Metallica Tonlari Ve Setup'ı

Re: slm

Metallica tonu demeyelimde metalicca nın kayıt tonu diyelim bence.
Ya yaklaşmak pek imkansızda degil , bence önemli olan size o tonu hissettiren tonu bulmanız..Ayrıca emg olmadan o ton olmaz diye bir olayda yok.. Herhangi metal sound una uygun yuksek cıkışlı bir manyetik yeterli , işin önemli kısmı output alacagınız anfi ve bileşenleri..
Triaxis olayını denemedim ama load da kullanıldıgı solenior..Şahsen 1000$ üstü bir lambalı marshall la veya mesa kafa ve cabinet le o tona cok yakın tonlar elde edebilecegini dusunuyorum..
 
Bir adet iyisinden LTD gitara Emg manyetik takıp , sağlam bir Mesa amfi alıp drive ve equilizer parametre ayarı yaptıktan sonra metallica vari tonlar elde edebilirsiniz 🙂
 
Digitech in yeni nesil distortionlarından "grunge" modelini deneyin derimm. Boss MT-2 falan cidden yanında oldukça yavan kalır. Kullandım aleti direkt pc ye girdim mixer out kısmından inanın bu kadar ağır bir heavy metal pedalı görmedim duymadım üstelik max gaindeyken sıfır gürültü. Digitech bu sefer dersine çalışmış. Asla digitech in bu yeni analog pedallarını, digitech in processorleriyle karşılaştırmayın. (dijital sesli diye adı çıkmış ya. Gerçi bencede öyle processorleri)

Bu analog pedallar bambaşka bir olay. Heleki DS-1 yerine "Digitech Hot Head" i kullandım artık boss pedal kullanmıyorum. "Hot Head" Ds-1 karakterli ama drive olarak daha fazla gain e sahip ve karakter olarak ondan çok daha üstün bir pedal bence. Hiç aklıma gelmezdi stompbox ta digitech kullanacağım ama şimdi setup ımın vazgeçilmez parçası digitech ler.

Bu arada eski tekli pedalları değil; yeni "analog distortion" adı altında piyasaya sürdükleri pedalları kastediyorum yani şunları : Bad Monkey, Hot Head, Grunge, Death Metal, Screamin Blues. Gerçi yeni derken dünde çıkmadı bu pedallar tabi oldu bayağı ama forumda pek adı sanı geçmiyor fazla tecrübe eden yok sanırım.

Grunge pedalın özelliği MT-2 ve MD-2 nin aksine midleri daha doyurucu, hacimli (fat) dolu dolu tonlar almanızı sağlıyor. Öyle dipten derinden gelen koyu karanlık tonlar değil. En berbat amfide, manyetikte bile bomba gibi ses veriyor. Solo için sonsuz sustaini var. Solo atarken doğal feedback veriyor acaip tatlı solo soundu var sert metal soloları için harika. Basit bir iki ayarlamayla metallica gibi grupların ritm tonlarına yakın doyurucu sesler veriyor. Ben ne MT-2 de ne de MD-2 de bu kadar kolay ve doyurucu ritm tonları almamıştım.

Dünyada digitech in bu yeni analog distortionları fırtına gibi esmeye başladı ama Türkiye ye henüz bu rüzgar gelmedi. Bari ben bir esinti yapmış olayım bu yazımla. Yabana atmayın gidin deneyin derim imkan varsa. Haklı olduğumu göreceksiniz tabi zevkler renkler farklı ama alternatiftir en azından bizler için, denemenizde fayda var.
 
Yurtdışında nerede rastlasınız bu pedal için hep şöyle bir yorum var. "Bu pedala niye grunge pedalı demişler? Haksızlık etmişler bu gerçekten tam bir heavy medal pedalı."

Hatta grunge sound almak isteyenler bu pedalı kötülemişler. 😆 . Gerçektende bende grunge soundu alamadım bu pedaldan. Daha çok heavy metal tonlar için biçilmiş kaftan. Aşağıda dünyada sürekli tekrarlanan bu pedalla ilgili sözler var. Elbet beğenmeyenlerde çıkıyor ama diyorum ya deneyin bakın derim. Ben çok beğendim yeni distortion modellerini digitech in. Üstelik şu avantajları da oldukça üstün

1 . Üzerinde kendi kabin simulasyonu var. Direkt pc ye girebiiyorsunuz.

2. Metal gövde oldukça dayanıklı.

3. Ayar düğmeleri kolay çevrilmiyor biraz sert yapmışlar ki sahnede pedala basarken ayak ucunuz falan kazara volume vs düğmesine değerse düğme haraket edip tonunuz bozulmasın diye.

4. Fiyatları çok ucuz nakitte 75-80-YTL ye alabiliyorsunuz. Bu paraya performansı inanılmaz bence.

5- Oldukça versalite pedallar.


