Müzik platformlarının takip ettiğim sanatçının yeni yayınladığı şarkıyı bana önermemesi/göstermemesi

Öncelikle amacım reklam değil, sanatçı hakkında bilgi paylaşmayacağım.

Tamam çok ünlü değil, spotide 60 bin aylık dinleyici sahibi yaklaşık 10 şarkı yayınlamış vs.

Ama ne spotide, ne youtube müzik ve video sayfasında yeni yayınlanan (dün) şarkısını kesinlikle önerilerde göremiyorum, ancak arama yaparak ulaşabiliyorum.

Hiç ilgilenmediğim dinlemediğim türdeki sanatçıları da gözüme gözüme sokmaya devam ediyorlar.

Bu platformların derdi nedir?

Sanatçı reklam versin diye mi böyle yapılıyor?

Eskiden müzik keşif olaylarının daha organik ve amaca uygun olduğunu fark etmiyor musunuz? Belki birkaç işe yarar içerikle bu algoritmalar şarkı/video önerisi ile kendine bağlıyorlar, zamanla önerilerini sorgulamaz hale geliyorsunuz ve bir süre sonra tüm akışı onlar belirliyor ve ne izleyip dinleyeceğinize karar veriyor.

Ve tabii ki hepsi tamamen para! Elbette daha çok reklam veren ya da bir şekilde insanlara ulaşmış paylaşılmış (yani dolaylı yoldan reklam ve tıklanma ile daha çok para getiren) öneriler karşınıza çıkıyor.

Bedavadan, hayrına şarkıları önerdiğini düşünmüyordunuz değil mi?

Spotify başı çekmek üzere müzik yayın platformları en çok parayı verenlere, yani cebi büyük şirketlerle çalışanlara listelerde öncelik veriyor. Bu artık bir teori ya da düşünce değil, bilinen bir gerçek.

Yapım şirketlerinin neredeyse tamamının tek bir amacı vardır; bu da para kazanmaktır. Eğer şirket bir sanatçıyı bünyesi altına alıyorsa (yatırım yapıyorsa) ve albüm masraflarından konsere gitmesi için yol parasına kadar her şeyini karşılıyorsa (gideri oluyorsa) bundan bir dönüş (kar) almak için sanatçının daha fazla dinlenmesini (müşteri kazanmak) istemesi de normal. Bunun için de risk almak istemezler ve dinlenmelerin artması için basarlar parayı. Sanatçı zaten listelere girdi mi daha fazla basmalarına gerek yoktur ve dinleyici kitlesi gerisini halledecektir.

Bu işlerin bu şekilde yürümesinin sonuçlarını zaten görüyoruz ve anlatmaya gerek yok.

Geri