha ulaşılabilir bütçelerle kaliteli işçiliğe sahip performanslı enstrümanlara ulaşabilmesi için var olmalı. Ama bizde olay çoğu zaman “kişiye özel enstrüman”dan çok pahalı butik kopyalara dönüşmüş durumda.

Bir de son dönemde “custom handmade” adı altında yurt dışından hazır sap/gövde getirip üstüne biraz relic, boya ve vernik işlemi yaparak astronomik fiyatlara satan zihniyet türedi. İnsanlar gerçekten sıfırdan üretim ve el işçiliği aldığını sanıyor.

Gönül isterdi yerli işçiliği destekleyelim, ülkeye değer katalım. Ama insanı enayi yerine koyan bu kafa yüzünden sonunda gidip Amerika’dan Gibson alıp dönüyorsun. Sonra da neden yerli üretim büyümüyor diye konuşuyoruz…

Bir luthier, nasıl yüzlerce işçinin ve makinenin çalıştığı, toplu alımların yapıldığı, işe göre parkurların olduğu bir fabrikadan daha ucuza mal edebilir aynı kalitede gitarı? Reklam bütçesini çıkarsan da kurtarmaz bence.

Ülkeye değer katacak olan da kalaycı gibi ağır el işçiliğle standart ürünler çıkarmak değil bana göre aksine kendi tasarım tarzını, imzasını oluşturabilmesi. Zaten luthier'ler de bunu seviyordur, biraz daha yaratıcı olabilmeyi. O yüzden custom gitar, sponsorluk, reklam işleri onların ana çizgisi.

Bunun dışında üç beş kişi GAS ile geliyor gitar istiyor, teknik olarak çok bir şey bilmiyor vesaire bu senaryoda haklısın, klasik esnaflık yapıyorlar bence de, pek sallamadan işte arada boş kalmayalım, teker dönsün diye yapılan baştan savma işler.

Bir de gitar piyasasının tüm dünyaya açılmayacaksan çok da karlı olduğunu düşünmüyorum. Bu da çok, çok büyük bir yatırım. Çıkıyor zaten ara ara yerli seri üretim mantığında imalat yapanlar ama genelde bir tutku, hayal olarak kalıyor. Fuarlara gideceksin, bir sürü isim çağıracaksın, kendine meşhur gitarist bağlayacaksın...

Yani el yapımı gitar ucuz değil ama bazı ustaların işçiliği cidden çok iyi. Malzeme seçimi de piyasasaki benzer fiyattaki gitarlardan epey iyi oluyor. Matt Guitars mesela çelik fret işçiliği inanılmaz iyi. Geçenlerde Elma Custom bir gitar da almış bulundum baya güzel, fret işçiliğinde ama Matt bir numara. Onlara bakmanızı öneririm. Çok daha basit işleri aynı fiyata yapanlar da var tabi. Ustadan ustaya değişiyor. Sapı Matt Guitars'da Hakan bey yaptı mesela bunda.

20251125_110343.webp 20260218_201655.webp

Son düzenleme:
İsmi lazım değil; meşhur olduğunu sanan bir luthier var. Adama teklif sormak için mesaj atıyorsun; seni muhattap kabul edip cevap yazmaya tenezzül bile etmiyor.
Kimse kral değil, padişah değil. İşini ne kadar iyi yaparsa yapsın, Kötü ün zamanla her şeyin önüne geçer. Fret değişimi mi yapılacak? Bulunduğu bölgedeki diğer luthierları destekliyorum. Onlara iş veriyorum. Bana luthier soran olursa, ona değil başkalarına yönlendiriyorum. Madem müşteriye ve para kazanmaya ihtiyacı yok. Başkaları faydalansın.

custom handmade gitar kültürü; USA/Japan kalitesinde gitarlara servet vermek istemeyen insanların, daha ulaşılabilir bütçelerle kaliteli işçiliğe sahip performanslı enstrümanlara ulaşabilmesi için var olmalı.
Hatalı bir bakış açısı.
Custom gitar yaptırmak; sizin çalım alışkanlıklarınız, ağaç, hardwire, elektronik tercihlerinizdir. Ergonomi, sap kalınlığı, fret özelliği gibi bir çok parametrenin size göresidir.
O özelliklerin tamamını piyasadaki hiç bir markalı gitarda bulamıyorsanız o zaman gitar yaptırmak anlamlı olur.
Bir ürünün replikasını yada ucuz kopyasını elde etmeye çalışmak Bana adice gelen bir fikir.

