Merhabalar, mızıka çalmak istiyorum bende ama daha öncesinden hiçbir müzik aleti ile tecrübem olmadı. Buradaki yazılarınıza göz attım ama müzikle alakam şimdiye kadar dinlemekten öte olmadığı için pek bir şey ifade etmedi. Temel düzey bilgi verebilir misiniz? Nasıl bir mızıka almalıyım? Öğrenmek için nasıl adımlar izlemeliyim?
Selamlar, öncelikle şunu söyleyeyim uzun ama keyifli bir yolculuk olacak.
Başlangıç için genelde C ( DO MAJOR) anahtarlı 10 delikli diatonic mızıka tercih edilir, piyanonun beyaz tuşlu notalarının tamamını barındırır ( arıza almayan - yani diyez ve bemoller yok), tercih edilme sebebi aslında bence çok basit, çoğu metot ve mızıka ile alakalı nota çizelgeleri en temel gam olan Do major'ü örnek gösterir, yani mızıka için çıkış anahtarı "C" dir.
Beğendiğiniz şarkıların çoğunluğu rock (Türk veya yabancı fark etmez) , blues, country veya folk ise 10 delikli "C" diatonic mızıka alınız, sonrasında enstrümana aşina oldukca zaten farklı tarz ve anahtarlar deneyeceksiniz. Klasik müzik veya jazz, veya her tür müzik icra edeyim derseniz kromatik (chromatic) tercih ediniz, pompalı mızıka da denir, çok keyiflidir, nota bilgisi gerektirir, varyasyonu çoktur fakat batı müziğindeki tüm notaları verir. Başlangıç için uygun olmayabilir, ama bir kural yok , ben şimdiki aklım olsa direkt kromatik mızıka ile başlardım, öğrendikce nota bilgisi de geliştiriyor çünkü , düşünmeye zorluyor. Diatonic daha bir doğaçlama barındırıyor.Gene de soğumamak ve erken pes etmemek için diatonic mızıka tercih ediniz.
Bütçeniz dahilinde iyi bir marka almaya çalışınız, Hohner (bence bu endüstrinin en standartı) olabilir, son dönemlerde Fender'de atak yaptı tercih edilebilir, ama renkli, oyuncak görünümlü bazı markalar var, fiyatları uygun fakat üflerken bile zorluk çekiyorsunuz, her ürün her enstrümanda olduğu gibi kalite ile performansı dengelemek lazım, yukarıda yazdığım markalardan çok sapmamanızı tavsiye ederim.
İnternet ortamında çok fazla görsel ve işitsel kaynak var, bilgiye çok rahat erişebilirsiniz, tabi çoğunluğu yabancı siteler ve kanallar, gene de temel prensibini söyleyeyim, üfleyeceksiniz veya nefes alıp çekeceksiniz, yani aynı deliğe üflerseniz örneğin mi notasını duyarsınız, nefes alırsanız f notasını duyarsınız, yandaki deliğe geçersiniz üfleyince sol, çekince la.
Tek bir delikten temiz bir ses çıkartmaya çalışacaksınız önce, ses her türlü çıkar, diğer bazı nefesli enstrümanlar gibi değil, fakat delikler çok küçük olduğu için yandakı notayı duymadan ve duyurmadan çalacaksınız, önemli olan budur, sonrasında 2 veya 3 deliğe üfleyerek akor da elde edebilirsiniz, fakat onlar sonraki aşamalar.
Küçük, cebe dahi sığan, her yere rahatlıkla taşınan bir enstrümandır, yani pratik yapma imkanı oldukca fazladır, evde de makul saatlerde kimseyi rahatsız etmeden nefesinizi ayarlayarak ( yani bir nevi amfiden sesi kısarak) çalabilir, çalışabilirsiniz.
Başka sorunuz olursa çekinmeyin, fırsat buldukca yardımcı olmaya çalışırım. Şimdiden başarılar dilerim.