Luthierler ve saçma custom gitarları

Günümüzde full custom olayı yok veya çok azaldı. Bundan şikayet ediliyor ancak şöyle bir şey var. ABD'de custom gitar yapan luthierlerde son 10 yılda her detayın kullanıcı tarafından belirlendiği custom gitardan, kendi tasarımları olan ancak sadece bazı detayların kullanıcı tarafından belirleneceği şekilde gitar üretimine geçiş oldu. Hangi custom üreticinin tasarımları&sap rahatlığı hoşunuza gidiyorsa gidip ona yaptırıyorsunuz. Bizdeki gibi replika fender&gibson üretemiyorlar zaten telif hakkından dolayı. Yani luthiere gideceğim her nanesini kendim belirleyeceğim olayı pek mümkün değil. Bu kaymanın gerçekleşmesinin bazı nedenleri kullanıcıların bir çok anlamsız ve saçma istekleri + işçilik süresinin çok artması haliyle maliyetin artması.

Diğer bir olay ise fiyat belirlemede. Bizim luthierlerin kaçırdığı noktalar var. ABD'de adamlar diyorlar ki luthier gözüyle bakıldığında; siz işçiliğinizi işin içine kattığınızda yaptığınız gitarın değeri 5000$ olabilir, ancak bu o gitarın 5000$ edeceği anlamına gelmiyor. O paraya Fender Custom shop gitar varsa, kullanıcı sizin gitara 5000$ vermez büyük ihtimalle. Haliyle piyasadaki gitarların fiyatlarına ve iş yoğunluğunuza, tanınırlığınıza göre bir fiyat biçmeniz gerekiyor, saatlik işçiliğe göre değil. Dolayısıyla mesela bazı luthierler şöyle yapıyor, kendi hünerlerini sonuna kadar gösterebildikleri 1-2 tane çok üst seviye 5-6 bin $ edecek gitar yapıyorlar, vitrine bunu koyuyorlar. Ancak normal yaptıkları gitarlar o şekilde olmuyor, yine işçiliği iyi ama daha uygun fiyatlı gitarlar yapıyorlar. Ha kullanıcı isterse o üst seri gitardan parasını verip yaptırabiliyor.

Ben custom gitar yaptırmak için luthier gezmiyorum veya muhabbetim de yok (15 yıl önce tünelde gezer muhabbet ederdik hey gidi) dolayısıyla dışarıdan bakarak yazıyorum sadece fiyatlara ve internetten fotolardan gördüğüm işçiliklere bakarak. Bazı videolar düşüyor önüme, fret çakma veya tesviye tarzı, korku filmi gibi hatalı işler ama videolar çok izleniyor, tanınırlıkları var falan. Garip bir sektör vallahi bilemiyorum.

Bundan yıllar önce Matt Guitars'ın fotoğraflarını videolarını işçiliklerini görmüştüm. Birebir tanışmadım veya gitarlarını elime almadım ama bence çok üst seviye bir iş yaptığı belli her açıdan. Earthly de önüme düşüyor arada, gövde şeklini hiç sevmiyorum ama yaptıkları gitarlar iyiye benziyor baya. Bu ikisi dışındakilere pek bir şey diyemeyeceğim, daha alt seviyedeler bence her açıdan.
hocam vallahi cok haklisin. sosyal medya luthierlerinin yaptigi isi gordugumden beri bakim onarimlarimi zaten kendim yapiyorum.

matt guitars konusunda da hakan usta candir cok severim. yaptigi gitarlari bizzat denemis biri olarak isciligine laf etmem. ama hem gitar yapiyo hem de bakim onarim yaptigi icin asiri yogun. gitar yaptiracak olsan 6-8 ay sira bekliyosun, bakim islerinde de tel takimi entonasyon icin 3 hafta bekledigimi bilirim.

calisma duzeni de genelde sahnesi yaklasan muzisyenler geliyo, mecburen onlar oncelik oluyo. senin benim gibi musterilerin ekipmani bazen haftalarca cantada bekliyo. sonra acil diyince 1-2 saatte halledildigi de oluyo.

benim derdim hakan usta degil zaten. hakan ustam candir ama genel olarak luthierlerde bu mantik var. sahnem provam yoksa cogu yerde minimum 2 hafta bekliyorum. gitarimi almaya gittigimde de X muzisyen gelip 10dkda isini halledip gidebiliyor. ne bu keyif pezevenkliginiz arkadas ben de buna takiliyorum. ortada bi is varsa herkese ayni muamele yapilacak. hadi acil durum olur 1-2 sefer eyvallah da ben her luthier maceramda ayni seyi yasamak zorunda miyim? adamlarla ugrasmamak icin ogrenelim dedik biz luthier kalfasi olduk😅

İsim vermeme ve voldemort duyacakmış gibi sakınma işinin mantığını anlayamadım ben. Sonuçta para verilerek bir hizmet alındıysa iyi deneyimi de kötü deneyimi de açıkça paylaşmak gerek diye düşünüyorum. Hatta kötü deneyimin özellikle paylaşılması gerektiğini düşünüyorum çünkü madem burayı herkesin faydalanması için açık bir kaynak olarak görüyoruz, insanlara "luthiere götürmen gerekiyor gibi duruyor" benzerinde öneri sunduğumuzda kime-nereye gitmeleri ve neden gitmemeleri gerektiğini de birebir yaşanmış örneklerle ortaya koymuş oluruz. En azından gititklerinde nasıl bir durum ile karşılaşacaklarını bilip ona göre gitme-gitmeme kararlarını verirler.

