Re: malmteen tonu nasıl alınır?
Emir76 demiş ki:
arkdaşlar merhaba ben aranıza yeni katıldım s.b. dreams marka gitarım var acaba malmsteen in gitarında kullandığı manyetikler bu tınılara yaklaşmamı sağlar mı??? dimarzio ht3 falan gibi bir ismi vardı galiba...
Aslında burda soru çok güzel sorulmuş "bu tınılara yaklaşmamı sağlar mı???" ama başlıkta "malmsteen tonu nasıl alınır" diye sorulunca işler karışmış.
😆
Hepimiz bir şekilde birilerinden etkilenerek müzik yapıyoruz ve ister istemez etkilendiğimiz şeylerin motiflerini kendi ürettiklerimizde görebiliyoruz. Şimdi forumlarda çok sorulan hatta Türkiye de değilen dünyanın dört bir yanında sıkça sorulan bir soru "xxxx şahsın tonunu nasıl çıkarırım? Bu pedal veya processor ile o tonu yakalayabilirmiyim?"
Tabi soru böyle olunca sinirlenenler, tartışanlar, kızgınlıklar çok oluyor. Oysa hiçbirimiz soruyu soranlarda dahil o tonlara elimizdeki setuplarla ulaşacamayacağımızı çok iyi biliyoruz. Ama sormak istediğimizle sorduğumuz arasındaki büyük fark genelde fikir çatışmalarına götürüyor bizi. Yani aslında soru aşağıdaki gibi olursa ne tartışma olur nede soran kişiye tepki vererek saçmalama o elindekilerle o tonu nasıl çıkaracaksın bak adam o ton için neler kullanmış gibi sitemler olmayacaktır. Kaldıki bu sitemleri yapan arkadaşlarda çoğunlukla haklıdır çünkü yazılıp çizilmesine rağmen habire benzer sorular tekrarlanmaktadır ve cevap yazmaktan usanan bu arkadaşlar haklı olarak sitem edebilmektedir.
İşin özü ufak setuplarla hiçbir zaman artist tonlarını yakalayamayız. Bu başlığı okuyan arkadaşlardan yine benzer soru sormayı içinden geçirenler varsa onlara tavsiyem şu : sorunuzu aşağıdaki gibi sorarsanız tepki veren, yeri gelip kızan veya aşağılayan ve anlaşmazlığa düşen arkadaşlar olmayacaktır. Soru şu şeklide olabilir :
"xxx şahsın gitar sounduna benzer bir havayı hangi ekipmanlarla yakalayabilirim" veya "elimdeki bu setupla xxx şahsın sounduna benzer bir sound yakalayabilirmiyim"
Hep şuna inandım ve inanmaya devam edeceğim :
1-Küçük setuplarla kompleks tonları aynen elde etmekgibi bir şansımız neredeyse hiç yok
2- İstenilen her türlü gitaristin sounduna benzeyen soundlar her zaman bir şekilde yakalanabilir.
Ben Satriani soundlarını seviyorum. İyide processorumde onun havasını yakalayıp bunu nasıl ürettiğimi anlamazsan kendi soundum için gerekli altyapıyı da oluşturmakta zorlanacağım. Yani elbette önce artsit soundlarını da etüd etmeliyiz.
Steve Vai hayranları belki kızacak ama bence Steve Vai gibi bir adam bile kendi soundunu Satrianin soundu üzerinden üretmiş/ürettirmiş birisidir. Kim ne dersin Satraini yi seven ondan etkilenmiş birisidir Steve Vai. Ama gelgelelim Satrianinin kopyası olmamış onun tonlarının üzerine konmayıp kendi alternatiflerini bulmuş ve gitarist olarakta Satraini den bambaşka bir teknik yapı çizerek kendi gitarist çizgisini ayrı bir virtüöz olarak koymuştur. Hem Steve Vai hem satriani çalan birisi olarak yaptığım analizde Steve Vai n bazı noktalarda Satriani den çok daha ileri bir tekniği vardır. (Aman bu konu tartışmaya gitmesin kim daha iyi diye) Tabi teknik diyorum müzikalite o başka bir konu.
