Bu neyin tartışması? Arkadaşlar, müziğe matematik gibi yarış düellosu gibi, kim daha iyi kim daha iyi yardırıyor kim kusursuz diyerek bakmak çok çok yanlıştır. Duman fanı olan bir kitle var ve bu kitleye ayar olan başka bir kitle var. Ne gerek var tartışmaya. Bırakın insanlar sevdiği müziği yapsın, sevdiği müziği dinlesin. İnsanlar sevdiği şeylerin peşinden giderken, siz de bu durumu gözlemliyorsanız, bundan rahatsız olmayın mutlu olun. Eleştirmeyin. Bi salın ya. Sabah kalkıyorum Kahvaltı yapıyorum Duman dinliyorum, çalıyorum, çok güzel enerjik müzikleri var. Akşamda yatarken Mozart Bach dinliyorum. Hem dinlendiriyor hem de oradaki fonksyonel armoniyi duymaya çalışıyorum, uykuya dalıyorum.
İlla teknikten bahsedeceksek, Dünyada virtiözite kavramına laik onlarca müzisyen var. Satriani, Vai, Malmsteen, hendrix, Srv, Bb king, coltrane, frusciante gibi... Belki onlarca isim daha vardır bu listede. Bunların her birisini diğerinden ayıran özellikler vardır. Kimisi çok tekniktir, kimisi çok yaratıcı, kimi çok duygulu çalar. Kimi muhteşem bir bestecidir. Müzisyenleri, vermek istedikleri yönlerine göre değerlendiririz.
Ülkemizde ise Başta Asımcan Gündüz olmak üzere(bana göre), Akın Eldes, Erkan Oğur, Özgür Abbak, İzi Eli, Neşet Ruacan, Cenk Erdoğan gibi muhteşem müzisyenler var. Bu müzisyenleri de yukarıdaki isimler gibi kendine has özellikleri birbirinden ayrıdır. Fakat Yerli müzisyenlerimizin, yabancılar kadar parlayamamasının elbet bir çok nedeni var. Siz de müzisyensiniz ve bu konuları biliyorsunuz...
Dönelim Duman grubu konusuna, bu grup üretmek üzerine oldukça başarılı. Adamların Virtiözite tarzında müzik yapmak gibi bir amaçları veya iddiaları yok zaten bana göre. Onlar sadece zevk aldıkları sevdikleri müziği yapıyorlar, öyle veya böyle üretiyorlar. Önemli olan üretmek zaten. Ürettikleri şeyler de akılda kalıyor mu? Kalıyor.
Müzisyenliğin en zor kısmı nedir? Basit ve insanların ruhuna dokunan akılda kalan melodiler üretmek. 10 yıl dinlemesen unutulmayacak melodiler bulmuş adamlar. Dumanı duman yapan bu zaten. Ayrıca Israrla gitar müziği yapıyorlar. Gitarı duyabiliyoruz, bu harika. Türkiye'de Gitar müziği yapan kaç grup kaldı? Parmakla sayacak kadar az. Hatta yeni çıkan grupların çoğu klavye ve diğer dijital unsurların ağır bastığı albümler yapıyor, ben bundan pek hoşlanmıyorum. Metal'de olsa, Grunge'de olsa, Alternatif Rock'da olsa Gitar Sesini arıyor kulağım.
Duman grubunun biraz da dağınık bir tarzı var, kafalar uzay konserlerde 😀 . Normal bir zamanda gidip dinlerseniz, Batuhan Mutlugil başarılı bir adam. Ara sıra onunla ilgili gitar gönderilerine rastlıyorum, gerçekten hoş jazzy farklı şeyler çalıyor ben beğeniyorum. Hatta popüler gruplardan Mor ve Ötesi grubunda yer alan Kerem Özyeğen de başarılı bir müzisyen. Yavuz Çetin'e gelince. Yaşasaydı daha da Harika işler yapardı...Yetenekli adam. Çok seviyorum parçalarını ve sololarını.
Yeni nesilin, hecelenerek söylenen saçma sapan tekno müziklere kendini vermesi yerine, Duman dinlemesi, herhangi bir rock gurubu dinlemesi gerçekten umut verici. Duman dinlersin zamanla SRV dinlersin, Jimi dinlersin bu işler yavaş yavaş.
Duman ve Pentagram grubu zaten kıyaslanamaz. Metalci birisi gözü kapalı pentagramı seçer. Metal sevmeyen bir dinleyici ise Dumanı seçecektir. Bu grupların biribrinden iyi veya kötü oldugunu göstermez. Tarz farkı var. Ama anket sonucu şunu gösterir; Metal dinleyici kitlesi daha azdır.