Son düzenleme:
Türkiyede bir insan evladı neden custom gitar yaptırır ki 3k 4k dolarlara. Hani onca marka model var, ne eksik de illa custom. Türkiyede saç ektirilir, botoks falan yapılır, kebap yenir.

Ustalar zaten sevmez o işleri o yüzden tepeden fiyat sallarlar yada baştan savarlar. Custom gitar konusunda becerileri de tartışılır. Vardı bir tane forumda, berbat işçilik.

Vigier var, suhr var, kiesel var. Bizimkisi fakir şovmenliği.

Bilmem ne usta bilmem ne guitars. Geçiniz.

Bu konu göreceli bende bi custom gitar sahibiyim , öyle pahalı gitarlar çalmışlığım da yok , kendim yaptırmadım öyle denk düştü ve aldım , iyi ki almışım dediğim bi gitarım oldu , daha sonra forumdan bir kaç arkadaş sordu gitarı işçilik vs. nasıl diye , eldekine bakarak gözünüz kapalı yaptırın dedim , sonrasında yaptıranlar oldu ama beğenilmedi , hayal kırıklığı olduğunu da söyleyen oldu , beklentilerimiz doğrultusunda iyi ya da kötü diyebiliyoruz bu tür gitarlara .

gitar alanında bilemiyorum tek hoşuma giden earthly guitars ama o da 2750 dolar fiyat vermişti (sipariş değil beğendiğim bitanesinin fiyatını sormuştum). bas konusunda bence efsane lütiyerlerimiz var turan guitars ve otto ilk aklıma gelenler. tabi gidip şu şekil olsun ağacı şu olsun şurası da şundan olsun usülü gitar yaparlar mı bilemiyorum. işi ustasına bırakmak lazım.

Türkiyede bir insan evladı neden custom gitar yaptırır ki 3k 4k dolarlara. Hani onca marka model var, ne eksik de illa custom. Türkiyede saç ektirilir, botoks falan yapılır, kebap yenir.

Ustalar zaten sevmez o işleri o yüzden tepeden fiyat sallarlar yada baştan savarlar. Custom gitar konusunda becerileri de tartışılır. Vardı bir tane forumda, berbat işçilik.

Vigier var, suhr var, kiesel var. Bizimkisi fakir şovmenliği.

Bilmem ne usta bilmem ne guitars. Geçiniz.
Hiç gitar görmediğimden değil de Suhr kaç para yani, ama üst düzey iyi işçilik gitarım da var, ama ben kendi deneyimimi bilirim memnun kaldığımı söylüyorum. Kalmadığım da vardı. Hepsini tek seferde karalamanın anlamı yok.

20260210_090322.webp

Son düzenleme:
gitar alanında bilemiyorum tek hoşuma giden earthly guitars ama o da 2750 dolar fiyat vermişti (sipariş değil beğendiğim bitanesinin fiyatını sormuştum). bas konusunda bence efsane lütiyerlerimiz var turan guitars ve otto ilk aklıma gelenler. tabi gidip şu şekil olsun ağacı şu olsun şurası da şundan olsun usülü gitar yaparlar mı bilemiyorum. işi ustasına bırakmak lazım.
Earthly guitars çok farklı gitarlar tasarlıyor , modeller harika görünüyor , sardığı manyetiklerde dolu dolu sound olarak , son zamanlarda art işine de girdi gövdelerde , sanatsal bi hal aldı , ben geçtiğimiz aylarda Timmy klonu yaptırmıştım harika bir pedal , Mert abi'ye selamlar burdan başarılar 🤘🎸

