fusion78
selamlar. genç ve amatör bi müzisyen olarak yazdıklarından çook çok şey çıkardım ve eklemek istediğim bi kaç şey var.
memlekette deli gibi müzisyen yetişse de belirttiğin gibi yapımcı, prodüktör, organizatör; ortak adıyla koordinatör yetişmiyo. yetişenlerin de büyük çoğunluğu kendi cebine indirebilceği paradan ötesini düşünmüyo. Objektifin ve nice grubun albüm çıkarabilmek için çektiği sıkıntıları biz basit bi barda basit bi konser verebilmek için çekiyoruz =) belki o kadar şiddetli diil ama çekiyoruz.
ne çekiyosun diycektir belki bazı arkadaşlar ... öyle tonmaister lar var ki, dayak yemeden o geceyi kapatabilirsen ne mutlu sana ... davul soundchecki sırasında "adam gibi vur şuna", "napıyon sen kardeşim hastamısın" vs. gibi yorumlar duyuluyo bazı sevgi dolu tonmaister larımızdan. herifi susturmak için istediğin sound u elde edemeden tamam abi okeyim ben diyip bitiriyosun hemen.
gitara geçiyosun. gitarist gelen seste bi acayiplik var diyo, adam ısrarla iyidir iyidir diyo. gitarist abi yok bu benim tonum diil biliyorum yani diyo. adam "15 senedir gitar çalıyom lan benden iyimi bilcen" diye karşılık veriyo.
vokale geçiyosun, mikrofonu sehpasından alma, alırsen öter diyo. monitörlerden ses gelmiyo diyosun, geldiği kadarıylan idare et diyo, ki gelmiyo ...
bunun gibi örneklenebilcek tonlarca şey var ayrı ayrı yazmak gereksiz, fazla bile uzattım. bazı mekanlarda ne mekan sahibi, ne de tonmaister adı altında grubun psikolojisini çökerten adamların çoğu şeyden haberi yok. bu işin eğitimini almış ve gerçekten bilgili adamlar olmadığı sürece de amatör gruplar olarak daha konsere çıkmadan yorgunluktan ve moralsizlikten çökücez uzun süre ...
yine amatör grupların problemlerinden gidicem, ki çok dertliyim bu konuda =) ufak tefek partiler, konserler organize eden arkadaşlara değinmeden geçemiycem. dün bi konserde grubumu çıkartabilmek için bi organizatör arkadaşla konuştum "yuh bu kadar olur" dedim.
konser için ücret ödenmiycek dedi, eywallah parada gözümüz yok dedim. her grup seyirci getirmeli dedi, eywallah zaten getiririz kendimizce dedim. her grup şu kadar adam getirmeli, getiremezse o kadar adam parasını gruptan alırım dedi =))
ya şaka gibi dimi? tek kuruş para almadan çalıcam, seyirci getiricem, ve gelmeyen seyircinin parasını ben cebimden ödiycem ... bunun adı konser mi stüdyoda prova mı? veya madem para ödiycem niye barın küçücük sahnesinde, basın klavyesi ağzımdayken çalıyım ki? gider vecdi abinin yayla gibi stüdyosunda çalışırım daha iyi =)
Türkiye de müzik diye bişey var hani tartışmakla bitmeyen ... onu yargılamak benim ne haddime, daha çok yolumuz var yargılamak için. ama Türkiye de müziği bu hale getirenler var. sizin gibi abilerimizin "Gençleri yetiştirmek lazım, bilinçli müzisyen yapmak lazım" görüşüne karşılık, paragöz insanların "müziğe inanılmaz bi heves ve inanılmaz bi istekle başlayan gençlerin hevesini kursağında bırakma" çabası da boy gösteriyo. ki bu tür insanların hevesi kursağında bırakma faaliyetleri sonucunda ceplerine para girdiğinden çoğunluğu oluşturuyolar. amatör gruplar sürünüyo, prof gruplar ayrı bi kulvarda problem çekiyo, birileri cebini dolduruyo, birileri de güzel bi kıza 10 tane şarkı arıyo işte =)
nası diyim. herkes bi safta yer almış ama işi kalpazanlığa vuranlar safları daha sık tutuyo =)
saygılar