Metal Pickguard'ın tona etkisi

Arkadaşlar yurtdışından gelen bir arkadaşıma Ibanez RG Serisi bir gitar için pickguard getirteceğim. Ancak biliyorsunuz bunun plastiği olanı var metal olanı var. Ben metal olan bir tanesinin gitara takıldıktan sonraki sesini dinledim sanki ses tizleşmişti.

Sizce pickguard seçerken plastikmi metalmi seçeyim veya sese etkileri ne derecede olur metalin? Plastik olanı iyi biliyorum ama metal olanı kıllandırdı biraz beni. Bu arada gitar basswood..
 
Sağol @Prelektro Banada öyle geliyor ama yurtdışında araştırdım millet sebil gibi metal içerikli pickguardlar takıyor kafam karıştı. Aslında hani çok basit bir mantık ama sanki metal sesin bir kısmını gövdesinde emerek yaymak yerine sesi direkt ayna gibi yansıtarak gizli bir yankı yapmasına bile sebep olur diye düşünüyorum belki de saçma bir teori. Sonuçta gitarın gövdesindeki ağaç kendisine çarpan sesi direkt yansıtmayıp bir kısmını gövde üzerinde dağıtıyor diye biliyorum hani kulağımızı gövdeye dayayıp gitarın tellerine vurunca tüm gövdenin içinde ses duyulur ya ama şimdi ses metal pickguarda çarpacak artık nolur bilmem 😆 ilginç bir konu aslında biraz daha araştıracağım yurtdışında bu arada denemiş veya bilen varsa yorum yaparsa sevinirim.

Aslında çözse çözse bu işi Drb hocam çözerdi 😆
 
Çarpıp yansıma olayı biraz saçma. Sonuçta titreşim dalgasını manyetik alıyor. Akustik bir olay yok plastik metal değişimi yaparken. Ama metal pickguard manyetik alanı etkiler. O ayrı...
Metal pickup mounting ringlerin sesi tizleştirdiğini biliyorum. Ya da öyle hatırlıyorum, konuşulmuştu buralarda. Bu pickguardda aynı görevi yapar gibime geliyor... Kolay gelsin...
 
Teşekkürler gogostar, anladığım kadarıyla tedirgin olduğum teori saçma bir kuruntuymuş. Bu durumda metalin öyle aman aman bir ses değişimi yapması olmayacak. Niye mi soruyorum bunları. Çünkü metalden öyle pickguardlar varki insanın dudağı uçukluyor güzelliklerine. Tam olarak içime sinerse metal alacağım.
 
Önemli değil de sen yine de dediklerime fazla kulak asma. Başka bilenlere de sor, anlatsınlar. Ben sadece biraz düşünüp aklımda kalanları yazdım... Kolay gelsin...
 
Burda anladığım kadarıyla şu nokta çok önem kazanıyor : manyetikler gitar gövdesi üzerinde bütünüyle yoğunlaşan sesi ve direkt üzeindeki telden gelen sesi bir bütün halindemi iletiyor yoksa sadece direkt üzerinde vurulmuş olan telin sesinimi? Ki sadece telin sesini alıyor olsa ağacın tona ne etkisi olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Ama sadece düşünüyorum. 😆
 
ben bildiğim kadarıyla şöyle söyliyeyim:
titreşim sadce yüksekliğine göre değişmez, yani sadece teli çekme gücüne doğru orantılı olarak farklı boyutlarda titreşim almazsın. Daha da açarsak, dışardan sadece titrediğini gördüğün tel aslında gitarın floating tremolosundan, gövde ve klavyedeki ağaca, sap üzerindeki eşikten, boyaya, tele vb ince ayrıntılara kadar tüm aksamları üzerine senin uyguladığın titreşim ile titriyor. Ve tüm bu toplamın yarattığı titreşim manyetikler vasıtasıyla jack çıkışına iletiliyor ki yine onca şey ile elde ettiğin frekanslar manyetiklerin ardındaki kabloların kalitesi, boyutuna göre tekrar değişiyor. Tabi tüm bunları ayrı ayrı düşündüğünde çok küçük farklar.

Bu arada ilk sorun olan pickguard için ben arkadaşlardan birazcık daha farklı düşünüorm, bence pickguard öle aman aman olmasa da esgeçilemeyecek seviyede önemli birşey. Yurtdışında patır patır metal pickguard lar takılıyor olabilir ama bu orada bunu yapanların haklı olduğundan çok tona nazaran estetiğe önem verdiğini gösterir bence. Sonuçta biraz önce bahsettiğim gibi, gitarın en küçük uzvu bile ton denkleminin içindeyken pickguard ın hatırı sayılır bir yeri var.
 
Bealtaine demiş ki:
Yurtdışında patır patır metal pickguard lar takılıyor olabilir ama bu orada bunu yapanların haklı olduğundan çok tona nazaran estetiğe önem verdiğini gösterir bence. Sonuçta biraz önce bahsettiğim gibi, gitarın en küçük uzvu bile ton denkleminin içindeyken pickguard ın hatırı sayılır bir yeri var.
Takanların ne amaçla taktığına bakıp genellememek gerekir. Mutlaka estetiğin yeri vardır. Ama ben ton denklemi dediğin şeyde pickguardın çok çok fazla etkisi olduğunu sanmıyorum. Öyle olsaydı belli tonlar için üretilen gitarlarda hep pickguard olurdu. Ya da her gitar pickguardlı ya da pickguardsız olurdu. Ama öyle değil. Sen de bahsetmişsin diğer faktörlerden... Onların yanında çok etkili olduğunu sanmıyorum. Fakat bu dediğim genel olarak pickguardlar için. Ama konu metal olanlar. Durum biraz farklı. Çünkü metallerin elektrik alana etkileri diğer materyallerden daha farklı oluyor. Kolay gelsin.
 
yok ben pickguard ın yeri var derken sadece metal olanlar ve olmayanlar arasındaki farktan bahsettim, yani pickguard olmazsa olmaz demedim, yanlış anlaşılmasın.
çünkü metalin manyetik alan içerisindeki yerinin yanında ses,ısı, elektrik gibi şeyleri çok iyi ileten bir madde olduğu da bir gerçek ki özellikle ses yani titreşimlerin üzerindeki iletgenliği ile ısıyı doğrudan gövdeye nüfuz ettirmesi metal pickguard ların okadar da yadsınacak şeyler olmadığını gösterir bence.
ama tabi ben yanılıyor da olabilirm 🙂 daha ayrıntılı açıklamalar da olsa iyi olur.
 

Geri
Üst