Marshall Amfilerin Artistleri Neden Line 6'nınkine Göre Daha Fazla?

Line6'nın pod 2.0 ve spider IV 30w modellerini kullandım son birkaç yıldır. Modelleme olayı bence gayet hoş. Daha aktif olarak metal müzikle ilgilendiğim dönemlerde böyle basit çözümler yoktu. Marshall olayında Cooldog' a katılıyorum. Stüdyolarda avt olsun, mg serisi olsun 50w - 100w artık alt serilerden ne denk geldiyse çok kullandık; line6'yı daha lezzetli buluyorum, düşük bütçeli prodüksiyonlar için daha kestirme sonuçlar veriyor sanki. Youtube'dan line6 spider'ın "insane" modellemesini dinlersen metal ile ilişkisini çok rahat görürsün. Eq ayarlarıyla da biraz oynayarak rahat bir şekilde modern metal tonlarına ulaşırsın.
Diğer yandan Cem Tektek'in dediği gibi basit bir lambalı amfiye ds1, mt2 gibi bir pedalla yaslanarak hayvani tonlar da alınıyor. Kafa-kabin-lamba-pedal olaylar biraz daha karışık ve maliyetli ama sonucu tatminkar.
Bütün bunlar bir tarafa ekipmanı kullanacağın mekan, ekipman kadar önemli bence. Benim gibi evde, dingil komşularından sakınarak 1.-2. kademelerden daha yukarıya sesi açamadan kullanacaksan (yada kulaklık olayına mahkumsan) işin gerçekten zor, 1*12 muhteşem spikırı4.-5. kademelere getirmeden istediğin hacimli tonlara ulaşamıyorsun (en azından metal için).
 
Nihayet geldik eve 🙂

Şimdi @Orkun bu artist meselesine kafayı pek takma. Bir kaç yerde de yazdım, hala da düşüncem değişmedi. "Şu gitarist şu pedalı, amfiyi, gitarı kullanıyormuş" şeklinde reklamlarla karışık şirket efsaneleri çok uydurulup gözümüzün içine sokulur. Tabii ki adı karışan ünlü de reklam parasını cebe indirir. Şehir efsanelerinin, kapitalizm tarafından maddi menfaat amaçlı değiştirilmiş hali gibidir bunlar. Bunun sonunda da çeşitli ünlü müzisyenlerin signature amfileri, pedallar, gitarları hatta prosesörleri dahi piyasaya sürülür.

Tabii sormak gerekir. "Ey firmalar, bu ünlülenmiş bulunan şahıs, kendi tonunu oluşturana dek neredeydiniz? Niçin bu signature ürünler bugün çıkıyor?" diye.

Bu yüzden, bu tür şirket efsanelerinden çok kendi zevlerine güvenmeni tavsiye ederim. Belli soundlar, amaçlar için belli ürünler var zaten. Onun dışında, günü gelip te kendine çizgileri belli bir gitariste öre şekillenmiş daha profesyonel bir sound oluşturacağın zaman da, signature, artist serilerinden önce o kişinin hangi tarihte hangi ekipmanları kullandığını araştır.

Bütçen de solid state amfi çerçevesinde ise, daha önce açtığın "Marshall MG100HDFX vs. MG100HFX" başlığında yazdıklarım da hala geçerlidir.
 
Marshall ile de metal yapılır gitarına bağlı sonuçta ekipmanlarına bağlı.
Nasıl bi arayışın var?
Nelere sahipsin?
Bütçen nedir?
Bunları önce bi yazarsan bizde öneride bulunabiliriz forum ahali olarak 🙂
şimdi şunu baştan söyleyiyim benim öyle 5.000 tl lik amfilerre falan verecek param yok. üniversite öğrencisiyim. sahip olduğum şeylere soracak olursasn halen daha ilk gitarım var. jay turser jt300m(eskiden blues sevdiğim için bu gitarı almıştım 😀) ve pedal olarak el yapımı artec crazy metal. amfi olarak da halen daha ilk amfim marshall mg10cf var ama yakında inş. jackson king v alacağım. bütçeye soracak olursan en fazla 1.500 tl. amfi araştırıyorum yeni bir amfi alacağım. o yüzden bu başlığı açmıştım.
 
