Ben hem üniversitede (Amerikan Kültürü ve Edebiyatı) hem de yüksek lisansta (İngiliz Dili ve Edebiyatı) "film incelemesi", "cinema vs novel" derslerini görmüş ve eğitimini almış bir kişi olarak yaklaşıyorum olaya. Yani yazacaklarım "bence" değil işin içinden birisi olarak algılanmalı.
İlk duyduğumda dalga geçtim. "Hadi canım Mahzun Kırmızıgül film yazmış, hem de yönetmiş!!!". "Beyaz Melek" filmini ilk duyduğumda verdiğim tepki buydu. Fakat kadroya bakınca çok şaşırdım. @Darkie tarafından belirtilen filmindeki o "başarılı oyuncular" gerçekten de ciddi kariyere sahip insanlar. Ama onlar oynatılmıyor. Hele hele o seviyedeki bir oyuncu senaryoyu okumadan bir işi kabul etmez. Bu noktadan yola çıkarak filmi büyük bir ciddiyetle izledim. Açık ve net olarak belirtmeliyim ki kendisini yönetmen zannettiğiniz bir çok "yönetmen"den bile daha sağlam kurgulamış filmi. Hatta belli başlı bazı teknikleri de tam yerinde kullanmış. Tabi bu tespitlerimden sonra diğer filmlerini de merakla bekledim. "Beyaz Melek" filminin bir tesadüf olmadığını, çok ciddi bir altyapıya sahip olduğunu, diğer filmleriyle de ortaya koyduğunu görmemek mümkün değil.
Diplomayı bilmem ama, Mahzun Kırmızıgül kendisini yönetmenlik konusunda ciddi anlamda geliştirmiş ve hiç de küçümsenmemesi gereken güzel işler çıkartıyor.
Katılıyorum hocam. Değerli bir oyuncu eğer açlık sınırında değilse kendini küçültecek projelere girmez diye düşünüyorum. En basitinden Yıldız Kenter vardı benim izlediğim filminde. Ben teknik anlamda yönetmenlikten, ışığın kullanımından, tam "evet bu sahneye bu teknik yakışır" dan anlamam. Ben hikayeye bakarım ve izleyici olarak oyunculuklara önem veririm. Ve hatta bazı izleyiciler gibi yönetmenleri bile ayırt edemem kimbilir. Lakin çektiği ilk filmi benim gözümde hiç öyle sırıtmadı. Hatta ben de şaşırdım diyebilirim. Mahsun'dan böyle bir iş çıkması beni şaşırtmıştı çok net hatırlıyorum. İşte bunlar hep ön yargı. Ben sadece dramanın göze sokulmasına tahammül edemiyorum. Bariz duygu sömürüsü türk, yabancı farketmeksizin tahammül edemediğim bir şey filmlerde ve bence hikayeleri küçültüyor. Mahsun abimizi sadece bu yönden eleştirebilirim kendi çapımda. Kimisi de aksini düşünür, dramın göze sokulmasından hoşlanır, bilemem.
Kısacası kendisini takdir ediyorum. Maddi imkanlarını çeşitli ticari projelere aktarıp kar etmektense, bir sanat dalında daha aktif olmayı tercih edip öyle ya da böyle bir şeyler üretmeyi tercih ettiği için ben kendi adıma teşekkür ediyorum Mahsun Kırmızıgül'e. Beğenip beğenmemenin ötesinde bir şey bu bence. Saygılar.