Pedal Yapımı Hakkında

Selam, Umarım forum kurallarına aykırı hareket etmiyorumdur ama uzun süre arama yaparak ve sayfaları geriye doğru takip ederek denedim ama istediğim bilgiyi bulamadım.

Hobi amaçlı pedal yapımı olayına girmek istiyorum ama anlamadığım bir olay var. Mesela http://www.tonepad.com/ dan pedal kurulumu için gerekli parçaları öğrendikten sonra http://www.proseslab.com/ dan girip parça sipariş edip, akabinde yapmaya başlamam mı gerekiyor? Bu 2 siteyi sadece örnek olarak verdim zaten başka da bilmiyorum ya neyse 😛

Şimdiden teşekkürler
 
Eğer elektronik bilgin varsa neden olmasın.Ama elektronik bilgin ve el becerin yoksa parçaları alıp şemayı önüne koydukatan sonra sen şemaya parçalarda sana bakar.
 
Nasıl yani?

Elinde yeterli parçan ve şeman varsa oturup yapıcaksın Feawar...

Ama eğer amacın ucuza mal etmekse hayal kurmuş olursun.

Seri üretimin önüne geçemezsin Proseslab'dan parça alarak...

Amacın deneysel bir şeyler yapmaksa veya mevcut pedalların modifikasyonu ise arkandayım 🙂 Birşeye ihtiyacın varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
 
git karaköyden al parçaları hepsi var.. tabi elektronikten çakmıyosan mümkün diil yapabilmen.. biz yaptık hala kullanıyorum hatta şu an kayıtta kullanıyoruz.. kısmet olursa dinlersiniz.. 🙂
 
ben ucuza mal olacağını düşünüyorum internette şema buldum birkaç tane direnç ve 2 tane diyottan oluşuyor distortion filitresi. kendime yapıp birde ahşap case yaptımmıydı süper olur 😛
 
Bir kaç direnç ve iki diyottan yaptığın ancak basic clipping yapar. Ona da altın case yapsan yine bir işe yaramaz.
tonepad.com da güzel şemalar var, ama maliyet ve harcanan zaman ve emek faktörünü gözönünde bulundur. 60$ a alıp yaklaşık bir fiyata rahatça satabileceğin bir pedala 30$ masraf yapmak çok saçma. onun parçalarını alıp birleştireceğin vakitte git sokakta gitar çal, yine pedal parasını toplarsın.

Ama üretimi durmuş bulması zor, ikinci elinin fiyatı yüksek bir şeyin şemasını bulursan, ve üzerindeki parçaları bulabilirsen tabi ki yapmak mantıklı olur.
 
Bir de, nispeten karmaşık (veya basit devreden oluşan sonuçta karmaşık bir iş beceren) devreler, orjinalinin altında fiyata mal edilebiliyor... Bunun en iyi örneği Sansamp GT-2... Devre aslında çok karmaşık değil.. Ancak gerek dış bağlantıları, gerek yaptığı iş açısından bakılacak olursa, oldukça karmaşık... Elbette bunu kendiniz yaparsanız ucuza mal etmiş olursunuz.. Switch bağlantıları ve filtreler ile oynayarak custom bir GT-2 de yapabilirsiniz..

Fakat özellikle boss pedalları daha ucuza mal etmenin pek imkanı yok.. Hele ki o taş gibi dış case'leri düşünülürse... Çoğu durumda sadece parça maliyetiniz bile boss'un aynı pedalına eşit olacaktır..

O yüzden bir şeyler yapacaksanız, kendizi geliştirmek adına yapın.. Ucuza kapatmak için değil.. Toplamda zarar ettiğinizi bir iki denemenin ardından zaten göreceksiniz...
 
Elektronik parçlarda en mühim meselelerden birisi yaptığınız kartları, cihazları koyabileceğiniz kutu bulmak. Bizim bir eleman ufak karton kutulara koyardı 🙂
 
Arkadaşlar öncelikle çok teşekkürler yardımlarınız için. Bilhassa sana Dark-saga...