benim sana önerim
blackstar serilerine bakman olacak
fiyat/performans açısından o yazdığın iki markadan daha iyi verim alırsın bence
özellikle blackstar ht5 comb0 bulabilirsin 800 tl civarlarında forumda bulabilirsin alım-satım bölümünde.
ve gitar da önemli tabi
en azından orta halli bir gitar+high output bi humbucker olursa slayer çalabilirsin bu amfiyle (avatarına bakarak konuştum 🙂 )
o yazdığın gitarı bilmiyorum o konuda bilgim yok ama metal için uygun değil en azından bir manyetik modifiyesi şart
benim önerilerim bunlar.
 
benim sana önerim
blackstar serilerine bakman olacak
fiyat/performans açısından o yazdığın iki markadan daha iyi verim alırsın bence
özellikle blackstar ht5 comb0 bulabilirsin 800 tl civarlarında forumda bulabilirsin alım-satım bölümünde.
ve gitar da önemli tabi
en azından orta halli bir gitar+high output bi humbucker olursa slayer çalabilirsin bu amfiyle (avatarına bakarak konuştum 🙂 )
o yazdığın gitarı bilmiyorum o konuda bilgim yok ama metal için uygun değil en azından bir manyetik modifiyesi şart
benim önerilerim bunlar.
single manyetikle metal niye çalınmasın. ıron maiden single manyetik kullanıyor. ama metal yapıyor.
 
dave-murray-rig-rundown.webp
 
bi de adamlar high gain marshall amfiler kullanıyor + en kral ekipmanları var
yani onlar single manyetik ile de metal çalabilir ama biz çalamayız 😀
 
Kim ne derse desin bu tartismada zaman Line6'ten yana. Lambali amfilerin teknoloji olarak pek biryere gitmeleri mumkun degil, ne bu devre elemanlarina para yatiran var ne de para yatirabilecek sirketlerin en ufak bir ilgisi., misal IBM, Intel, Texas Instruments etc. En kral tupleri/lambalari bile dogu Avrupa'da kobiler uretiyor en nihayetinde, amfinin kalani icin ise farkli devre semalari bir elin parmaklarini gecmez. Muhendislik/teknik acidan dusunecek olursak Line6 lambali amfi ureticilerinin cogundan cok daha ciddi bir sirket. Sonunda "dijital" sinyal islemek lambali amfi yapmaktan daha zor ve daha ciddi bir is. Line6`in ortaya cikis amaci belli: butcesi ve ekipmani sinirli muzisyenlere bir ton kutuphanesi saglamak, bunu takdire sayan bir sekilde yapiyor da. Tam bu yuzden de cok basarili bir sirket. Ornegin Marshall`in efekt konusunda tek dise dokunur urunu olmamistir. Ote yandan Kocaeli`nde mukim ve cezai ehliyeti buyuk ihtimalle olmayan bir arkadas bile ben de JCM 800 yaptim satiyim mi abi diye ortada dolaniyor. Marshall`a donecek olursak hepi topu rack olarak power ampliler kaldi ellerinde.

Benim israrla anlamadigim sey genclerin neden Line6`e kapildiklari degil, (lakin bu acik, aklin yolu bir ve de dogru yapiyorlar.) bazi insanlarin neden butik ekipmanlara taptiklari. Yahu piyasada hemen herkesin ulastigi ekipmanlardan cikan sesin cok otesinde, platin kablolarla envai cesit lambalarla bezeli ekipmanlardan gelen ozel bir ton yok ki. Gitarda bu isin gorsel tarafi var anladik: koa agaci govde, burl maple kapak falan sese pozitif olarak etki etmese de fiyata etkiyen seyler cok, lakin amfilerde bu da yok. Butik preamp, butik poweramp, butik zart, butik zurt baska cihazlardan elde edemediginiz neyi verecek size? Zaten cikabilecek butun tonlari asagi yukari duymus vaziyetteyiz bunlarin cogu da cok ozel adledilmeyecek ekipmanlardan geliyor.

Hala ikna olmayacak arkadaslara bir akil egzersizi. Drive ve efektler dahil bir sese ekipmanla yapabileceginiz hemen herseyi elle ve basitce cizebilirsiniz. Bu bile yapabileceklerinizin cok sinirli oldugunu gostermez mi? Parasi cok olana diyecek yok, ama butcesi belli adam icin Spider 4, kendi basina anca Britney Spears calabilecek kadar drive ureten plexiden herhalde daha iyi bir yatirimdir. Asla Marshall Stack kadar cool olamayacaktir o ayri.
 
