Paranla rezil olmak aslında nedir ? Adaptif oryantasyon (Bkz: Yaran ilanların ötesinde...)

Bu ilanı dün de gördüm, daha önce de görmüştüm. Arkadaş aslında inanılmaz bir delik bulmuş ve yamayacak cesareti göstermiş, belli ki talibi de çok. Hani o çoğumuzun himayesinde çalışıp da anasına sövdüğü ayı evladı patronlarımız var ya, onlardan kendini geliştirmek isteyen, "medeni" olmak isteyen fakat bunu titri ve içinde bulunduğu sosyal statüden ötürü yap(a)mayanlar için aslında biçilmez kaftan. Ülkemizdeki ender iyi girişimcilik örneklerinden biridir bu. Helal olsun gerçekten.

Böyle şeylerin talep gördüğünü biliyorum. Adam Anadolu'nun bağrından gelmiş, nasıl yaptıysa parası da var, "cemiyet"e girmek istiyor. Ama adap bilmiyor. Ayı gibi görünmek istemeyenler bu tip "danışman"lara başvuruyor. Ama ne zaman bu tarz ilanlar görsem aklıma Kemal Sunal'ın Sosyete Şaban filmi geliyor. 😀

Ahahah; "Paranoid kişilik bozukluğu" Şunu yapan arkadaşa acıdım doğrusu.

Yine de kariyerim iş insanlarına özel ders vererek başladı. Patronlara bi şeyler katabilirim diye düşünmeyi o yıllardaki yakın ilişkilere borçluyum.
Şimdi ben bunu merak ediyorum, önceki mesajımda da sormuştum ama yanıt vermediniz. Size ilk sorulan şey olmalı ve buna yanıt alamamak oldukça şaşırtıcı.... Hangi altyapı / birikim / iş tecrübesi, iş insanları seviyesine özel ders vermenize vesile oldu?

Son düzenleme:
Ahahah; "Paranoid kişilik bozukluğu" Şunu yapan arkadaşa acıdım doğrusu.

Şimdi ben bunu merak ediyorum, önceki mesajımda da sormuştum ama yanıt vermediniz. Size ilk sorulan şey olmalı ve buna yanıt alamamak oldukça şaşırtıcı.... Hangi altyapı / birikim / iş tecrübesi, iş insanları seviyesine özel ders vermenize vesile oldu?
Olup biteni görüp haber verdiği için Aziz beye mesajdan teşekkür etmiştim. Burdan bir kere daha teşekkür etmiş olayım.

Altyapı, birikim iş tecrübesi gibi cv içerikli konulara insan kaynakları bakıyor. Patronlar bana onlara ne katacağımı soruyorlar. Ben de tıpkı burda insanların akıllarına takılan soruları cevaplamaya çalıştığım gibi elimden geldiğince yanıt vermeye çalışıyorum. İlanda da web sitesinde de ne kattığımı açıklayan içerikler bulabilirsiniz. Zaten elinizde inovatif bir ürün varsa bu gibi konular ikinci planda kalıyor.

Aldığım eğitimlerin bu iş için doğrudan bir kullanımı söz konusu olmadığı için bu gibi cv bilgisi içeren detayların konuyu özünden uzaklaştırmaktan başka bir işe yarayacağını düşünmüyorum. O yüzden sadece lisans eğitimimi paylaştım.

Ben bir yerden aldığım eğitimi kullanarak başka bir yerde iş yapmıyorum. Bütün bunları sıfırdan tasarlayıp ortaya yeni bir ürün koyuyorum.

Herkese keyifli bir haftasonu dilerim.

Hakan K.

Altyapı, birikim iş tecrübesi gibi cv içerikli konulara insan kaynakları bakıyor. Patronlar bana onlara ne katacağımı soruyorlar. Ben de tıpkı burda insanların akıllarına takılan soruları cevaplamaya çalıştığım gibi elimden geldiğince yanıt vermeye çalışıyorum. İlanda da web sitesinde de ne kattığımı açıklayan içerikler bulabilirsiniz. Zaten elinizde inovatif bir ürün varsa bu gibi konular ikinci planda kalıyor.

Aldığım eğitimlerin bu iş için doğrudan bir kullanımı söz konusu olmadığı için bu gibi cv bilgisi içeren detayların konuyu özünden uzaklaştırmaktan başka bir işe yarayacağını düşünmüyorum. O yüzden sadece lisans eğitimimi paylaştım.

