crnky demiş ki:
Oceanides demiş ki:
crnky demiş ki:
Hastalıktan dolayı acı çekmenin bir test olduğuna katılıyorum...
Ama şimdi bir daha okudum da... İllaki o insan intihar etmek istiyorsa bir şey diyemem. Ama pek tavsiye edilesi bir şey değil. Ben doktor olsam ötenazi isteyen hastanın isteğini yerine getirmezdim...
O zaman iyi ki doktor olmamissin ve umarim senin gibi dusunen doktorlar yoktur! Bir doktorun gorevi hastasini iyilestirmek oldugu kadar, hastasinin haklarina, isteklerine ve tercihlerine saygi duymaktir ayni zamanda :!: Bu ne senin hayatin, ne de senin kararindir. Kimse kimsenin yerinde olmadigi icinde kimse kimseyi gercekte anlayamaz. Senin dini dusuncelerin isini yapmaya, objektif olmaya engel oluyorsa, insan hayatini tehlikeye atmayacak bir is bul bence :!:
dini düşüncelerimi yazmadım nerden cıkardın... ayrıca düşünceleri neden dini dünyevi diye ayırıyorsun. zaten dini kabul ediyorsam düşünclerimi etkileyecektir. Bunu dini görüp küçümseyemezsin.
Ben bir insanı o istiyor bile olsa öldüremem. Sonucta can taşımakta ve ben bunu hissedebilmekteyim. Ötenaziyi doğru görmek objektiflik yanlış görmek subjektiflikmidir? çok düzey bakıyorsun bence...
Hastanın ölüme karar verebilme yetkisine inanmıyorum. Bu düşüncemde dini değil, gayet objektif bir düşüce...
Senin dusuncelerinin ne oldugunu anlamak cok zor degil yazilarindan. Oncelikle sen bir doktor degilsin. Ikincisi kimse isiyle dini/politik gorusunu karistirmamali. Yani ben bir doktorsam Musluman'a da, Hirstiyan'a da, bir aAeist'e de yukumluluklerim aynidir. Hepsini bir insan olarak gorebilmeli ve aldigim tibbi egitim dogrultusunda hareket edebilmeliyim. Sen kendi hayatinda hersey icin Kur-an'i baz alabilirsin, ama bir doktorsan uyman gerekn KANUNLAR var, ve bu kanunlarin icinde senin DINI gorusunun ne oldugu ONEMLI DEGILDIR :!:
Duzey bakmak degildir bu, senin anlayacagin sekilde kisaca soyle soyleyeyim. Ben otenazi'nin yasal oldugu bir ulkede bu hakkimi kullanmak icin kagit imzalamissam veya birinci derecede bir yakinima bilincimi kaybetmem halinde bunu uygulatmasi icin yetki vermissem, sen ister kabul et, ister etme, ister etik bul, ister dinine aykiri bul, bana otenazi hakkimi uygulamak ZORUNDASIN, cunku burda kanunlar devreye girer.
Bunu yeterince acikliga kavusturdugumu dusunuyorum, yani artik "ben doktor olsam uygulamam, ben bir insani olduremem" gibi cocukca, gerceklerden ve objektiviteden uzak laflarla ayni konuya donmezsin umarim.
Otenaziyi onaylamayabilirsin, hatta yasal olarak hakkin olsaydi bile kullanmak istemeyebilirsin, bu senin kisisel tercihin ama yaptigimiz varsayimda doktorun oyle bir kisisel tercihi yok, o kanunlar cercevesinde hastasinin tercihlerine saygi duymakla yukumludur. Kendisi dahil onaylamasa da, bu hakki taleb eden hastaya UYGULAMAK zorundadir. (Unutma ki bu doktorlarin da onayladigi, hastaligin caresinin kalmadigi, aciyi dindirmenin herhangi bir yolu kalmadigi takdirde uygulanan bir islemdir, Otenazi'nin yasallastigi ulkelerdeki gibi, yani her onune gelen Otenazi istemiyor veya her onune gelene uygulanmiyor)
"Hastanin karar verebilme yetkisine inanmiyorum" demissin birde, bu ne demek simdi?
😀 Senin neye inandigin onelmi degil arkadasim. Hasta akli dengesi yerinde iken bu karari vermis olabilir veya gerektiginde kullanmasi icin birinci derecede yakinlara yetki vermis olabilir. Sen kimi, neyi olcerek hastalarin karar verme yetkisine inanmiyorsun??