Dediğim gibi gidip bir amfiye bağlayıp deneyin derim benimkisi alternatif sunmak sadece. Bizler çok basmakalıp yaşıyoruz yeniliklere oldukça uzağız. Pod XT serisi ilk çıktığında yurdumuzda herkers dijital cihazlar demişti ama bugün herkes pod diyor. Keza yine bir Boss Delay furyası var buna bende dahilim onu hiç sormayın. Buna alternatif yokmuş gibi deli gibi Boss DD-3, arıyoruz, DD-5 arıyoruz. Peki ben ne yaptım. Ibanez DE7 delay denemeye karar verdim gittim yarım saat kıvılcımda amfiye bağladım çaldım hayran kaldım. Artık kimse bana boss delay aldıramaz. delay olayında Boss devrini kapattım. En önemli sebepte şu : Boss delay pedallarında efect level düğmesini biraz fazla açınca ses metalikleşip dijitallşiyor sound köşeli değişik bir hal alıyor ton karakterini yitirip steril oluyor. Ibanez DE7 de denediğimde efekt level aynı sıkıntıyı doğurmadı. Heleki bu pedalda bir analog echo modu varki değme gitsin. Boss Delay arayanlara Ibanez Delay de deneminizi tavsiye ederim. Ben param olmasına rağmanen DD-6 yı tam alacakken gidip özellikle Ibanez e hayran kaldığım için gidip Ibanez DE7 aldım.

Sonuçta ben ne kadar süperrrrr harika desemde bir başkası rezalet pedal da diyebilir. Ama bir başkası da "abi haklıymışsın süpermiş iyiki tavsiye etmişsin iyiki almışım diyebilir. O yüzden bu yazıları yazdım. Yani biraz da sık kullandığımız markaların dışında nerler oluyor. Tek alternatiflerimiz bu markalarmı başka ve daha iyi sonuç veren markalar yokmu diye fikirlerimi sundum.

Sonuçta bilginiz olsun gidin deneyin beğenirsiniz beğenmezsiniz ama bilinki çok alternatif var aslında piyasada.

Grunge pedal yorumları: (Genelde hep aşağıdaki gibi yorumlar birbirine benzer olduğu için sadece sürekli tekrarlanan yorumları koydum aşağıya yurtdışından) :

"It's kinda more of a nice heavy distortion pedal not really grungey."

"To me it kinda sounds like Metallica kinda heavy,(old metallica)"

"Absolutely the best distortion pedal out there for the money. As someone who once used nothing but Boss pedals, this pedal beats anything Boss puts out."

"I have a death metal pedal but the grunge comes in much clearer and has a lot better verioty os sounds and distortion levels. this also creates les feedback."

"This thing sounds killer when recorded. Of course, nothing truly takes the place of a mic'ed up tube amp, but this comes close. The name "Grunge" doesn't really do it justice. It is so much more than that. This thing screams and squeals like no pedal I have used before. In fact, I am going to start layering tracks in the studio with it."
 
Bende de grunge pedal var. Ben bu pedalı sırf digitech in kabin simulasyonlarını denemek için almıştım ultra-g denedikten sonra karşılaştırmak için. Sonra grunge pedaldan çıkan sesi duyunca kabin simulayonunu vesaire unuttum gitti valla. Bir çok arkadaş bu pedalı kullandığımda (setup ımda 3-4 tane drive pedal var) sounduma hayran kalıyorlar soundumun sırrı ne diye soruyorlar. Bende işin özü bende maharet çalanda gibi artizzzlikler yapıyorum ama asıl yük grunge pedalımda. Acaip bişey bu pedal gümbür gümbür ses veriyor çok dolgun bir sesi var yukarda arkaşında dediği gibi. ama şu bad monkey ile hot Head i hiç denemedim. Onlarıda deneyeceğim bu kadar söz söylendiyse kesin onlarda iyidir. Çok şükela alet arkadaşlar bencede deneyin. Öyle blues, rock vs beklemeyin çok sert pedal bu, gain i tamamen kapatınca bile distortion veriyor pedal azmış gibi. 😆
 
O listeye bakıp aldanmayalım, neden? Çünkü;

O listede en az 4 çeşit amfi görüyoruz. Bu ne demektir açıklayalım. En iyi ihtimalle bu 4 amfi de aynı devreye (setup'a) dahil olmuş olsun.