Ben bir yerden aldığım eğitimi kullanarak başka bir yerde iş yapmıyorum. Bütün bunları sıfırdan tasarlayıp ortaya yeni bir ürün koyuyorum.
Sizin iş geçmişinizi ve tecrübenizi bilmeden mi insanlar sizin kendi işlerine katkı sağlayacağınızı düşünüyorlar? İlginç...

Sizin iş geçmişinizi ve tecrübenizi bilmeden mi insanlar sizin kendi işlerine katkı sağlayacağınızı düşünüyorlar? İlginç...
Hayır. İlk zamanlar tanışma toplantılarına elimde bu tarz içeriklerin bulunduğu bir dosyayla katılıyordum. Şu an referans veriyorum herkesin tanıdığı bildiği firmaların sahipleri bu isimler. Dolayısıyla yeterli oluyor.

Hayır. İlk zamanlar tanışma toplantılarına elimde bu tarz içeriklerin bulunduğu bir dosyayla katılıyordum. Şu an referans veriyorum herkesin tanıdığı bildiği firmaların sahipleri bu isimler. Dolayısıyla yeterli oluyor.
Yine kaçamak cevaplar...
Elbette ki bu yetkinliğinize dair iş geçmişinizi / tecrübenizi doğrulayacak referanslar paylaşacaksınız. Sizden referans talep etmiyoruz. O, çalışmaya karar verilmişse ikinci aşamadır.

Böyle bir eğitimi veren bir kişinin, iş deneyimini ve tecrübesini merak ediyoruz. Paylaşmanızda bir sakınca olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Yine kaçamak cevaplar...
Elbette ki bu yetkinliğinize dair iş geçmişinizi / tecrübenizi doğrulayacak referanslar paylaşacaksınız. Sizden referans talep etmiyoruz. O, çalışmaya karar verilmişse ikinci aşamadır.

Böyle bir eğitimi veren bir kişinin, iş deneyimini ve tecrübesini merak ediyoruz. Paylaşmanızda bir sakınca olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Size göre öyle. Bana göre öyle değil. İşimle ilgili kararları ben veriyorum. Siz değil.

Bunu kendi kurumsal davranışım olarak benimsediğim için paylaşmıyorum. İlanda da burda da. Bir değerlendirme sürecinin unsuru olmak istemiyorum.

Siz yokmuş gibi kabul ederek devam edebilirsiniz, bundan rahatsız olmam.

En iyi dileklerimle.

Bu ilanı dün de gördüm, daha önce de görmüştüm. Arkadaş aslında inanılmaz bir delik bulmuş ve yamayacak cesareti göstermiş, belli ki talibi de çok. Hani o çoğumuzun himayesinde çalışıp da anasına sövdüğü ayı evladı patronlarımız var ya, onlardan kendini geliştirmek isteyen, "medeni" olmak isteyen fakat bunu titri ve içinde bulunduğu sosyal statüden ötürü yap(a)mayanlar için aslında biçilmez kaftan. Ülkemizdeki ender iyi girişimcilik örneklerinden biridir bu. Helal olsun gerçekten.
Teşekkür ederim. Bu konuda beni ve işin içeriğini çok iyi anlamışsınız.

Cesaret konusunda söylediğinizi aynen teyit ediyorum. Sezgileriniz iyi yakalamış.

2013 yılından beri içeriği geliştirmeye çalışıyorum. İsmi koymam 6 ayımı aldı. Önceki isim aşırı alaya alınan hatırlamak bile istemediğim bi şeydi. Ekşi sözlük gündemine falan düşmüştü. Aman yarabbim.

Neyse dediğiniz gibi eksiği bulmuştum.
(İlk kıvılcım Rusya-Türkiye Ortak Ticaret Forumu, 2013)

Ama bunu geliştirmeden öylece ben bu hizmeti veriyorum diyemiyorsunuz. Kapsam da aşırı geniş. Dolayısıyla her birini ayrı ayrı kendi içinde geliştirmeniz gerekiyor.

Mesela diksiyon eğitimi vermem gereken müşterilerime sunduğum "provalı konum" bu geliştirmelerden biridir. Anlaşmalı bir otelin konferans salonunda mikrofonla kürsü konuşması yapmaya imkan sağlar. Bu bir derstir, konuşma sırasında anlık düzeltmelerle ders yapılır, video kaydı alınır. Bu kaydı analiz edip notlar ekleyerek ayrıca teslim ederim ki müşterim kendini kendi gözüyle görsün. Bu inovasyondur.

Bunları uzun uzun anlatsam baya bi içerik çıkar aslında.

Kartvizitimin tasarımı 200 saat sürdü. Yapılan işi bir türlü beğenmediğim için kendim tasarım öğrenip kendim tasarladım. Üretim paslanmaz çelikten ve ülkemizde olmayan bir teknolojiyle Shenzen'de yapılmıştı.