Benim amacım çok iyi bir pedalı ucuza getirmek değil, yukarıda da söylemiş olduğum gibi sadece hobi amaçlı. Az çok anlarım elektronikten, ev arkadaşım baya iyidir bu konularda ve yapabileceğimize inanıyorum. Benim derdim o siteler di açıkcası 🙂 İyi olması sorun değil, ses versin yeter maksat uğraş olsun.
 
ya bende bişey soriim bari. Bu pedallardaki dpdt swichleri nerden bulabiliriz. Ben zamanında çok aradım ama istanbulda bulamadım malesef. Bir tane buldum oda 2 bacaklıydı. Benim aradığım 6 yada 9 bacaklı olan modeli.
 
SPDT: (Single Pole Dual Throw) Tek kutuplu (tek bir giriş alır) , iki pozisyonlu (bu girişi iki farklı pozisyonda iki farklı çıkışa verir).. 3 bacaklı olur...

DPDT: (Dual Pole Dual Throw) İki kutuplu (iki giriş), iki pozisyonlu (bu iki girişin herbirini iki farklı çıkışa verir) anahtar oluyor..Dolayısıyla 6 bacaklı oluyor ...

3PDT: Üç kutuplu olanı.. 9 bacaklı oluyor..

Bunların momentary (anlık) olanları var.. Bir de basılı kalanları...

aktsa'nın mesajının yaratabileceği anlam karmaşasını çözmek açısından ek bilgi olsun...(normal bir DPDT switch, 6 bacaklı olur.. 9 bacaklı olanın adı ise 3PDT'dir)

Bu switch'leri ben kadıköy'de aramıştım, karaköy'e gitmeye üşendim doğrusu... Kadıköy'deki elektronikçilerde footswitch olarak kullanılabilecek bir şey bulamadım.. Ancak pedallarıma geçici olarak oralardan bulduğum plastik DPDT switch'lerden koydum..DPDT Footswitchler için kime sorduysam karaköy elektronikçilerinde bulunabileceğini söyledi.... Dediğim gibi gidip bakmadım, ama bulunursa zaten bir tek o civarda bulunur...
 
ohhhooo ben eminönü taksim karaköy kadıköy daha neresi aklına gelirse 🙂 heryere baktım ama bulamadım. En sonunda bende o plastik olandan takmıştım ama ilk denememde başarısız olmuştum 😢 sonra bununla uğraşacağıma giderim kendime bi prosessor alayım dedim ve aldım. Şimdilik öyle takılıyorum 🙂 Bu arada bazı spesifik entegrelerde bulunamayabiliyor.
 
Entegreler bulunamıyor evet ama daha beteri 2n tranzistörlerin bir çoğu zor bulunuyor.. BC eşleniklerini kullanıyorum ama her zaman aynı sonucu vermiyor...
 
pyramind demiş ki:
Bir kaç direnç ve iki diyottan yaptığın ancak basic clipping yapar. Ona da altın case yapsan yine bir işe yaramaz.
tonepad.com da güzel şemalar var, ama maliyet ve harcanan zaman ve emek faktörünü gözönünde bulundur. 60$ a alıp yaklaşık bir fiyata rahatça satabileceğin bir pedala 30$ masraf yapmak çok saçma. onun parçalarını alıp birleştireceğin vakitte git sokakta gitar çal, yine pedal parasını toplarsın.

ben daha ucuza geleceği konsunda ısrarcıyım hem kendie ai birsürü ayar ve kimsede olmayan bir sound elde etme ihtimali çok yüksek. boss marka distortionpedalı şeması ve tutacağı fiyat hakkında yorum var aşağıda.

http://forum.donanimhaber.com/m_2042488/mpage_1/key_//tm.htm#2053009

nasıl? bence çok heyecan verici 😀
 
Bu ve benzeri bir çok ünlü pedalın şema ve dahi PCB baskılarını http://www.tonepad.com dan bulabilirsin.

