Türkiye'de serbest meslek işlerinde ayrıca odası olup, ruhsata bağlananlar işler (mesela Avukatlık, Mali Müşavirlik büroları, son zamanlarda Emlakçılar, Oto Galerileri eklendi buna vs vs) haricinde özellikle de danışmanlık işlerinde GİB tarafından mükellefiyet açılışlarında pek yeterlilik belgesi aranmaz.. Belki varsa ilgili odaya kayıt gerekir ki bu da masrafını karşılayan herkesin yapacağı bir şey.. Yani özetle vergi dairesi ben alacağım vergiye bakarım der. Dolayısıyla düşünüp, fiiliyata geçirip, ben bu işten kazanırım diyene sistem açığını kullandığı için kusur bulmak bence adil değil, zaten her hangi bir sistem açığını görüp te ranta çevirmeyi becerebilecek kimselerin bunu denediğini çok gördük, çapı, ilişkileri yetmeyen ya da beceremiyen anca kötüler durur yoksa ortalık işini beceren "beyefendilerle" dolu.. Bu başlığa konu hizmeti deneyimlemediğim/deneyimlemeyeceğim için takdir veya tenkit ediyorum, fiyatlandırmasını normal buluyorum anlamına gelmiyor.. Ama bir şey düşünmüş, yürüyor, eleştiri hakkım saklı olarak saygı duyarım..
C.V. ya da kendisi hakkında bu işteki yeterliliği gösterecek daha detaylı bilgi istenmesi de bilinçli tüketici ya da bizim gibi merak etmiş olanlar için gayet makul ama orada da enteresan bir durum var.. (Geçmiş şahsi tecrübelerim "ne C.V.'ler gördüm sayfa sayfa ama aslında bomboştu").. Zaten kendisi de yazmış, yazacağı C.V.'deki eğitim ya da iş geçmişinin verdiği hizmetle direkt bir alakası yok, bu da vaat ettiği hizmeti veremeyeceği anlamına gelmez, sadece pazarlama gücünü azaltır.. Referanslarım var demiş, o da kim o referanslara güvenirse.. Bu konu biraz psikoloji ile de ilgili, ben kalkacağım bir eğitime yeterliliğine enteresan şekilde ikna olup dünya para vereceğim, sonra da hadi hayırlısı diyip vaktimi de harcayacağım, işin sonunda da ya girmediğimiz ortamlara girdik, bilmediğimiz yemekler yedik, yapmadığımız sporlar yaptık ama bu para etmezmiş diyeceğim, pek bizim insanımıza uygun değil, biz kazıklansak ta ancak çok yakınlarımıza söyleriz, hele ki böyle elit gözükme çabasındaysa, aptal gözükmemek gibi bir kompleksimiz var.. Hatta 100-200 lira bahşişin bırakılacağı yere para bende hesabı havam olsun diye 100-200 dolar veya daha fazlasını bırakanlardansa hiç demez.. Neyse ya belki de adamın verdiği hizmet çok daha değerlidir.. Daha önce yazılmıştı, burası böyle bir işin pazarı değil, adam düzgünce cevap vermeye çalışıyor işte.. Fazla şeyetmemek lazım..
Acayip konu yaa, bir tarafım kral çıplak, makara konusu derken, diğer tarafım bunu işe çevirmesini takdir ediyor, hele o paraları alabiliyorsa duble helal olsun diyor.. Onca yıl kongre turizmi işlerinde neredeyse en alttan (dökümantasyon kısmında başladım, yani fotokopi de çektim, çeviri de yaptım, malzeme de taşıdım), en üste (supervisor'lar üstü, kongreyi yöneten ekibe göre 2-3-5 kişiden biri) iş yaptım, İstanbul'un döneminin en iyi otellerinde kaldım, gerek iş adamı gerek siyasi insanlarla hem özel hem iş diyaloglarım oldu, hala da müşterim olarak sürüyor bunların bazıları, bu birikimimi böyle kullanmayı düşünemedim.. Haaa ben düşünseydim ve C.V. yazacak olsaydım, bu işleri, ilişkileri belgeleriyle sıralar, burdan edindiğim tecrübelerimi eğitim olarak verdiğimi anlatırdım da fiyatlandırmam bu arkadaşın yanından geçmezdi, vizyon eksikliğim işte... Ama şimdi tanışma veya randevuya 1000 TL desen kimse de ciddiye almaz, haybeden makarasına gelen olur, zaman kaybı..
Böyle eğitimler veren okullar vardı İngiltere'de, okul yani diplomalı filan, çıkardı gazetelerde, bilmem nerededir, "Leydilik Okulu" diye kadınlara yönelik, Türkiye'den gidenler vardı diyeceğim de boş bilgi, altını doldurmaya uğraşmayacağım için demiyorum.. Sonra İskoçya galiba küçük bir toprak alınca oradan Lady unvanı veriyordu, bir kaç metrekare belki daha da azına, fiyatı uygunsa kızına karına al bulunsun, bir gün lazım olur, havalı da hediye, hooop Lady'sin artık.. Türkiye'de de "Imagemaker" diye bir sektör var zaten, yıllardır duyarız, stil danışmanı illa ki duymuşsunuzdur, bunlar da bir nevi aynı şeyin dar kapsamlısı ama tabi hitap ettikleri kitle bambaşka.. Gerçi bu imagemaker, stil danışmanı vs işleri yapanlar arasında da her sektörde olduğu gibi çapsızlar vardır belki ama "geneli" C.V.'leri işlerine uygun, mantıklı eğitim ve tecrübelerle dolu insanlar, faydası olan ve çok daha ucuz.. Uzattım yine de çekiyor konu birader..