Earthly guitars çok farklı gitarlar tasarlıyor , modeller harika görünüyor , sardığı manyetiklerde dolu dolu sound olarak , son zamanlarda art işine de girdi gövdelerde , sanatsal bi hal aldı , ben geçtiğimiz aylarda Timmy klonu yaptırmıştım harika bir pedal , Mert abi'ye selamlar burdan başarılar 🤘🎸
evet cidden başarılı işler, 2500 dolar 2750 dolar gibi meblağlar biraz uçuk ama görüntü ton konfor üçgenine bayıldıysanız bittiyseniz alınır. bide briken aliu var tabi o da efsane işler çıkarıyor sahibindende 75 bine bi hollow ilanı koymuşlar çok hoşuma gitti gayet uygun fiyat diğerlerine kıyaska.

evet cidden başarılı işler, 2500 dolar 2750 dolar gibi meblağlar biraz uçuk ama görüntü ton konfor üçgenine bayıldıysanız bittiyseniz alınır. bide briken aliu var tabi o da efsane işler çıkarıyor sahibindende 75 bine bi hollow ilanı koymuşlar çok hoşuma gitti gayet uygun fiyat diğerlerine kıyaska.
briken aliu , onun gypsy gitarlarını çok beğeniyorum, yine kendine özgü tek parça kalın gövdeli gitarlar yapıyor , zaman zaman jam session yapar keyifli bi luthiyer , şimdi bakınca baya usta var ülkede

Bir luthier, nasıl yüzlerce işçinin ve makinenin çalıştığı, toplu alımların yapıldığı, işe göre parkurların olduğu bir fabrikadan daha ucuza mal edebilir aynı kalitede gitarı? Reklam bütçesini çıkarsan da kurtarmaz bence.

Ülkeye değer katacak olan da kalaycı gibi ağır el işçiliğle standart ürünler çıkarmak değil bana göre aksine kendi tasarım tarzını, imzasını oluşturabilmesi. Zaten luthier'ler de bunu seviyordur, biraz daha yaratıcı olabilmeyi. O yüzden custom gitar, sponsorluk, reklam işleri onların ana çizgisi.

Bunun dışında üç beş kişi GAS ile geliyor gitar istiyor, teknik olarak çok bir şey bilmiyor vesaire bu senaryoda haklısın, klasik esnaflık yapıyorlar bence de, pek sallamadan işte arada boş kalmayalım, teker dönsün diye yapılan baştan savma işler.

Bir de gitar piyasasının tüm dünyaya açılmayacaksan çok da karlı olduğunu düşünmüyorum. Bu da çok, çok büyük bir yatırım. Çıkıyor zaten ara ara yerli seri üretim mantığında imalat yapanlar ama genelde bir tutku, hayal olarak kalıyor. Fuarlara gideceksin, bir sürü isim çağıracaksın, kendine meşhur gitarist bağlayacaksın...
sonuna kadar katiliyorum dediklerinize hocam ama, mesela cem koksalin firmasi shark guitars adamlar her gitaristin ihtiyacina gore onlarca yenilikle gitari bastan asagi yaratiyolar resmen, her reklamlarinda da gittikleri fuarlarda da “turk ureticiler” “yerli urunler” vurgusunu yapiyorlar ama gunun sonunda bizim alici kitlemiz avrupa kafasindalar turkiyede de uretim yapmalarinin yada yerli olmalarinin pek bi mantigi yok. binlerce dolar verip ne o gitarlari turkiyede alip kullanabilecek insanlar var, varsa da belirli bi kitleyi gecmez. seri uretim olmayip luthier olarak uretim yapanlar da ben custom yapiyorum bilmem ne kalitesinde uretiyorum diyip customshop gibson fenderlerle denk fiyatlara uretim yapiyolar. amacim kimsenin isciligine emegine b0k surmek degil, ama bi cogu gozuktugu abarttigi kadar buyuk iscilikler yapmiyor, o fiyatlari hak etmezler yani… umarim derdimi anlatabilmisimdir.

