Pedallardaki Volt-amper Ilişkisi,adaptör...

polaritesi var bi de o da onemlidir degil mi?

zsp7C.webp
 
Sakin olalım! Kafamız karışmasın. Pedal adaptörü diye satılan tüm adaptörlerin polaritesi içi eksi dışı artı olacak şekilde düzenlenmiştir. Öyle değilse de kabloyu kesip ters bağlıyoruz, oluyor bitiyor.
 
merhabalar. kaç gündür çözmeye çalışıp bir türlü çözemediğim konu hakkında fikir almak istiyorum. Bu pedallardaki volt amper ilişkisi nedir ? Daha doğrusu kendi sorunumdan örnek vereyim daha açıklayıcı olur.

Şimdi elimde iki tane tc electronic pedal var. Adaptör giriş kısmında 9v 100 mA yazıyor. Elimde böyle bir adaptör bulunmadığı için başka bir pedalımın adaptörünü bağlayıp çalıştırsam mı diye düşündüm ama onun adaptörünün üstünde 13 v 600 mA yazıyor. Haliyle pedalları yakarım ederim,zarar veririm vs diye bağlamadım ben de. Evde orayı burayı karıştırırken bir tane 9vluk pil buldum onu taktım tc pedal çalıştı. Ama pilin üstünde kaç mA lik akım verdiği yazmıyordu. Ayrıca şöyle garip bir şey ile de karşılaştım. Diğer pedalımın adaptör girişinde "only use PSA 0812 power supply 12V-50/60 Hz 700 mA" yazıyor. PSA 0812 denilen adaptörün üzerinde de SEC: 13V-600 mA , PRI: 230V-50 Hz yazıyor. Kafam iyice karıştı.
Yani bir pedalı çalıştırmak için sadece uygun volt değerini veren bir adaptör bağlasak yeterli mi ? ( 9v luk pedal için 9Vluk herhangi bir adaptör) Peki öyleyse neden karşımıza bir de bu akım muhabbetleri çıkıyor? Diğer konu ise bu pedalın üzerinde 12V 700 mA lik bir şey bağlayın hatta şu model adaptör bağlayın yazıyor ama o dediği model adaptör 13V 600 mA oluyor ?

Pedal güç kaynaklarına baktım(t-rex vs) hem pahalılar baya, hem de üzerinde sadece volt değeri yazıyo kaç mA akım verdiği yazmıyor.(yazanların da bazıları 9v 150 ma oluyor mesela ya da 9v 60 mA atıyorum) Sonradan düşündüm zaten çok pedal kullanmayacaksın çoklu uçlu bir adaptör al. Ama bu sefer de ne kadar verimli olur,nasıl bir adaptör almalıyım gibi sorunlar oldu. Bu konularda aydınlanmaya ihtiyacım var 😀 . Bilal'e anlatır gibi anlatırsanız daha da iyi aydınlanırım sanıyorum 😀 Teşekkürler 🙂
Pedallarınızın mili amperlerini toplayın, mesela toplam 500 mA çıktı, bunu 2 ile çarpın, 1000 mA yapar, yani 1 A. O zaman 9 volt, 1 Amperlik(1000 mA) adaptör alacaksınız.
 
Amerikan prensibidir, ki sonrasında Almanlar da uygular. Belki bir mühendis veya fizikçinin prensibidir bilemiyorum adını sanını... Gereksinimin 2 katı genel geçer bir kural. Ondan Fender DRRI'lara 6L6 takınca bal gibi kaldırıyor alet... İyi yapmışlar 60larda... Arabaları, buzdolapları, hatta şaka gibi eski fotokopi makinaları falan... 70lerde işte maliyet falan çok geriliyor ve bir daha adam gibi aynı seviyeye bence gelemedi.

Kaldı ki yarın öbür gün ABD'de veya 110V'luk başka bir yerde konser verecek olursunuz o zaman tam olarak karekök 2 (= 220/110) katı watt olmak zorunda olur. Pedallar temiz temiz çalışır. 2 onu da kurtarır.

Dolayısı ile ABD'den gelme lambalı amfilerin tüketim değerine bakınız, sallıyorum 200W ise, o zaman en az 1.41421356237 * 200 W olmalı. Hacı Wattı bol bulunca 2 yapar, geçer gider... Topraklı olsun hatta...

