Ben 16 yıllık hekim, 11 yıllık uzman doktorum. Lise grubumuz olarak yillar sonra biraraya geldik ve whatsapp grubu kurduk. Ben mezun olduktan sonra ciddi sıkıntılar, parasizliklar, konforsuz iş ve ev ortamlari, düşük asistan maaşı gibi zorluklara katlanarak yaklaşık 6-7 yıldır nispeten stabil ve konforlu bir yasam sürer hale geldim. Lise arkadaşlarımdan mühendis olanlar daha erken güzel paralar kazanıp stabil hayata geçtiler. Bazıları yurtdışına gitti ve hallerinden cok memnunlar. Öğretmen olanlar orta - alt sınıf bir yasam tarzına sahipler (malûm öğremen maasi). Hicbir baltaya sap olamayacağını düşündüğümuz tembel, ayyaş veya sınava ilgisiz tipler bile avukat, dergi editörü, modacı, müteahhit, firmaların yurtdışı temsilcileri filan oldular. Hatta en tembelimiz biyolog olup dünya çapında tanınan, bir sürü yayını olan bir bilim adamı oldu. Biri de erkek hostes THYde. Hepsinin keyfi yerinde söyleyeyim.
Benim 8 yaşında oglum var, bana kalsa öncelikle bilişim, sanat, reklâmcılık veya tasarım işleriyle ilgilenmesini isterdim. Ne hemşirelik, ne tip, ne mühendislik ne de hukuk. Ben tip yazarken tercih listem çorba gibiydi çünkü memur çocuğu olarak sadece para kazanılacak meslek gözüyle bakabildim ve hicbir fikrim yoktu ne yapmak istediğime dair. Çünkü testler ve sınavlara odaklanıp yaşamın, piyasanın ne olduğuna dair en ufak bir fikir edinememiştim. Şimdiki aklım olsa cok yetenekli olduğum resimde veya yine fena olmadigim müzikte ilerlerdim. Istediğim hayat tam olarak bu değildi ama öğretmenlerim dahil kimse beni uyandırmadı ben de uyudum resmen. Hep bir adım ileriye bakıp önümdeki sınava çalıştım ve olmam beklenen pozisyona kadar geldim. Şimdi bir sürü gitar, piyano, stüdyo aletleri ve ıvır zıvır içinde bunları calacak vakit bulamıyorum. Bir grup kurduk ve ilaç gibi geldi ama ortalama yaş 40 oluncaisten gucten bir araya gelmek mesele.
Tüm bunları anlatmanın sebebini anlamışsınızdır sanıyorum. Iyi maaşlı bir iş sahibi olmak yerine kendi işinizi oluşturmaya çalışın öncelikle. Yeteneğiniz varsa mutlaka sistematik ve düzenli çalışalar ilerletin. Girişken olun, piyasayı öğrenin, öğrenci tembelligiyle geçirmeyin yıllarınızı. Iki dil öğrenin, bilişim sistemlerini ve dilini az da olsa öğrenin. Bunları yapacak gucu hicbir şekilde bulamıyorsanız o zaman garanti mesleklere (hemşirelik veya bilisim) yönelin. Mutsuz bir hayat sizi bekliyor olabilir.