Metronomda çalmak

metronom şart yoksa 1 dk önce 120 1 dk sonra 135 ile vurmaya bbaşlarsınız. Kimse farketmez zannedersiniz hatta siz bile bu asenkronizasyonu anlamazsınız ancak basçı gitarcı solist küfreder, metronom sadece hızı öğrenmeyi değil onu sabit kılmayı da öğretir. kayıt alırken aldığınız kanal kimsenin bir haltına yaramaz çünkü metronomunuz bozuktur... Metronoma gerek yok diyen arkadaşların nasıl çaldığını hayal bile edemiyorum...

Some Kind of Monster belgeselinde Rob'un Metallica'ya katıldıktan sonra parçaları metronom ile çalıştığı bir sahne vardı. Bu konuda maalesef hem fikir değilim hocam.
Metromon dinleyerek çalınmaz dedim, çalışılmaz demedim. 🙂

Söz konusu Metallica ise yaptıkları her şey doğrudur hocam. Dünyanın en iyi ve en doğru eğitimli müzisyenleri sonuçta.
J. Hetfield Downstroke vuruşlarını 40 yıldır düzeltemedi ama olsun 😉 Muhtemelen biz yanlış çalıyoruz dur.

burda yazıyor
"1-Sahne / rock müzisyenleri metronom dinleyerek çalmazlar. "
"2-Nefes almanın bile sınırlı olduğu senfoni orkestrasında çalmıyorsunuz."
"3-Tempo ile çalmanız gerekiyor. Ayağınızı yere vurarak çalmaya alışın. Sonra bu vuruşları sahnede iseniz; davulcuya, kayıtta çalışıyorsanız; clicklere uydurun."

....
İşte birçok konu başlığında vidyodan internetten o bu öğrenilirmi sorularına hayır diye cevap vermemin sebebi...
Özellikle 3. cümle... ayağında iki kick pedalı ve hatta fazlası olan bir davulcuya ayak nakli mi yapıyoruz.... Metronom olmazsa olmaz ne nota okuyabilir ne tek başınıza kayıt alabilir ne grubun hızını organize edebilirsiniz.

Özellikle 3. cümle... ayağında iki kick pedalı ve hatta fazlası olan bir davulcuya ayak nakli mi yapıyoruz.... Metronom olmazsa olmaz ne nota okuyabilir ne tek başınıza kayıt alabilir ne grubun hızını organize edebilirsiniz.
Yakaladın beni😉
Sahnede çaldığınızda metronomu nereden dinliyorsunuz? 🙂
A bi dk. Soru çalışmadığınız yerden geldi. Öyle bir deneyiminiz yok, ama fikriniz var... Ok.

"Metromon dinleyerek çalınmaz dedim, çalışılmaz demedim" ?
"Tempo ile çalmanız gerekiyor. Ayağınızı yere vurarak çalmaya alışın. Sonra bu vuruşları sahnede iseniz; davulcuya, kayıtta çalışıyorsanız; clicklere uydurun."

Burada sahnede iseniz ile başlayan cümleye dikkat yani "kendiniz evde çalışırken ayağınızı yere vurarak çalışın ( yani metronoma gerek yok evde yalnız çalışırken ayağınızı yere vursanız yeter) deniyor.

Ek olarak "Sahnede çaldığınızda metronomu nereden dinliyorsunuz " sorusunun cevabı davulcu ... "ayağında iki kick pedalı ve hatta fazlası olan bir davulcuya ayak nakli mi yapıyoruz...." davulcu evde çalışırken metronoımsuz mu çalışacak yani ? Ona hitaben yazıldı... sanırım türkçe olması dolayısı ile anlaşılamamış...

Konunun özeti: doğrusu varken insanları yanlış yönlendirmek tembelleştirmek benim mantığıma uygun değil, doğrusu bu, insanlar kendi seçimlerini yaparlar... kimseyi sopayla kovalayacak halim yok tabi ki kendi keyifleri...

"A bi dk. Bilmediğiniz yerden geldi. Öyle bir deneyiminiz yok, ama fikriniz var... Ok." buna da sadece güldüm...metronoma gerek yok diyen bir uzman olmaktansa cahil olmayı tercih ederim...

Son düzenleme:
Paul GILBERT dayımız internette yanlış bilgi yayıyor. Kendisini kınıyoruz.
Gitar çalışırken metronom kullanmıyor. Ayağı ile tempo yapıyor....
Lanet olsun ona!...

Burda konu paul gilbert değil yeni başlayanlara tavsiye... ben yazacağımı yazdım herkesin kendi keyfi kahyası daha iyi bilir.
Ha bu adamın yarısı kadar çalıyorsa metronomluk safhayı geçmiş demektir... İlgili kişi yarın öbür gün grupta ritmi tutturamaz basçıdan gitarcıdan küfür yerse, kendi seçimlerinin sonucudur ve bu sonuçların da müsebbibi ben değilimdir....

konu zaten "Metromon dinleyerek çalınmaz dedim, çalışılmaz demedim." de n paul gilbert a geldiyse konu anlaşılmış demektir.