Web sitem 700 saat. Bir kaç örnek yaptırdığım ajanslar vs oldu ve gördüğüm kadarıyla sistem çok hazır bi kurulum üstünde değişiklikler yapmaktan ibaretti. Sonunda hepsi benden illallah edince onu da öğrenip kendim yaptım. Bu aşırı obsesif bir hamleydi. Kimseye önermiyorum.

Tenis konsiyerj hizmetini tasarlamak aylar sürdü.

Yani bir müşteri tenis oynamayı deneyimlesin diye ihtiyacı olabilecek herşeyin hazırda beklediği, kapıda karşılandığı, yanında hiç bir şey getirmesine gerek kalmadan gelip oynayıp duşunu alıp çıkabildiği bir lüks hizmet tasarımıydı. Bu da sıfırdan geliştirdiğim ve başka örneği olmayan bir hizmettir.

İnsanlar başarılı bir girişimcinin en nihai haline odaklanıyor ve arkadaki boş banka hesaplarını, bozulan ilişkileri, ödenmeyen faturaları ve 4 yıl boyunca yanmayan kaloriferleri görme imkanları olmuyor. Elimdeki zaten az olan parayı pahalı Michelin yıldızlı yemeklere, tenis ve golf teçhizatlarına vs ayırıyodum çünkü.

Böyle de bilgiler vermek istedim.

Güzel yorumlarınız için tekrardan teşekkür eder, keyifli bir haftasonu dilerim.

Hakan K.

İlanın sahibi gelmiş ya hiç söylemiyorsunuz ben de başlığı takip etmeyi bırakmıştım bir noktadan sonra 🙂

Anlamadığım birkaç şey var. Ortada bir girişimcilik falan olduğu mu kabul edildi en son? Yani bir gariplik olduğu konusunda sanırım herkes hem fikir ama ilan sahibi foruma gelince işlerin rengi değişmiş gibi.

Turkrock forum aratmalarda çıkıyor ama bu ilan bağlamında yapılacak aratmalarda çıkacağını sanmıyorum. İsim cisim paylaşılmadığı için... Belki link'lerden indeksleniyorsa bir ihtimal ama bir patronun da sevgili girişimci arkadaşımızı aratıp turkrock forumu bulup buradan sonra fikrinin değişeceğini hayal edince istemsiz güldüm, kimsecikler kusura bakmasın 🙂

En çok merak ettiğim husus şu, her kuşu seven, attığımız her adımı vergileri ile güzelce öpen devletimiz bu gibi işlerde nasıl bir yöntem uyguluyor. Uçuk rakamlar söz konusu, vergileri de uçuk olmalı diye düşüneceksiniz ama muhtemelen değildir. Patron adamlar vergi mi verir.

Ayrıca aynı düşüncenin devamı olarak şunu düşünün mesela herhangi bir konuda bir mekan açacaksınız, bin tane belge, kontrol bilmem ne derken karşınıza bir sürü şey çıkar. Acaba bu "danışmanlık" hizmeti için devletimiz bir kontrol yapmış mıdır? Her mevzuyu serbest piyasa diye bırakmak saçma olur çünkü...

Ekşi sözlüğe lap diye üye olmanız zor (he parası neyse verip yazdırabilirsiniz o ayrı) ama oradaki yorumlar daha acımasız, format gereği daha rahat ortam buyrun:

Türkiye'de serbest meslek işlerinde ayrıca odası olup, ruhsata bağlananlar işler (mesela Avukatlık, Mali Müşavirlik büroları, son zamanlarda Emlakçılar, Oto Galerileri eklendi buna vs vs) haricinde özellikle de danışmanlık işlerinde GİB tarafından mükellefiyet açılışlarında pek yeterlilik belgesi aranmaz.. Belki varsa ilgili odaya kayıt gerekir ki bu da masrafını karşılayan herkesin yapacağı bir şey.. Yani özetle vergi dairesi ben alacağım vergiye bakarım der. Dolayısıyla düşünüp, fiiliyata geçirip, ben bu işten kazanırım diyene sistem açığını kullandığı için kusur bulmak bence adil değil, zaten her hangi bir sistem açığını görüp te ranta çevirmeyi becerebilecek kimselerin bunu denediğini çok gördük, çapı, ilişkileri yetmeyen ya da beceremiyen anca kötüler durur yoksa ortalık işini beceren "beyefendilerle" dolu.. Bu başlığa konu hizmeti deneyimlemediğim/deneyimlemeyeceğim için takdir veya tenkit ediyorum, fiyatlandırmasını normal buluyorum anlamına gelmiyor.. Ama bir şey düşünmüş, yürüyor, eleştiri hakkım saklı olarak saygı duyarım..

