Motu M2 için referans kulaklığı tavsiyesi?

Bir süredir ses kartları hakkında araştırma yapıyorum. Özellikle Motu M2 modeline çok fazla denk geldim ve neredeyse herkesin memnun kaldığını görüyorum. Bu alanda çok tecrübeli değilim ama bu kartın beni uzun vadede idare edebileceğini düşünüyorum.

Aradığım özellikler şunlar:

• Aynı anda 2 gitar bağlayabilmek
  • Mümkün olan en düşük gecikme (latency)
  • Tonları dolu dolu ve net bir şekilde duyabilmek

Bu noktada Motu M2 oldukça uygun gibi geliyor. Sizce bu kart beni memnun eder mi? Alternatif olarak önerebileceğiniz başka modeller varsa, artılarıyla birlikte duymak isterim.

Ayrıca sizden referans kulaklık tavsiyesi de rica ediyorum.

• Özellikle yurt ortamında gitar çalacağım için dışarıya çok ses vermeyen bir model tercih sebebi olur.
  • Ancak önceliğim ses kalitesi. Mümkün olduğunca dengeli, temiz ve detaylı bir dinleme deneyimi yaşamak istiyorum.
  • Bütçem 3000 TL civarında.
Not: Metal/Rock tonları için de uygun olması benim için önemli.

Bu işlerden anlayanlar varsa yardımlarını, önerilerini ve deneyimlerini duymak çok iyi olur. Şimdiden teşekkür ederim 🙏

Bir süredir ses kartları hakkında araştırma yapıyorum. Özellikle Motu M2 modeline çok fazla denk geldim ve neredeyse herkesin memnun kaldığını görüyorum. Bu alanda çok tecrübeli değilim ama bu kartın beni uzun vadede idare edebileceğini düşünüyorum.

Aradığım özellikler şunlar:

• Aynı anda 2 gitar bağlayabilmek
  • Mümkün olan en düşük gecikme (latency)
  • Tonları dolu dolu ve net bir şekilde duyabilmek

Bu noktada Motu M2 oldukça uygun gibi geliyor. Sizce bu kart beni memnun eder mi? Alternatif olarak önerebileceğiniz başka modeller varsa, artılarıyla birlikte duymak isterim.
Motu M2 tarafına kesinlikle katılıyorum ben de 6-7 aydır kullanıyorum gecikme konusunda inanılmaz cidden, öncesinde Scarlett Focusrite Solo Gen 3 kullanıyordum o da gayet iyiydi ama teknik ölçümde ufak farklar var Motu M2 lehine, sorun yaşamazsın kesin. Scarlett Focusrite 2. elde çok oluyor, piyasası iyi, öyle bir şey düşünürsen o da mantıklı, gen 4 2i2 yorumları da çok iyiydi.

Kulaklık olarak AKG K92 veya ATH-M20x olabilir belki bir araştırırsın bunlar çıkıyor genel olarak o fiyat bandında. Bunlara tam referans denemez ama bende dt 770 pro var onun bile çok doğru olmadığını söylüyorlar ki kullanan kişi sayısı çok fazla. Şu yüzden yazdım; çok da takılmamak lazım referans muhabbetine, bilinen kulaklıkları referans hale getirmek için profilleme yapan yazılımlar var eq ayarlıyor. Kullanım rahatlığı da aynı şekilde çok önemli, alacağın kulaklığı bir süre denemeden fikir sahibi olmak çok zor epey kişisel bir tercih olduğu için

motu m2 çıkış dinamik aralığı 120db, audient id14 mk2 ve idm24 126 db civarı olması lazım. çıkış dinamik aralığı ses kartının verebileceği en düşük ses seviyesi ile en yüksek ses seviyesi arasındaki fark oluyor ve yüksek olması iyi. yapay zekaya sorunca iki ses kartı arasındaki gecikme farkı 2 ms civarındaysa insan bunu fark edemez yazıyor, ama dinamik aralıkta sesin biraz daha açık ve net gelebileceğini yazıyor. audient id4 mk2 de işini görebilir, onun da 125 db olması lazım, ama yine giriş çıkışlarına yeterli mi diye bakabilirsin.

Motu M2 tarafına kesinlikle katılıyorum ben de 6-7 aydır kullanıyorum gecikme konusunda inanılmaz cidden, öncesinde Scarlett Focusrite Solo Gen 3 kullanıyordum o da gayet iyiydi ama teknik ölçümde ufak farklar var Motu M2 lehine, sorun yaşamazsın kesin. Scarlett Focusrite 2. elde çok oluyor, piyasası iyi, öyle bir şey düşünürsen o da mantıklı, gen 4 2i2 yorumları da çok iyiydi.