Yani korkmadan çekinmeden beğendiğimiz bize müzik tarzı yakın olanların soundlarını elde etmek için araştırma yapmalı üretmeli ve tüm bu mozaik içerisinde kendi soundumuzu üretebilmeliyiz. Tabi bu yıllaaar sürecektir.
Niye uzun uzun yazıp sizin değerli vaktinizi aldım. ?(Özür dilerim hepinizden)?
Çünkü herkes gizli gizli içten veya açıktan bir artist sounduna hayranlık duyup o soundu geliştirmek istiyor ama soru soruncada tabi bazen cevap verecek arkadaşlardan tepki alıyor. Bence bunu gidermenin en iyi yolu bir artistin tonunu yakalamak yerine o artistin tonundaki havayı benzerliği nasıl yakalarım gibi bir soru sormak. İnanın böyle sorulduğunda herkes deneysel bir tartışmanın içine girecektir. Çünkü büyük engel kalkmıştır ortadan yani birebir yakalama gibi bir derdiniz yok.
Tavsiye ediyorum merak edenler sorularını bir kezde böyle sorsunlar baksınlar bakalım gerçekten tatmin edici cevaplar alacaklarmı. Ve lütfen cevap veren arkadaşlar sizlerdende çok rica ediyorum. Haaa o tona yaklaşamazsın bile hiç uğraşma vs demek yerine fikir yürütüp yardımcı olun. Görüyorum bu forumda fikirler paylaşıla paylaşıla küçüğünden büyüğene herkeste ciddi bir bilgi birikimi oluşmuş. Herkes dolu bilgiyle.
Örneğin Satriani, Steve Vai, Gary Moore, Santana gibi bir sürü ünlünün soundları ile ilgili birisi artist tonları diye başlık açsa herkes o başlıkta fikirlerini paylaşsa hata sonuca ulaşanlar örnek ses dosyalarını falan koysa herkes çok mutlu olur. Bu başlığın sabit falan olmasına gerek yok bilgi girildikçe zaten başlık kendini yukarı atacaktır. Dünyada en çok sorulan bu soruya bir başlık açıp tartşıp deneyler yapmanız güzel olurdu.
Sonuç olarak artist tonlarından ürkmeyelim, sevene de sevmeyene de saygı duyalım. Herkes artist tonları da yakalamak istemeyebilir. Ancak şu bir gerçektirki : bir gitarist gitarında kendini ispat etmeden klavyesinde gözleri kapalı gitar çalmadan, klavyesine emir verecek kadar hakim olmadan kendi soundumuzu yakalamamızda pek bir işe yaramayacaktır. Çünkü kimse sizi kendi soundunuz var diye dinlemeyecektir. Gitar da yaptıklarınız ürettikleriniz için dinlyecektir ve buna ek olarak bu aşamadaki bir gitaristi dinlerkende size has ayrı bir soundunuz olması dinleyicinin aklında farklı bir iz bırakacaktır. Yani açıkçası 4 yaşında bir çocuğun kendine has bir saç stili olması ona çok şey katmayacaktır. Ama delikanlı olduğunda o saç muhtemelen çok işine yarayacaktır.
😆
Önce büyüyeceğiz sonra kendi stilimizi bulacağız büyürken. Ben de ileride kendi soundumu bulma arzusu içindeyim elbet geliştikçe bir gün bulacağıma inanıyorum.
Umarım yazdıklarımla yanlışlıkla birilerini incitmemişimdir öyle olduysada şimdiden özür dilerim.
Selamlar...
Bu ne yahuuu 1 haftadır yoktum diye içimdemi patlamış nedir foruma yazamamak. Roman gibi oldu. Allah okuyanlara yardımcı olsun. Arada su falan için arkadaşlar sıkılrsanız mola falan verin arada bir. Boyun ağrısı yapmasın.
😆