Düşük hızda önünüzde notaları koyup çalın ve her hata da başa dönün. bir süre sonra hatasız çaldığınızı farkedeceksiniz... sonrasında metronom hızını artırarak ilerlersiniz. Bizde önünde gerçek anlamda notlar veya notalar alıp çalışma durumu yok. ezberden çalarken bir dikkat yönelmesinin sonucu başka bir konuda dikkat dağılmasıyla sonuçlanıyor ve iş dağılıyor. Önünüze kendi hazırladığınız notları koyun pedalı bendi her ne işinize yarıyorsa not alın ( hatta parçayı dinlerken notlarınızı takip edip not alın işaretleyin ) ve öyle çalışın. Süre uzun gelebilir ama sonuçta en mükemele ulaştığınızda değdiğini göreceksiniz..

Bir miktar metronom eşliğinde metod çalışması gerekiyor. Tek bir parça çalışmak sadece o parçayı düzeltir, mantığı aslı kaçırırsınız. @Rock Tribe a kesinlikle katılıyorum, kaçırdığını duyabilmek çok iyi bir durum... Çalışmayla hallolacak bir durum kendinizi kötü hissetmeyin bunlar öğrenim sürecince çok doğal.

"Metromon ile çalmıyorlar" dediğim bölüm neresi?

50 yaşındaki adamların laf ebesi olması da ne bileyim.

Açık açık "Sahne / rock müzisyenleri metronom dinleyerek çalmazlar." demişsiniz. Ne dinleyerek çalarlar? Uzun hava mı? Ne diye nerede ne ifade geçiyor falan diyorsunuz ki. Çocuk muyuz anlamadım. Bence dersiniz anlarım. Bana göre dersiniz anlarım ama kesin ve net olarak metronom dinleyerek çalmazlar nedir?

Sahnedeki gitarist davulcusunu bascısını dinler zaten. Bu bir metronomdur. Ayrıca kulaklık monitörlerinden de metronom alırlar. Siz ne kadar amatör işlere denk geldiniz bilmiyorum ama profesyonel olarak yapanlar kullanırlar. Adam sahnede bassı davulu duymaz ise ayağını mı vuracak yere 😀

Paul Gilbert ile yeni başlayan birini kıyaslamak da harika bir örnek.

Mevzunun arasını bulmaya çalışayım ama metronomsuz olmaz yani onu baştan söyleyeyim.

Metronomu direkt olarak dinleyerek çalmayın gibi bir şey denebilir, yani ben öyle yorumluyorum ve olması gereken bu. Metronom ya da onun yerine geçen, çalımı stabil tutacak bir ses açık olacak siz çalarken bir noktadan sonra bu sesi artık duymayacaksınız/ dinlemeyeceksiniz ama hissedeceksiniz bundan sonra üzerine özgürce çalabileceksiniz.

Konuyu soran arkadaş da sanırım bunu sormak istemiş, bunu nasıl yapabiliriz gibi? Kolay yolu yok, çalarken devamlı açık kalacak devamlı kontrol edeceksiniz ve bir yerden sonra otomatiğe bağlanacak...

Davulla çaldığınızda eğer davulcu metronomla çalamıyorsa sorun çıkar, bu durumda birinden birini feda etmeniz gerekiyor 🙂 Tabii metronomla çalamayan davulcu zaten işinize yaramaz ama metronomu kapatıp kayan zamanlar içinde birlikte çalabilirsiniz, belli miktar kayma fark edilmeyeceği için hep birlikte kaya kaya gidersiniz yani.

Açık açık "Sahne / rock müzisyenleri metronom dinleyerek çalmazlar." demişsiniz. Ne dinleyerek çalarlar? Uzun hava mı?
Tempo ile çalmanız gerekiyor. Ayağınızı yere vurarak çalmaya alışın. Sonra bu vuruşları sahnede iseniz; davulcuya, kayıtta çalışıyorsanız; clicklere uydurun
Sahnedeki gitarist davulcusunu bascısını dinler zaten. Bu bir metronomdur.

Fıkra bu kadar...

Ayrıca kulaklık monitörlerinden de metronom alırlar. Siz ne kadar amatör işlere denk geldiniz bilmiyorum ama profesyonel olarak yapanlar kullanırlar. Adam sahnede bassı davulu duymaz ise ayağını mı vuracak yere 😀
Başka bir "-tebrübem yok ama fikrim var" sendromu. Çok fena gülerler haline...

Yüzlerce, senelerce sahne yaptık bak hiç anlamıyormuşuz be ya. Kulaklığa metronom verdirmek gerekiyormuş. Dur bi dk. Bir o kadar da tonmaisterlik yaptım. hiç bir grup ve müzisyen benden kulaklığa metronom istemedi . Ala ala. Onlar müzisyen değillerdi muhtemelen.. Hay allah...

Çok önce engellemiştim. Yanılmadığımı tekrar anladım.

İmza: Laf ebeniz.

Son düzenleme:
Metromon dinleyerek çalınmaz dedim, çalışılmaz demedim. 🙂

Söz konusu Metallica ise yaptıkları her şey doğrudur hocam. Dünyanın en iyi ve en doğru eğitimli müzisyenleri sonuçta.
J. Hetfield Downstroke vuruşlarını 40 yıldır düzeltemedi ama olsun 😉 Muhtemelen biz yanlış çalıyoruz dur.
Bu arada konudan ayrı Ceymz abinin kesinkes iyi olduğu birşey varsa o da downpicking'dir.

Geri