Kulaklık olarak AKG K92 veya ATH-M20x olabilir belki bir araştırırsın bunlar çıkıyor genel olarak o fiyat bandında. Bunlara tam referans denemez ama bende dt 770 pro var onun bile çok doğru olmadığını söylüyorlar ki kullanan kişi sayısı çok fazla. Şu yüzden yazdım; çok da takılmamak lazım referans muhabbetine, bilinen kulaklıkları referans hale getirmek için profilleme yapan yazılımlar var eq ayarlıyor. Kullanım rahatlığı da aynı şekilde çok önemli, alacağın kulaklığı bir süre denemeden fikir sahibi olmak çok zor epey kişisel bir tercih olduğu için
focusrite gen 3 ile motu m2 arasında çok belli farklar var mı yoksa focusrite varken almaya gerek yok mu?

focusrite gen 3 ile motu m2 arasında çok belli farklar var mı yoksa focusrite varken almaya gerek yok mu?

Ben aynı anda iki cihazı deneyemedim, solo'dan 2 girişliye geçmek istediğim için önce solo'yu satıp sonra m2'yi almıştım, m2'yi alırken kıyaslama videolarında gecikme konusunda inanılmaz bir fark vardı kendi seviyesindekilere göre, ama inanılmaz dediğim de yine sadece sayısal değer olaraktı, bu seviyedeki tüm cihazlar kabul edilebilir seviyede oluyor zaten. Benim amatör yorumumla ikisi arasında geçişe hiç gerek yok, mix mastering işi yapan bir arkadaşımla motu m2 seçmiştik ama aradaki farkı anlayamayacağımı en başından biliyordum, tamamen 2 girişli olsun diye yola çıkmışken uzun ömürlü olsun diye bir seçimdi.

Ben aynı anda iki cihazı deneyemedim, solo'dan 2 girişliye geçmek istediğim için önce solo'yu satıp sonra m2'yi almıştım, m2'yi alırken kıyaslama videolarında gecikme konusunda inanılmaz bir fark vardı kendi seviyesindekilere göre, ama inanılmaz dediğim de yine sadece sayısal değer olaraktı, bu seviyedeki tüm cihazlar kabul edilebilir seviyede oluyor zaten. Benim amatör yorumumla ikisi arasında geçişe hiç gerek yok, mix mastering işi yapan bir arkadaşımla motu m2 seçmiştik ama aradaki farkı anlayamayacağımı en başından biliyordum, tamamen 2 girişli olsun diye yola çıkmışken uzun ömürlü olsun diye bir seçimdi.
Anladım, bilgi için teşekkürler. Bende de solo gen 3 var, ipad'e 1m usbc kablo ile bağladım. referans monitörler de 2m kablo ile bağlı. ipad'da ToneX programını kullanırken ses anlık çıkıyor.

Sayısal değer olarak dediğiniz sanırım focusrite ve motu programlarında gösterdiği RTL değeri?

Ben de bir süre benzer sistemi Irig HD 2 ile kullanmıştım, hiç bir eksik hissetmiyordum aynı şekilde o zamanlar da, detaylar fark ediyordur mutlaka.

Evet doğru sayısal değerden kastım kulağımla duyup da fark ettiğim bir latency farkı değil, bir videoda yapılan bir ölçüm sonucuydu. Aynı seviyedeki bazı cihazlarda 10ms civarına kadar çıkarken Motuda 2-3ms falandı. Latency ile ilgili hiç bir şüphe olmaması etkilemişti kararımı. O videoyu bulamadım ama Motu M2 için şöyle bir video var;

Yorumlarınız için çok teşekkürler. Motu M2 konusunda artık neredeyse eminim. Kulaklık tavsiyelerinize de göz attım ancak bu sırada sizin kullandığınız modelin bile bunca fiyat farkına rağmen bazı kullanıcılar tarafından ''çok doğru olmadığını'' söylemeleri biraz kafamı karıştırdı. Alacağım kulaklık acaba yeterince doğru ses verir mi? Bana yeterli olur mu? diye düşünmeye başladım. Eğer gerçekten fark yaratacaksa bütçemi bir miktar daha arttırabilirim. Bu noktada alternatif olarak önerebileceğiniz kulaklıklar varsa çok sevinirim. Amacım olabildiğince doğru duymak ve sağlıklı kayıtlar yapabilmek.

Benim ikilim bu şekilde. SSL2MKII ile DT990 pro 80ohm. Kulaklık için araştırmalar yaptım, bu forumdan da çok fazla destek aldım. Kıyas yapamasam da ciddi anlamda memnun olduğumu söyleyebilrim.

Siz iki enstruman bağlayacaksınız fakat tek kulaklık çıkışı mı kullanacaksınız? Aynı anda iki gitar da çalınacaksa, iki kulaklık gereksinimi ortaya çıkabilir.