Fiyat konusuna gelecek olursak, enstrümanın fiyatını tamamen üretici belirler. Binlerce işçi çalıştırıp fabrika kurup amerika piyasasını sallamaya göz diktiyse fiyatını ona göre ayarlar, tek kişi günler hatta haftalar boyunca uğraşıp bir tane üretebilecekse ona göre. Arada elbette üreticinin bilgisi, deneyimi, ünü, kâr marjı, aç gözlülüğü, "doygun esnaf eşiği" gibi etkenler de var tabi doğal olarak her zanaat işinde olduğu gibi ama artık 200-300 dolar bandında çok çok iyi çin gitarlarının olduğu bir devirde, 70-80 senedir maliyeti 100 dolar etmeyen ahşap üzerine "naylon" eşik ve yarım kilo metal çakıp 3000-5000 dolar bandından "historic custom ultra premium max reissue" adı altında itelemeye alışan Gibson ve Fender gibi öncü olmanın ekmeğini yiyen firmalar bile "yandım anam hepinizi dava ederiz bak" diye zırlayarak gezerken tek kişinin bu piyasa ve piyasa devleriyle yarışabilmek adına çok ucuza iş yapmasını beklemek fazla çocukça geliyor bana. Keşke dünyada savaşlar olmasa, insanlar açlık çekmese kıvamında. 🙂

Serbest piyasa ekonomisi bu iş nihayetinde, kafası atan 1 milyon dolar da isteyebilir. Parayı verecek olan müşteri sonuçta, kararı o verecek. Kişiye özel ya da kişiselleştirilmiş bir ürün, standart fabrikasyon bir ürünle aynı fiyatta değil hiçbir üründe. Takım elbiseden maraş dondurmasına kadar bu böyle ne yazık ki. 🙂
dediklerinize katiliyorum. sadece isim vermeme konusunda sunu eklemek isterim. ben istanbul ve ankaradaki neredeyse butun luthierlere yolu dusmus, coguyla da az cok muhabbeti olan biriyim. gunun sonunda hepimiz insaniz, bazen bilmeden kiriyoruz bazen orta noktada bulusamiyoruz. boyle durumlarda oturup konusup cozulmesi gereken seyi buradan 5 yasindaki cocuk gibi isim verip adami boklayarak isine kostek olmak bana dogru gelmiyor. sonucta herkesin ekmek teknesi.

ha yaptigi isleri begendigim ya da begenmedigim insanlar oldu mu, olanlarin isimlerini de verdim, neden begendigimi neden begenmedigimi de acik acik soyledim. bugun yarin bu insanlar da camiadan elbet gorecekler. ayrica mesajlari okurlarsa ne demek istedigimi anlayip hak vereceklerini de dusunuyorum.

isim vermiyim aralarından birinden dümdüz natural çıplak bir gitar istedim hakkını yemiyim ilgilendi ve aynı gün içinde döndü fakat 2300 dolardan başlar ne demek ya.
1000 dolardan manyetik hariç fiyat veren var İzmir'de. Neden manyetik hariç diye sordum, manyetik kişinin kendi tarzına göre değişebileceği için manyetik fiyatı da değişebilir o nedenle manyetiği hariç yazıyorum demişti. Ama 2300 dolar harbi çok. 50 yıl yaşlandırılmış maun mu kullanacak gövdesinde.

1000 dolardan manyetik hariç fiyat veren var İzmir'de. Neden manyetik hariç diye sordum, manyetik kişinin kendi tarzına göre değişebileceği için manyetik fiyatı da değişebilir o nedenle manyetiği hariç yazıyorum demişti. Ama 2300 dolar harbi çok. 50 yıl yaşlandırılmış maun mu kullanacak gövdesinde.
Özelden soran oldu. Ben güncel listeyi koyayım buraya da.

IMG-20260717-WA0007.webp

Özelden soran oldu. Ben güncel listeyi koyayım buraya da.

184511 eklentisini görüntüle
Floyd rose neden o kadar ucuz? 1000 serisi floydlar bile sıfırı 15 bine satılıyor bu adam ne takıyor da 300 dolar ki? Onun dışında işçilik seviyesini bilmiyorum ama hiç değilse bir İbanez prestige seviyesine yakınsa yine normal fiyatlar geldi.Özel ve karanlıkta parlayan inlay eklerim diye düşünerek hesapladım 1910 çıktı.Onları çıkarırsak 1660 oluyor fiyat.Schecter jlx1 kopyası yaptırmayı düşünmüştüm aklımdaki bir kaç fikirle ve hoşuma gitti açıkçası.

Floyd rose neden o kadar ucuz? 1000 serisi floydlar bile sıfırı 15 bine satılıyor bu adam ne takıyor da 300 dolar ki? Onun dışında işçilik seviyesini bilmiyorum ama hiç değilse bir İbanez prestige seviyesine yakınsa yine normal fiyatlar geldi.Özel ve karanlıkta parlayan inlay eklerim diye düşünerek hesapladım 1910 çıktı.Onları çıkarırsak 1660 oluyor fiyat.Schecter jlx1 kopyası yaptırmayı düşünmüştüm aklımdaki bir kaç fikirle ve hoşuma gitti açıkçası.
Gotoh 1996tdir. Ki thomannda falan 100 euro

Geri