B
 
Watt= Volt x Amper diye kabul edersek, 9V 100ma isteyen pedal 0.9watt ile calisiyorsa 4.5V 200mA ile calistirabiliyoruz mu? 220V amfiyi 110V'a cevirirken bu sekilde kullaniyoruz, o kisim tamam. 0.9 watt tuketecek pedala 220V 4mA DC verirsek calisacak mi? Ki amfilerde vol potuna yuklendikce daha fazla tuketimi artmakta, pedallarda ayni prensip isliyor mu

Fakat alternatif akim olmayan ve dusuk voltajla calisan aletler icin bu prensip gecerli mi? 9V Yuksek akimli adaptor kullanmak, tuketmedigi akimi isi enerjisine cevirse de daisy chain ile kullanmak caiz mi? Strymon, Eventide gibi aletler 400mA civari istiyor. 400mA Voodoo Lab adaptorun veya Strymon adaptorlerinin 500mA cikislarina baglasak da gurultusuz sorunsuz calisiyor.

Ayriyetten Switch mode (tekli strymon'lar dahil) adaptorler 100 mA istemeyen pedallarda gurultuye sebep olabiliyor. Bazi drive ve fuzz pedallari ozellikle tek cikistan ve reguleli adaptor istiyor. Ben iki kati akimli adaptor almalisiniz diye sizden once yazilan cevaptan bu sebepten dolayi cok da memnun olmadim hocam @StratoMaster
 
Watt kanunu zaten bu. Kabul etmeye gerek yok.

🙂


Güzel detaylar yazmış elemanlar, en altta.

Düz akımdaki aletler ama regüledir. 9V'luk çıkışı olan alete 4.5V verdirilmez ki... Regüle devresi oluyor bunlarda.

Amfilerdeki wattage değeri çıkarttığı ses değil, maksimum tüketim miktarı... Ses en yüksek bangır bangırken... Garanti olsun diye yazıyorum! Arkasında yazar.


Blues Jr. 15W amfi ama tüketimi 180W misal. Pedallarda da benim bildiğim ve anladığım max tüketim değeri, firmanın yazdığı rakam... Misal BD-7 20mA


Tüketmediği akım ısıya dönüşür derken... Tam öyle değil. Yani trafo veriyor da pedal almıyor değil. Akım gerektiğinde sunulur, yoksa bir yere kaybolmuyor. Yani bir nehir düşünün derinliği voltaj ve suyun akış hızı da ameraj, çevirdiği değirmen Wattage = V * A. Dolayısı ile amfi pedal neyse bundan su çekiyor, sabit bir derinlikte. Ve amperajla suyu yetiştirmeye çalışıyor adaptör. Hadise bu. Pedal az çekerse, az akım olur. En tepe noktası Wattage değeri, yani sallıyorum 500W'dan daha fazla akım veremiyor sallıyorum 220V'da. Yani amperaj olarak 500/220 A olacak alternatife alternatif olunca. (Düz akım olunca da aletlerin üzerinde yazar max wattage (dolayısı ile akım) miktarı.) İşte burada hacıya daha fazla amperaj kapasitesi verilince, ısınmadan daha temiz çalışacak... Çünkü kapasitenin sonu demek trafolu aletlerde bobin kablosunun fazla ısınıp yanması demek... Ve kapasiteye yaklaştıkça ısınıyor bunlar. Gitar amfilerinde eski Marshallarda misal trafo epey ısınmakta. Ki patlarmış ta.

Dip gürültüsü davasını bilmiyorum, benim kafam hep trafodan çalışır. Ondan çaça aletler almadım hiç, Voodoo falan. Koçyiğit, Selanik han en üst kat. If ain't broke don't fix it... prensibi. Ama ağırlar... Malum trafo.

B
 
Son düzenleme:
Regülasyonlu lineer bir güç kaynağının ihtiyaçtan daha yüksek akım verebilmesi, aynı yük için küçük bir güç kaynağına göre daha az ısınması ve hatta daha temiz bir voltaj vermesi anlamına gelebilir. Yük artmadığı sürece, güç kaynağı güçlü diye yapılan iş artmaz. Daisy chain ile de pedalları güç kaynağına (paralel olarak) bağladığınızda her biri ihtiyacı olan akımı çeker. Pedallardan aynı akım geçmez.

Tipik tüplü amplifikatörlerde ise regülasyon olmadığı için daha büyük(veya daha çok sayıda) tüp takıldığında heater (ve plate) voltajları azalacak, küçük (veya daha az sayıda) takıldığında da artacak. (Ayrıca farklı tüp takıldığında amplifikatörün çıkış empedansı değişecek, bias ayarları veya katot direncinin değişmesi gerekecek). Öte yandan yüksek volümde zorlanan güç trafosu kompresyon /sag üretir. Marshall sound'unun bir kısmı da buradan geliyor mesela..
 
Son düzenleme:
20 mA isteyen pedalı 1A besliyorum. Sorunsuz çalışıyor. SMPS adaptörle fuzz besliyorum, rezillik. İki kat hadisesini pedallarla alakadar katsayı olarak ilişkisini anlamıyorum. Strymon'u 400mA çalıştırdığımızda nasıl sorun olmuyorsa, neden bu iki kat akım olmasını gözetelim?
 

Geri
Üst