Merhaba. Elimizde örneğin la minör tonda bestelediğimiz bir şarkı olsun, biz bu şarkının ortasına phrygian modda bir solo yazmak istiyoruz. Şimdi şarkımızın tonu la minör olduğu için, la minör tonunun içindeki mi phrygian'ı mı kullanmalıyız yoksa karar sesimiz la olduğu için la phrygian'ı mı? Bir de yine örneğin la minör'de akarken hangi akorlarla phrygian'a yol açabiliriz?
Sevgili dostum, Minör demek Aeolian demektir. Örneğin, La minör tonu demek ile, La Aeolian Tonu demek aynı şeydir.
Bir tona adını veren iki unsur vardır. Birincisi Kök sestir. İkincisi ise niteliktir. La Minör denildiğinde kök ses La sesidir ve tonun niteliği ise Minör(veya aeolian)'dür. Bir altyapının tonundaki kök ses neyse, senin yazacağın sololarda mutlaka o kök ses etrafında merkezlenir. La Aeolian bir alt yapıda(akor yürüyüşünde), Atacağın sololar elbet la sesine dönmek-çözülmek isteyecektir. Sen gıcıklığına La'da bitirmez havada bırakırsın orası ayrı mesele
🙂
La Aeolian bir alt yapıya, La aeolian çalınır.
La aeolian bir altyapıya, La phyrgian bir melodi yazılabilir mi ? Bence olabilir ama farklı bir tını elde edersin. İyi veya kötü olacağı görecelidir. Kiminin kulağını tırmalar. Kimisi çok sevebilir. Birazda senin yeteneğine bağlı bir durum. Ama La minör alt yapıdaki Si notası ile, bu altyapıya yazılan La Phyrgian Melodideki Si bemol çakışırsa iyi bir sonuç elde edilmez diye düşünüyorum(Denemedim). Peki, La aeolian bir altyapıya, Mi phyrgian bir melodi yazılabilir mi ? Yazılır. Daha doğrusu yazdığını sanarsın...
A minör ile E phyrgian aynı notaları paylaşacağından kulağını rahatsız eden bir tını elde etmezsin. Fakat, E phyrgian olarak yazdığın melodi, A aeolian altyapıya oturduğu anda artık A aeolian olarak tınlar. E phyrgian olarak tınlamaz. Ve E phyrgian olarak yazdığın melodi E sesinde bittiği için, muhtemelen kulak hala A Sesini arar.
Benim solo atma mantığım şudur; Altyapının tonu neyse o gamı kullanarak solo atarım. O an altypaıda hangi akor tınlıyorsa en az bir tane o akorun içerdiği notaya basarım ve ek olarak akora yabancı sesleri tınlatırım. Bu tamamen duygu ile alakalı bir durum.
Konu ile ilgili çok farklı bakış açıları elebtte vardır. Mesela "Chord Scahe Theory" vs...
Bunların hepsi benim alaylı yaklaşımlarım. Çok farklı akademik yaklaşımlar var elbette. Bence sen en iyisi bu konuları uzman eğitim almış biri ile çalış.