Sırf şunları yazmak için dayanamayıp üye oldum 😆 .
En yalın şekilde toparlamaya çalışacağım.
Class A tipi amplifikatörler temelde son çıkış katında tek bir kuvvetlendirici eleman olan amplifikatörlerdir. Sinyal katlanarak kuvvetlendirilir, son adımda asıl güç katından çıkış alınır. Bildiğiniz (veya bilmediğiniz, en azından bu işlerle ilgilenlerin bildiği 😛 ) klasik kuvvetlendirme katıdır yani (en temel haliyle).
B tipinde olanlar push-pull tipi olan amplifikatörlerdir. İtme çekme mantığıyla çalışırlar fakat olayın hoparlörün mekanik davranışıyla yukarıda bahsedildiği tipte bir alakası yok. Sinüs işaretiyle ilgili kısım tutmuş biraz. B tipinde eğrilerdeki bozulma A tipine göre daha azdır. Bunun yanında verim, çıkış gücü artar, çift harmonikler kalkar. Bu tip amplifikatörlerin çalışmasının temelinde alternans değişimlerinde iletimde olan transistörün değişmesi yatmaktadır. Bu sebeple 2 adet kuvvetlendirici elemanla gerçekleştirilir (verimin ve gücün artması bunun doğal bir sonucudur). Bu tip amplifikatörlerde "bias (kutuplama)" ayarı filan vardır.
Yukarıda bahsedilen hoparlörün mekanik davranışı yanlıştır. Bir hoparlöre düşük frekanslı sinüs sinyali uygulayıp, hoparlörün mekanik olarak benzer şekilde cevap verdiğini rahatlıkla gözleyebilirsiniz (örnek için youtube' da dolanın). Hoparlörler yapım kalitesine göre mümkün olduğunca girişlerinden uygulanan sinyali takip ederler. Takip edememe veya distorsiyon oluşması vs gibi konular zaten o hoparlörün karakteristiğini ortaya koyar. Fakat tepe noktasına varıldıktan sonra koninin boşta salınması diye bir durum yok.
C sınıfı dar band işaretlerin kuvvetlendirilmesinde, akort sistemi kullanılarak kuvvetlendirme yapılmasında, D sınıfı ise PWM mantığı ile kuvvetlendirme yapılmasında kullanılır.
Hatalar, eksiklikler olabilir.