Luthierler ve saçma custom gitarları

O gitarın şekli şemali herkese hitap etmeyebilir, meraklısı alır gibi duruyor.

90 bine Usa custom varsa 10 da ben hava parası verip 100 e bitireyim hemen.

Maalesef artık orta seviye temiz ikinci el 40 50 binden başlıyor.
Japon ibanez prestige ve fender player serileri ikinci eki 40k altında olduğu sürece gidip wmi ya da cort fabrikasındaki gitara 50k vermezdim

Öncelikle ülkemizdeki luthierlerin çok büyük bir kısmına asla hatasını kabul ettiremezsiniz. Bu deneyim ve gözlemle sabittir ve bir gitar yaptırırken mutlaka bunu aklınızda bulundurmanız gerekir.

----

Bu başlıkta yazan birçok şeye katıldığım gibi bazı noktalara parantez atmak gerekiyor.

Örneğin seçtiğin ağacı kullanmayabilir ancak bunun sebebi bahsi geçen ağacın örneğin sap için ise dönme yönelimi vesaire durumları olabiliyor. Bu tarz durumların tabi ki konuşulup anlaşılması gerekir.

Ya da fabrikasyonla fiyat olarak yarışabilir. Fabrikasyon tarafında bir sürü kişi çalıştırmak, daha büyük depolar ve çalışma alanı ücretleri, daha fazla ekipman maliyeti gibi durumlar varken butikte bunlar yok örneğin. Direkt kendisi sattığı için fiyatı da kendisi belirliyor, gitarı bir müzik marketine satıp müzik marketinin üzerine kendi kar payını koyması gibi bir durum da yok.

---

Zamanında tremolo müdahalesi için gittiğim ve her şeyi daha kötü hale getiren, laftan anlamayı bırak sıkıntıyı dinlemeden geç taksimde çok ünlü ve çok bilmiş bir luthierimiz var mesela.

Bir yakınım sözlü, resimle göstererek ve yazılı olarak roasted maple istediği ve onay alınıp mutabık kalındığı halde sapı maalesef roasted maple skalasında en girişte bile olması şans eseri ya da tartışmalı olan açık sarı bir renkte teslim aldı mesela. Önce bunun roasted maple olduğunu, isteniyorsa boyanarak o renge getirebileceklerini falan söylediler. Custom gitar alıyorsam neden boyanmadan istediğim tonda sap alamıyorum diye yaptırmadı bu müdahaleyi örneğin. Bütün sürece ben şahitim.

Benim de custom bir gitarım var. Verdiğim paraya açıkcası fazlasıyla değdiğini hissediyorum. Elimde üst segment gitarlar da var ancak ergonomisi sebebiyle çoğunlukla otururken bu gitarı çalıyorum diyebilirim. Benim istediğim pozisyonlarda benim elime göre, benim istediğime olabildiğince yakın (birebir değil) sap hissiyatında ve kesinlikle istediğim gibi görünen bir şekilde, hayal ettiğimden-çizdirdiğimden dahi iyi custom inlayli bir şekilde teslim aldım gitarı. Kesinlikle pişman değilim yine olsa yine alırım. Ancak 3.500 usd ve üstünü günümüz koşullarında custom bir gitara vereceğimi çok sanmıyorum.

Son olarak bence custom bir gitar işine girişmek ancak elinde zaten evladiyelik gitarları olan ve iyisiyle kötüsüyle çok fazla gitar deneyip ne istediğini çok iyi bilen birilerinin girmesi gereken bir kumar.

Endonezya / Kore yapımı seri üretim gitarlara o parayı verip de buna vermemek de açıkçası bana ilginç geliyor. Bana kalırsa kore / endonezya yapımı fabrikasyon gitarlar, o larada gibi, maks 50, taş catlasa 60k. Bir de shecterları falan 90 bine koymuşlar USA custom gibi. Schecter üst serileri bile fit & finishi oyuncak gibi.
sırf kore veya endonezya'da üretildi diye fiyatı yarıya çekeceksek beyoğlunda yapılmış gitar kaç kuruş eder? conveyor belt görmüş enstrüman otomatik olarak kötü olmuyor. türkiyedeki lütiyerin yaptığı enstrümanın ederini tamamen yapımcının fantezisi ve açgözlülüğü belirliyor.

sırf kore veya endonezya'da üretildi diye fiyatı yarıya çekeceksek beyoğlunda yapılmış gitar kaç kuruş eder? conveyor belt görmüş enstrüman otomatik olarak kötü olmuyor. türkiyedeki lütiyerin yaptığı enstrümanın ederini tamamen yapımcının fantezisi ve açgözlülüğü belirliyor.
Biri cort fabrikası diģeri WMI. Zaten yurt dışı fiyatları da belli. Kullanılan malzeme, harcanan zaman belli limitlerde. Harley Benton da güzel diyolar ama Suhr ve PRS gibi gitarlarla denk mi şimdi

American special telecasterim var.
Elma gitardan relic yaptırdım.
Fretleri matt gitarda çelik yaptırdım.
Manyetikleri ers guitar dan single görünümlü p90 ve humbucker yaptırdım😀
Tam türk işçiliğinde amerikan gitarı oldu 😀
Hepsinden de çok memnun kaldım

IMG_0804.webp.jpg

Geri