SSL2 MK2 de iki kulaklık bağlayıp tek volum kontrol ile kontrol edilebiliyor. SSL2+ olan modelde her iki kulaklıkda ayrıca kontrol edilebiliyor.

Kulaklıkları sürme konusunda zaten bir derdi olmayan bir kart.

ssl.webp

Yorumlarınız için çok teşekkürler. Motu M2 konusunda artık neredeyse eminim. Kulaklık tavsiyelerinize de göz attım ancak bu sırada sizin kullandığınız modelin bile bunca fiyat farkına rağmen bazı kullanıcılar tarafından ''çok doğru olmadığını'' söylemeleri biraz kafamı karıştırdı. Alacağım kulaklık acaba yeterince doğru ses verir mi? Bana yeterli olur mu? diye düşünmeye başladım. Eğer gerçekten fark yaratacaksa bütçemi bir miktar daha arttırabilirim. Bu noktada alternatif olarak önerebileceğiniz kulaklıklar varsa çok sevinirim. Amacım olabildiğince doğru duymak ve sağlıklı kayıtlar yapabilmek.
Bu yorumu yapabilecek kadar tecrübem yok, ancak fazla kafaya takılmayacak bir şey olduğunu kastetmek için demiştim, tamamen bütçeyle ilgili. Bu yorumu yapan arkadaşım yıllardır mix mastering yaparak para kazanan bir müzisyen, çok ufak bir kalite artışı için çok fazla ücret ödemek gerekiyor, bu çoğu hobide bu şekilde oluyor zaten. Doğru espresso'yu evde içmek istersen mesela forumlarda fazla burun kıvırılmayan makinenin fiyatı 100.000tl, ama bunun da bir sürü eksiği var, ama bütçene göre 15.000-20.000 gibi bütçelerle de espresso yaparsın evde ve gayet mutlu olursun, ya da kimileri 5.000tl verip hiç uğraşmadan philips makinelerden alır.

Beyerdynamic kullanan çok fazla insan var yorumları da çok iyi ben o yüzden tercih ettim, 3 yıl oldu mutluyum, bu sırada başka kulaklıkları da deneyimledim kesinlikle çok iyi. Müzik dinlemesi keyifli değil yorumu çok var ama ben seviyorum müzik dinlemeyi de, bazen airpods max ile dinliyorum mesela onda da daha farklı bir keyif var, amaca göre yani.

Yukarıdaki konu da önemli 2 kulaklık çıkışı konusu, ihtiyaç bu yöndeyse kesinlikle dikkat edilmeli, kulaklık çoklayıcılar oluyor ama kaliteyi bozar muhtemelen, en azından ses yüksekliği kesinlikle düşüyor empedansları yüksek olduğundan. Bu arada dt990 ve benzeri open-back kulaklıkları tercih etmemen lazım yurt ortamından dolayı dışarıya ses verecektir.

Özet olarak, ihtiyaca göre bir seçim yapmak lazım, doğru ses denilen şeyi kafana takmaman için demiştim tam aksi yönde etki etmişim onu düzeltelim, eq ile düzeltilebilen bir şey bu, ama bunun dışında başka bir sürü parametre var kulaklık seçiminde. Rahatlık, kalite, kablo uzunluğu gibi kullanım kolaylığı yanında ses kalitesinin de bir sürü parametresi var, flat response olması tek başına bir şey ifade etmez ki o konu eq ile çözülebilen bir şey zaten. Mix, mastering, kayıt ve müzik dinlemek gibi 4 ana konuya ayırabiliriz, senin için en önemli kısım nedir ona göre karar vermek lazım, her biri için farklı kulaklık daha öne çıkacaktır çünkü.

Bu yorumu yapabilecek kadar tecrübem yok, ancak fazla kafaya takılmayacak bir şey olduğunu kastetmek için demiştim, tamamen bütçeyle ilgili. Bu yorumu yapan arkadaşım yıllardır mix mastering yaparak para kazanan bir müzisyen, çok ufak bir kalite artışı için çok fazla ücret ödemek gerekiyor, bu çoğu hobide bu şekilde oluyor zaten. Doğru espresso'yu evde içmek istersen mesela forumlarda fazla burun kıvırılmayan makinenin fiyatı 100.000tl, ama bunun da bir sürü eksiği var, ama bütçene göre 15.000-20.000 gibi bütçelerle de espresso yaparsın evde ve gayet mutlu olursun, ya da kimileri 5.000tl verip hiç uğraşmadan philips makinelerden alır.

Beyerdynamic kullanan çok fazla insan var yorumları da çok iyi ben o yüzden tercih ettim, 3 yıl oldu mutluyum, bu sırada başka kulaklıkları da deneyimledim kesinlikle çok iyi. Müzik dinlemesi keyifli değil yorumu çok var ama ben seviyorum müzik dinlemeyi de, bazen airpods max ile dinliyorum mesela onda da daha farklı bir keyif var, amaca göre yani.