Nedir amfilerimiz? Mesa triaxis, triple rec, mark IIc+, roland jc120 belki bi de jcm800.
Çok istisnai durumlar hariç genelde kimse bırakın 4-5 amfiyi, 2 farklı amfiyi aynı anda kullanmaz. Amp splitter tarzı ayraçlarla, pedallardan geçip giden sesin en sonunda hangi amfiye yollanacağını belirleyen pedallar var. Yani;

Atıyorum, james, şarkının normal gidişatındaki hi-gain ritim gitarlarda tirple rectifier'ı kullanıyor olsun. Clean kısımlarda roland jc120, sololarda (pek atmaz ama çift gitar melodilerde james'in de bişiler çaldığı aşikar) mark IIc+'ı kullanıyor olabilir. Veya başka bir kombinasyon da olabilir. Ama kesin bildiğim bişey var ki clean'lerin emg'ye rağmen düzgün gelebilmesinin nedeni "roland jazz chorus120".

Bir de şöyle bir durum var. Yukarıda bir arkadaşın da dediği gibi, her albümde farklı bir sound yaklaşımı sergilenmiştir. Ve bunun bir nedeni de farklı farklı amfilerin kullanılmış olmasıdır. Yani listede gördüğünüz amfilerin hepsine sahip olmak gerekmez metallica tonu elde etmek için.

Bunların da dışında kaçırdığınız bir nokta da, dünyada bünyesinde "triple rectifier + emg 81" barındıran tek setup metallica'nınki değil. Her ne kadar tabi ki değil, dediğinizi duyar gibi olsam da, james'in ekipmanını full setup'ını ayarlanmış bir şekilde başka bir elemana verin, sound aynı çıkmaz. Bu laf çok klişe bir laf gibi gözükse de bu bir gerçek.

Unutulan bir diğer konu ise yüksek çıkışlı manyetik, gain'in- distortion'ın köklenmesi sert sound demek midir? Ya da sert sound ne demektir?

En basitinden, gidin bir marshall mgdfx100'e mt-2'nizi bağlayın. Mt-2'nin de drive'ını kökleyin, marshall'dan da drive katını açın, onun da gain'ini kökleyin. Gelen ses çok mu sert? Yoksa çok mu çamur 😀

En çok unutulan nokta da bazen bu oluyor. Heavy bir grubun sound'unu yakalama çalışmalarına her zaman gain veya distortion köklenerek başlanıyor, ve çoğu deneme de baştan kaybediyor sırf bu yüzden. Bu drive'ın köklenmesi durumunda çok basit bir mantık var. Drive'ınız ne kadar açıksa, tonunuz o kadar karaktersizleşir. Ve özellikle de başka birinin karakteristik tonunu yakalamak için uğraşıyorsanız, bu yüzden başaramıyo olabilirsiniz.

http://www.soundclick.com/bands/pagemusic.cfm?bandID=261890 bu linke bi bakın bence, benim evde podxt, emg81'li stager gitarım ile bikaç grubun tonlarını denediğim kayıtlar var burda.

Bu arada emg81 tam bir metal-core, yada hard-core manyetiği bunu bilir bunu söylerim...
 
Amfi sound'un motorudur, manyetik de kullandığınız yakıttır, geri kalan parçalar ise arabanın yürüyen aksamının herhangi bir parçasıdır. Gitarın markası, tahtası ve şekli de arabanın şasisi ve ağırlığıdır. Gitarı çalan da şofördür 😀

Shell racing 100 oktan (ferrari bilmemnesi) aldım da geçen, ondan böyleyim 😀
 
Jeff in söyledigi gibi gitar calan metallica bilen bi elemana konserde jamesin gitarını boynuna verseniz o eleman aynı sesi veremez bunada tuşe deniyor. ben derimki kendiniz üretin ne gerek var. aynı tonda bi şarkı olsa sıkar.fark olsun biraz ki ilgimizi çeksin dimi 🙂
 
Benim merak ettiğim bir olayda kirk neden manyetik olarak emg 81 81 kullanıyor james 81 60 kullanıyor.Piyasada 81 85 satılıyor.Solo için düşük ritim için yüksek çıkışlı manyetik kullanmak daha mantıklı değil mi?Kirk neden 85 kullanmıyor? Albümleri 81 81 ile çaldığı için mi yoksa emg 85 denemediği için mi?
 
emirizmir demiş ki:
Benim merak ettiğim bir olayda kirk neden manyetik olarak emg 81 81 kullanıyor james 81 60 kullanıyor.Piyasada 81 85 satılıyor.Solo için düşük ritim için yüksek çıkışlı manyetik kullanmak daha mantıklı değil mi?Kirk neden 85 kullanmıyor? Albümleri 81 81 ile çaldığı için mi yoksa emg 85 denemediği için mi?

Bunun cevabı çok basit, neden kullanmasın? Ya da neden soruyu JAmes neden 81/81 kullanmıyor olarak sormadın?
 
bisi diimm sana sen bi lambalı anifi al hele lamba ısınsın bi kıvamına gelsin ozaman işte çok manyal tonlar alırsın





dijitalin babası analogtur bunu unutmayın
 

Geri
Üst