Evin aşağı katlardaysa ve toprak bir zemin bulabilirsen kendin de yapabilirsin. Ben bi dönem yapıp kullanmıştım. Orta boy bi metal su borusu bul, boyasız olsun, buna bir elektrik kablosu bağla. Eğer imkanın varsa boruyu delip cıvata ve kablo pabucu(kablonun başına takılan halka şeklindeki parça) ile bağlarsan daha uzun ömürlü olur. Sonrada bunu toprağa göm, çak. Nasıl çakıcam dersen bende bilmiyorum. Ben yaparken bazı arkadaşlar dikey çak demişti, bazıları uğraşma yatay göm demişti. Bende karar veremeyip hafif yatay olacak şekilde çapraz kazıp çakmıştım 😀 Yazın bazen etkisini kaybedebilir. 1 kova suyu balkondan döktün mü düzelir.
Birde bazı evlerde toprak kablosu oluyo ama toprak altına plaka gömmeye üşendikleri için bir işe yaramıyo. Eğer böyle bir durum varsa bütün eve, hatta apartmana da paylaştırabilirsin bu hattı.
Bunu şu şekilde anlayabilirsin. prizi sök, (önce elektriği kes) prize 2 kablo mu, 3 kablo mu geliyo buna bak. eğer 2 kablo gelip bunlardan biri 2ye ayrılıyosa nötr hattı toprağa vermişler, bir işe yaramaz. 3 kablo geliyosa iyi, prizi kapat. eline bir multimetre(avometre der eskiler) al. Direnç ölçme bölümüne al. bi ucunu bi prizin toprak hattına diğer ucunu başka bir prizin toprak hattına değdir. Kısa devre gösteriyosa evde genel toprak hattı vardır.