Yani el yapımı gitar ucuz değil ama bazı ustaların işçiliği cidden çok iyi. Malzeme seçimi de piyasasaki benzer fiyattaki gitarlardan epey iyi oluyor. Matt Guitars mesela çelik fret işçiliği inanılmaz iyi. Geçenlerde Elma Custom bir gitar da almış bulundum baya güzel, fret işçiliğinde ama Matt bir numara. Onlara bakmanızı öneririm. Çok daha basit işleri aynı fiyata yapanlar da var tabi. Ustadan ustaya değişiyor. Sapı Matt Guitars'da Hakan bey yaptı mesela bunda.

183483 eklentisini görüntüle 183484 eklentisini görüntüle
hocam ya hahahaha denk gelecegimizi hic dusunmezdim, hakan ustanin dukkanda bos bulunup etrafa salca olurken ben sizin gitarin sapi biraz elledim megersem yapim asamasindaymis. asiri guzel gitardi hakkinizi helal edin fena icim gitmisti, saglikla calin iyi gunlerde kullanin.. 😅😅

İsmi lazım değil; meşhur olduğunu sanan bir luthier var. Adama teklif sormak için mesaj atıyorsun; seni muhattap kabul edip cevap yazmaya tenezzül bile etmiyor.
Kimse kral değil, padişah değil. İşini ne kadar iyi yaparsa yapsın, Kötü ün zamanla her şeyin önüne geçer. Fret değişimi mi yapılacak? Bulunduğu bölgedeki diğer luthierları destekliyorum. Onlara iş veriyorum. Bana luthier soran olursa, ona değil başkalarına yönlendiriyorum. Madem müşteriye ve para kazanmaya ihtiyacı yok. Başkaları faydalansın.

Hatalı bir bakış açısı.
Custom gitar yaptırmak; sizin çalım alışkanlıklarınız, ağaç, hardwire, elektronik tercihlerinizdir. Ergonomi, sap kalınlığı, fret özelliği gibi bir çok parametrenin size göresidir.
O özelliklerin tamamını piyasadaki hiç bir markalı gitarda bulamıyorsanız o zaman gitar yaptırmak anlamlı olur.
Bir ürünün replikasını yada ucuz kopyasını elde etmeye çalışmak Bana adice gelen bir fikir.
hocam galiba ayni insandan bahsediyoruz, dediklerinizi de destekliyorum.

hatali dediginiz kisimda sanirim kendimi tam anlatamadim. benim elestirdigim sey custom gitar mantiginin kendisi degil. dediginiz gibi; ergonomi, sap profili, fret tipi, agac secimi gibi detaylar icin custom uretim cok degerli bir sey. zaten piyasada tam karsiligini bulamayan insan customa yonelir, el emegi ile aylarca gitar yapan ustaya da lafim yok.

benim anlatmak istedigim sey, son donemde bazi insanlarin “custom handmade” adi altinda partcaster mantigiyla toplama parcalari astronomik fiyatlara satmasi ve bunun gercek butik uretim gibi pazarlanmasi. ustune cogu zaman kullaniciya ciddi bir spec ozgurlugu de sunulmuyor.

ben custom kulturunun, gercekten kisiye ozel, seffaf iletisimli ve yapilan ise gore fiyatlandirilan bir noktada olmasi gerektigini dusunuyorum. yoksa kaliteli el isciligi ve sifirdan uretim yapan insanlara karsi degilim de bi gitar da 3-5k dolar olmasin yani...

ben custom kulturunun, gercekten kisiye ozel, seffaf iletisimli ve yapilan ise gore fiyatlandirilan bir noktada olmasi gerektigini dusunuyorum. yoksa kaliteli el isciligi ve sifirdan uretim yapan insanlara karsi degilim de bi gitar da 3-5k dolar olmasin yani...

ZAten öyle olması gerek. Ağacı siz seçemiyorsanız nasıl yani? Anlayamadım ben bu olayı. Öyle bir luthierlik yok ki.
Yaptırmayın o kişiye madem.

Geri