Son düzenleme:
Line 6 ürünlerini ilk gördüğümüzde 90'ların sonuydu. Özellikle Line 6'in kırmızı fasülyesi bomba gibi düşmüştü piyasaya. Çünkü, illk kez bir amplifikatör olmadan, kabin mikrofonlandırmadan, modelleme yaparak düşük bir bütçe ile doğrudan gitar kaydı yapabiliyordunuz. Bu cihazı Porcupine Tree'den (ki Opeth ve bir çok grup için yaptığı prodüktörlük çalışmalarından tanırız) Steve Wilson'un kullandığını görmemizden, Metallica'nın stüdyo ekipmanları arasında rack modelinin olmasından sonra artık kabin mikrofonlandırmanın tarih olacağını düşünmeye başlamıştık. Ama öyle olmadı. 50'lerin sonlarında transistörlü amplifikatör devriminden sonra nasıl lambalı amfilere geri dönüşler yaşandıysa, kabin mikrofonlandırmaya da geri dönüş yaşanmaya başladı. Müzik ekipmanları endüstrisii içinde her şeyin en iyisinin 60 ve 70'lerde yapıldığına ve geri kalan yıllarda çıkan her şeyin boşuna olduğuna dair çok sağlam bir inanç var. Belki de doğrudur.
Belki de büyük markaların alışkanlıklarını , üretim sistemlerini değiştirme geliştirme maliyeti, "ah ulan neydi o vintage ekipmanlar peeeh" temalı reklam ve algı yönetimi yapmalarından daha ucuzdur. 🙂
 
Müzik ekipmanları endüstrisii içinde her şeyin en iyisinin 60 ve 70'lerde yapıldığına ve geri kalan yıllarda çıkan her şeyin boşuna olduğuna dair çok sağlam bir inanç var. Belki de doğrudur.
Boyle bir inanc oldugu dogru, zaten tek basina inanc, saglamasi yapilabilecek guvenilir bilginin olmadigi yerlerin vazgecilmezi degil mi? O bakimdan gitarcilarin bir suru seye koru korune baglanmalari normal. Sunu ayiralim yeter, ya kalple yapilan tercih vardir ya da beyinle. Birini digeri ile ikame etmek esyanin tabiatina aykiri, gitarcilarda da genel bilgi/merak eksikliginden dolayi cokca rastladigimiz bir durum. Bu kotu degil canim, bizdeki mantik evliligi degil en nihayetinde dupeduz ask.
Ben sanki farkli miyim? Bu mesaji yazarken bile yanimda standby da bekleyen amfinin lambalari ne guzel yaniyor diye ona bakiyorum. Fender Mustang`im ile boyle bir bagimiz yok. Zaten ici hemen hemen tamamen bos keratanin.
 
Ustad bu hep kaynadigi icin burada gundeme getireyim .Sen ceriatone icin ne dersin orta yollu bir kabinle ne kadar cikar insan Nereden bulur bu mereti? watt kismini sana birakiyorum. Ben de fransizim bu aletlere sendekinin resmini biliyoruz lakin daha yakindan dahi gormuslugum yok. Biraz alternatif yaratalim yahu.

Önce sitenin linkini vereyim:

http://www.ceriatone.com/

Bendeki Ceriatone High Gain Rock amp diye geçiyor. Uygun bir gitarla Maiden seviyesine çıkar. Ama sesi çok gür. Post Inverter Master Volume ile dahi apartmanda çalmak zor. Kellenin masrafı kargo ve vergi dahil nereden baksan 1200 dolar civarı. 1x12, 2x12 gibi komboları 1500 1600 civarına mal olur.

Gerçi Ceriatone'un Marshall JCM klonu da var ama, amfiyi Malezya'dan getirtmek şart. Birkaç ülkede servis sağlayıcısı var Malezya dışında:

http://www.ceriatone.com/tlbrBorderSub/tech_service.htm

Lakin fiyatları gümrük masrafı ve kargo eklenince yine az çok masraf var. Mesela, JCM'ler kargo ve vergi hariç 1010 1150 dolar arası. Tahminim kargo ve vergi dahil 1600 1700 dolar civarına denk gelir.

Ceriatone'un avantajı Dumble, Trainwreck, Matchless gibi pahalı butik amfilerin de klonlarını yapması. Bu sayede öyle pahalı amfiler orjinalinden ucuza geliyor.
 

Geri
Üst