Müzik kulağı dediğimiz şey tam olarak nedir?Olmazsa olmaz mıdır?
İngilizcesi "Perfect Pitch". Bu dünyaya bütün notalar tanımlı olarak gelen arkadaşlardır 😀. Bir de "half pitch" var, bu arkadaşlar genellikle enstrüman çalarlar, kullandıkları enstrümanlar da referans sesine ihtiyaç duyarlar, kafalarında perde ya da uzaklık ölçerek bu işi çözerler.
Ama " Perfect Pitch" dediğiniz zaman akan suların durması demektir, kesin orkestra şefi, çok mükemmel bir müzisyen olur bu arkadaş.
Bir örnek vereyim size, Michael Jackson. Nota okuma hakkında hiçççç mi hiçç bilgisi olmayan bu arkadaş,üstadımız, kralımız 😀, çıkan notayı algıladığı gibi hangi oktava ait olduğunu da direk belirleyebiliyor. Şimdi sol notasını buldun güzel ama bu G3'mü yoksa G4'mü bulmak biraz ince iş. Bununla kalmayıp kendi sesini kusursuz double edebiliyor, şu videoyu seyrederseniz bu sölediğimi daha iyi anlarsınız. Bu videoyu bir vocal coach yüklemiş başlık olarak ta şu son dönem autotune(otomatik nota düzeltme) şarkılardan ziyade, "autotune suz nasıl söylenir" diye atmış . En algılamadığım olay, kendi müzisyenlerini yönetmesi. Kafasındaki notanın atağını, gitaristin pena vuruşuna kadar tarif ediyor "This is it" filminde görmüşsünüzdür, daha eski videoları da var.
Hiç çalışmadan girdiğim sınavı ben de kazanamadım ama 1 yıl çalıştıktan sonra 3 okul kazandım. Diyeceğim şu ki iş çalışmaya bakar, müzikle ilgilenmeden önce benim de yeteneksiz olduğumu düşünürlerdi.Bu sene güzel sanatlar sınavında 186 kişinin içinden 160. olduğum için ciddi ciddi bu aralar bende olmadığını düşündüğüm durum.Takipteyim.
11 yaşında James Brown'u eksik notasız olarak söylemesini dinleyelim o zaman 😀, burada verdiği herhangi bir konser yoktur, MOTOWN RECORDS- BERRY GORDY' e dinletiolar yani herhangi bir albüm bile çıkarmamış durumda, annesinin ağzında emzik varken annesinin anlattığı çamaşır makinesine dans etmesini de bulurum bi ara.MJ bütün bireyleri müzisyen olan bir ailede annesi tarafından direk sahnenin ortasında doğrulmuş, örnek verdiğiniz videoya kadar en az 1.000 canlı performans sergilemiş, her gününün 24 saatinin uyku kısmını saymazsanız 15 saati müzikle geçmiştir. Aldığı derslerin, çocukluğundan beri çalıştığı üstatların haddi hesabı yoktur. "Doğuştan yetenekli olduğu için bu vasıflara sahip" demek doğru oldu mu şimdi ?
11 yaşında James Brown'u eksik notasız olarak söylemesini dinleyelim o zaman 😀, burada verdiği herhangi bir konser yoktur, MOTOWN RECORDS- BERRY GORDY' e dinletiolar yani herhangi bir albüm bile çıkarmamış durumda, annesinin ağzında emzik varken annesinin anlattığı çamaşır makinesine dans etmesini de bulurum bi ara.
"
Michael Jackson 29 ağustos 1958 doğumlu yukarıdaki alıntıyı da okursanız gruba katılması 6 değil 8 yaşında. Verdiği bu performans her yerde 69 diye idi fakat başlıkta 68 yazıyor Yani 10 yaşında.
Boşuna dememiştim Motown Records'un kurucusu Berry Gordy'e çalıolar ve yukarıdaki alıntıya da bakarsanız, ilk albüm 69'da motown etiketi ile çıkarılıyor bahsettiğim albüm "Diana Ross represents: The Jackson 5". Yani video daki performanstan etkilenen Berry Gordy albümlerini yapıyor. Tabi bana gelip ömrüm boyunca dinlediğim adamın "Off the wall'dan önce 7 tane albümü var falandan önce Berry Gordy kim bilmek lazım.