C.V. ya da kendisi hakkında bu işteki yeterliliği gösterecek daha detaylı bilgi istenmesi de bilinçli tüketici ya da bizim gibi merak etmiş olanlar için gayet makul ama orada da enteresan bir durum var.. (Geçmiş şahsi tecrübelerim "ne C.V.'ler gördüm sayfa sayfa ama aslında bomboştu").. Zaten kendisi de yazmış, yazacağı C.V.'deki eğitim ya da iş geçmişinin verdiği hizmetle direkt bir alakası yok, bu da vaat ettiği hizmeti veremeyeceği anlamına gelmez, sadece pazarlama gücünü azaltır.. Referanslarım var demiş, o da kim o referanslara güvenirse.. Bu konu biraz psikoloji ile de ilgili, ben kalkacağım bir eğitime yeterliliğine enteresan şekilde ikna olup dünya para vereceğim, sonra da hadi hayırlısı diyip vaktimi de harcayacağım, işin sonunda da ya girmediğimiz ortamlara girdik, bilmediğimiz yemekler yedik, yapmadığımız sporlar yaptık ama bu para etmezmiş diyeceğim, pek bizim insanımıza uygun değil, biz kazıklansak ta ancak çok yakınlarımıza söyleriz, hele ki böyle elit gözükme çabasındaysa, aptal gözükmemek gibi bir kompleksimiz var.. Hatta 100-200 lira bahşişin bırakılacağı yere para bende hesabı havam olsun diye 100-200 dolar veya daha fazlasını bırakanlardansa hiç demez.. Neyse ya belki de adamın verdiği hizmet çok daha değerlidir.. Daha önce yazılmıştı, burası böyle bir işin pazarı değil, adam düzgünce cevap vermeye çalışıyor işte.. Fazla şeyetmemek lazım..

Acayip konu yaa, bir tarafım kral çıplak, makara konusu derken, diğer tarafım bunu işe çevirmesini takdir ediyor, hele o paraları alabiliyorsa duble helal olsun diyor.. Onca yıl kongre turizmi işlerinde neredeyse en alttan (dökümantasyon kısmında başladım, yani fotokopi de çektim, çeviri de yaptım, malzeme de taşıdım), en üste (supervisor'lar üstü, kongreyi yöneten ekibe göre 2-3-5 kişiden biri) iş yaptım, İstanbul'un döneminin en iyi otellerinde kaldım, gerek iş adamı gerek siyasi insanlarla hem özel hem iş diyaloglarım oldu, hala da müşterim olarak sürüyor bunların bazıları, bu birikimimi böyle kullanmayı düşünemedim.. Haaa ben düşünseydim ve C.V. yazacak olsaydım, bu işleri, ilişkileri belgeleriyle sıralar, burdan edindiğim tecrübelerimi eğitim olarak verdiğimi anlatırdım da fiyatlandırmam bu arkadaşın yanından geçmezdi, vizyon eksikliğim işte... Ama şimdi tanışma veya randevuya 1000 TL desen kimse de ciddiye almaz, haybeden makarasına gelen olur, zaman kaybı..

Böyle eğitimler veren okullar vardı İngiltere'de, okul yani diplomalı filan, çıkardı gazetelerde, bilmem nerededir, "Leydilik Okulu" diye kadınlara yönelik, Türkiye'den gidenler vardı diyeceğim de boş bilgi, altını doldurmaya uğraşmayacağım için demiyorum.. Sonra İskoçya galiba küçük bir toprak alınca oradan Lady unvanı veriyordu, bir kaç metrekare belki daha da azına, fiyatı uygunsa kızına karına al bulunsun, bir gün lazım olur, havalı da hediye, hooop Lady'sin artık.. Türkiye'de de "Imagemaker" diye bir sektör var zaten, yıllardır duyarız, stil danışmanı illa ki duymuşsunuzdur, bunlar da bir nevi aynı şeyin dar kapsamlısı ama tabi hitap ettikleri kitle bambaşka.. Gerçi bu imagemaker, stil danışmanı vs işleri yapanlar arasında da her sektörde olduğu gibi çapsızlar vardır belki ama "geneli" C.V.'leri işlerine uygun, mantıklı eğitim ve tecrübelerle dolu insanlar, faydası olan ve çok daha ucuz.. Uzattım yine de çekiyor konu birader..

Son düzenleme:

Geri