Ucuz/pahalı meselesine gelince, daha önce dendiği gibi zevk için yapmak istiyorsan kimse karışmaz tabi, ama maliyet dersen de yine daha önce dediğim hesap. Parçaların fiyatını hesaba katıyorsun sadece. Kendi emeğine ve vaktine değer biçmiyorsan, evet parçalar daha ucuza gelecektir. Tabi orada arkadaş 5ytl gibi komik bir fiyat söylemiş, ama bunlar sadece parçaları karşılayabilir sanırım. PCB, buna yapılacak baski için malzemeler, kutu(başlı başına bir mesele), pot başları vs gibi şeylerle yaklaşık toplam parça maliyeti 20-30$ arasında olur. E bunun iki katı fiyatına tank gibi kasayla istediğin zaman elden çıkarabileceğin, ve çalışması garanti olan bir alet alabilirsin.

Ama harcadığın vakte değer mi böyle basit bir şeyin kopyasını yapmak, emek/eder hesabını iyi yapmak lazım. Amacın "öğrenmek ve zevk" ise kâr edersin. Ama amacın ucuza getirmekse zarar edersin. Bu 2+2=4. PArçaları bulmak için harcayacağın zaman, gezeceğin yer, yiyeceğin yemek, harcayacağın para, ve hepsine harcayacağın zaman, toplasan bu aletin 2. el fiyatını geçecektir bu basit bir hesap. Hepsinin sonunda çalışması garanti olmayan, kimseye satamayacağın bir şey çıkacak. Efektöre para vermek ekmek almak gibi bir şey değil, yatırımdır, işine gelmeyince satarsın. Bu ise çöp olur.

Madem bu işe meraklısın, bence en azından Sansamp gt2 gibi bir şey yap(şeması verdiğim sitede mevcut), o zaman -şayet başarılı olursan- kâr ettiğini söyleyebiliriz. Hatta ben de bir ara oturup yapmayı düşünüyorum. Çünkü pedalın sağdaki soldaki fiyatı poss stomplarına göre yüksek, ama malzemesi vs. göz önünde bulundurulunca, piyasadaki fiyatına göre ciddi derecede ucuza çıkıyor.

Şuraya da bak, işine yarayacak yazılar var:
http://www.turkrock.com/ftopic4667.html

Kolay gelsin.
 
Eğer bu konuda hakikaten ısrarcı iseniz 🙂 ve elektronik+programcılıktan anlıyorsanız;

Yapın şu Gt-2'nin devresini, yanınada bir footswitch yapın.

Ondan sonra esas önemli kısım : 4-5 tane de preset koyun nasıl mümkün oluyorsa, şekil şemal hiç önemli değil.

Kasasını yapmanız için ben yardımcı olucam size, Karaköy'de paslanmaz satan abilere çok sağlam kasa yaptırıcam sonrada ilk müşteriniz ben olucam ve yanımda da 5-6 dan fazla müşteri getiricem :idea:
 
Bu dijital programlanabilir pedal devresi çok güzel fikir. Biz bu yaza babamla beraber böyle bir sistem üzerinde çalışmaya başlayacağız. MIDI ile kontrol edilebilir olacak. Herhangi bir analog pedalın potlarını dijital kademe potları bağlayarak kontrol edeceğiz. PIC ile halledeceğiz MIDI ve preset kısmını. Bol bol preset ayarlarım. 🙂 Ve sistem Slot sistemi olacak. Babam analog pedal yapacak biz alacağız slota takacağız. ondan sonra pic e slottaki parametreleri ve aralıklarını tanıtacağız. sonra abracadabra. 🙂

Böyle daha geniş şeyler üzerinde çalışalım bence.

Benim şu anda evdeki amfiyi babam yaptı. Vallahi piyasadaki transistörlü amfilerin kafasına verir yani. 1-2 tanede pedal var. Şimdi bende bi GT-2 yapacağım.
 
Madem bilgin var, digital potlarla ilgili bir şey sormak istiyorum, bu potlarda, potun akıma gösterdiği direncin seviyesini digital yollarla belirleyebiliyoruz, ama sinyal yolu "tamamen" analog kalıyor değil mi? Sansamp TRI-AC nin kullandığı da böyle bir sistem olsa gerek. Sonuçta seste herhangi bir A/D, D/A conversion olmaması önemli. Düşündüğünüz böyle bir sistem mi?
 

Geri
Üst