Yukarıdaki konu da önemli 2 kulaklık çıkışı konusu, ihtiyaç bu yöndeyse kesinlikle dikkat edilmeli, kulaklık çoklayıcılar oluyor ama kaliteyi bozar muhtemelen, en azından ses yüksekliği kesinlikle düşüyor empedansları yüksek olduğundan. Bu arada dt990 ve benzeri open-back kulaklıkları tercih etmemen lazım yurt ortamından dolayı dışarıya ses verecektir.

Özet olarak, ihtiyaca göre bir seçim yapmak lazım, doğru ses denilen şeyi kafana takmaman için demiştim tam aksi yönde etki etmişim onu düzeltelim, eq ile düzeltilebilen bir şey bu, ama bunun dışında başka bir sürü parametre var kulaklık seçiminde. Rahatlık, kalite, kablo uzunluğu gibi kullanım kolaylığı yanında ses kalitesinin de bir sürü parametresi var, flat response olması tek başına bir şey ifade etmez ki o konu eq ile çözülebilen bir şey zaten. Mix, mastering, kayıt ve müzik dinlemek gibi 4 ana konuya ayırabiliriz, senin için en önemli kısım nedir ona göre karar vermek lazım, her biri için farklı kulaklık daha öne çıkacaktır çünkü.
Tekrardan selam,
Bir süredir ortalarda yoktum bu kısa arada bolca araştırdım, düşündüm ve sonunda kararımı verdim. Kulaklıkları inceledim, bütçemi de biraz esnettim ve ben de Motu M2 + Beyerdynamic DT 770 Pro ikilisinde karar kıldım.

Evet, farkındayım... Bütçemin biraz üstüne çıktım ama zaten bütçeyi ilk başta çok da fiyatlara bakmadan belirlemiştim. Hazır imkanım varken, “almışken içime sinen, uzun süre götürecek bir şey alayım” dedim ve DT 770 Pro’ya yöneldim. Gerek görüntüsü, gerek kullanıcı yorumları gerçekten çok tatmin edici geldi.

Şimdi size son bir sorum olacak:
Ses kartı ve kulaklık uyumu diye bir şey var mı? Yani Motu M2 ile DT 770 Pro arasında herhangi bir uyumsuzluk olur mu? Teknik anlamda bir sorun yaşar mıyım?

Bir de malum, DT 770 Pro'nun 32, 80 ve 250 ohm olmak üzere üç farklı versiyonu var. Gitar çalarken, kayıt yaparken, amp sim'lerle uğraşırken en mantıklı seçim hangisi olur sizce?
M2’nin kulaklık çıkışı bildiğim kadarıyla güçlü ama emin olmak istedim.

Şimdiden teşekkür ederim, sizden aldığım destekle çok daha net kararlar verebildim. 🙏🎸

Uyumsuzluk diye bir şey kesinlikle olmaz, ben de araştırmıştım zamanında ama hangisine neden ihtiyacım olduğu konusunu 100% anlayamadım açıkçası deneyimlemeden anlamak zor. 80 ohm olanı tercih etmiştim ben gayet mutluyum. 80 ohm olanı cep telefonu veya macbook'lara taktığımda ses biraz az geliyor diğer kulaklıklara göre ama yine de tercih ettiğim ses yüksekliği bu aralığın içinde kalıyor. Ses kartıyla zaten sorun yaşamazsın kesinlikle.

Neden 32 Ohm? Çünkü kısa kablosu var ve mobilite anlamında avantajlı , cep telefonu ve pc ile kullanıma uygun düşük empedanstan dolayı.

Neden 80 Ohm? Açıkçası ben de çok net teknik gerekçelerle seçmedim ama genel kullanım için "en dengeli" model olarak görülüyor.
"Empedans arttıkça dip gürültüsü azalır ve daha temiz bir ses alınır" gibi yorumlar vardı o yüzden bunu tercih ettim, ne kadar etki ediyor deneyimlemedim.

Neden 250 Ohm? Bunun cevabı da bende yok maalesef, sadece stüdyo kullanımı için belki mantıklı olanıdır ama ben dengeli olanı (80 Ohm) seçtim Yerli yabancı bir sürü youtube videosunda da bu kulaklığın 80 ohm olanını gördüğüm için çok da kafamı karıştırmadan 80 ohm olanı seçtim.

En fazla detay ve dinamik aralık 250 ohm olanda. Detaydan kastım daha nötr. Baslar daha kuvvetli tizler daha açık, daha detaylı oluyor.

Telefon, laptop vb cihazlarda imkanı yok çalışmaz diye düşünüyorum.

Geri