Pluginlerle başım derde girdi (Bir Sound Sorusu)

Beleş pluginleri biriktirmeye bayılıyorum. DAW olarak da Ableton Live 11 Lite edinmiştim.
Amp sim olarak ML Sound Lab Amped Roots ve MIKKO2 zaten en sevdiğim plugin. Kendi içinde bir kaç efekti var. Ableton'ın kendi ses efektleri de bana gayet yeterli geliyordu.

Geçen hafta Thomann'dan bir alışveriş yaptım. 2 tane kupon kazandım. Biri Native Instruments Komplete 15...

Ya Rab! Ne ettim ben sana. 3'er tane compressor, eq, reverb, delay... Midi bass davul. High gainlerde hiç sevmesem de Guitar Rig 7 LE... ve daha indirmediğim binlerce sample falan filan. Gitar çalmayı bıraktım ekranda knob çevirmekten, kulak vermekten salaklaşmaya başladım.

Bunlar iyi güzel de, benim sorum şu:
Tabiki profesyonel anlamda mix/mastering olayına girişmeyeceğim. Yine de 3 gündür ne kadar eğitim varsa izledim. Pluginleri kullanırken siz ne kadar ileri gidiyorsunuz?
Mesela evinizde kendi kendinize gitar çalarken Multiband EQ yapıyor musunuz? Compressor kullanıyor musunuz? Reverb'in high cut/low cut ayarlarını yapıyor musunuz?

Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kompresör kullanıyorum, yeri geliyor amfinin önünde açıyorum yeri geliyor en sona koyuyorum. Hi/lo Cut olayını çoğu zaman yapmıyorum. Çok derin mevzular çünkü. Bazen sound çok steril oluyor. Bazen yaptığın o kadar ayar farklı enstrümanlar devreye girince bağlam içinde kayboluyor. Önemli olan bana göre kendi soundunu yansıtan 3-5 preset oluşturup yaptığın müziğe odaklanmak yoksa onlarca knob içerisinde kaybolur gidersin. Presetten kastım farklı pluginler kullanarak elde ettiğin sinyal zincirlerini kaydetmek bu arada.

Plugin kullanmaya ilk başladığımda çok kurcalıyordum ben de 7 bant / 10 bant, yok yarım açık wah, yok yarım kapalı bilmem ne vs. Hatta onu da geçtim guitar rig 4'ü açıp baştan aşağı tüm presetlerle bir şeyler yapıyordum. Oktav pedallı presetle dere boyu kavaklar çalmak, uzaylı sesleri çıkaran presetle... uzaylı sesleri çıkarmak gibi.

Şimdi TH-U kullanıyorum ve tonlarımın çoğu drive'ı sonuna kadar kısık yeşil overdrive > kuvvetli amfi > efektler şeklinde ve bunları ellemiyorum. Arada TH-U bedava presetler ve demolar paylaşıyor, onları indirip bakıyorum biraz (rig player tarzı tonlar acayip başarılı oluyor bu arada) ama onun dışında 24 saatlik gün içinde ton kovalayacak kadar zaman olmadığını düşünüyorum. Oturup çalıyorum daha çok.

Biraz Amerikalı doomsday prepperlar gibiyim. Hiç gerçekleşmeyecek bir felaket için ("abi yıllar sonra konser yapmaya karar verdik gelip çalar mısın?" gibi) kendimi hazır tutuyorum.

Beleş pluginleri biriktirmeye bayılıyorum. DAW olarak da Ableton Live 11 Lite edinmiştim.
Amp sim olarak ML Sound Lab Amped Roots ve MIKKO2 zaten en sevdiğim plugin. Kendi içinde bir kaç efekti var. Ableton'ın kendi ses efektleri de bana gayet yeterli geliyordu.

Geçen hafta Thomann'dan bir alışveriş yaptım. 2 tane kupon kazandım. Biri Native Instruments Komplete 15...

Ya Rab! Ne ettim ben sana. 3'er tane compressor, eq, reverb, delay... Midi bass davul. High gainlerde hiç sevmesem de Guitar Rig 7 LE... ve daha indirmediğim binlerce sample falan filan. Gitar çalmayı bıraktım ekranda knob çevirmekten, kulak vermekten salaklaşmaya başladım.

Tabiki profesyonel anlamda mix/mastering olayına girişmeyeceğim. Yine de 3 gündür ne kadar eğitim varsa izledim. Pluginleri kullanırken siz ne kadar ileri gidiyorsunuz?
Mesela evinizde kendi kendinize gitar çalarken Multiband EQ yapıyor musunuz? Compressor kullanıyor musunuz? Reverb'in high cut/low cut ayarlarını yapıyor musunuz?

Bu mesele gerçek anlamda bir "tavşan deliği". İçine düşüp aylarca kayboldum.
Artık tümüyle uzak duruyorum; bundan sonra da son derece sınırlı ve amaca spesifik bir şekilde kullanacağım. Prodüksiyon odaklı şeylere evde ve amatör bir hevesle girişmek çok sakat bir iş. Uzun bir süre enstrümandan uzak kalmama da yol açtı. Uzaklaşmak çok iyi geldi. Artık en fazla evde demo kaydederim veya ham gitar kaydı alırım. Ama miks-masteringi kesinlikle bu işin profesyoneline yaptıracağım ileride.

Efektlerin aşağı yukarı ideal yerleri belli. Yerleri değişirse ne olacağını merak ediyorsanız chatgpt’ye sorunca açıklıyor. İlk başlarda çok sayıda plug-in denedikten sonra amfi ve kabin modellemeleri farkı yaratan kısım olduğundan beğendiğim ve iş görecek efektleri seçip sadece amfi ve IR değiştiriyorum.

Tascam mixer almıştım mix-mastering vs biraz uğraşırım diye,sonra İK nın tracks vs programlarını da aldım,güzel uğraşlar ama evde çok yapılacak şey değil,o ayar bu ayar derken zaman bitiyor,prosesörde ir ayarla,plug in de ton yaz derken enstrümanın gönül koyuyor 🫤

Comp konusu sesleri belli seviyeye sıkıştırdığı için çalarken bana hiç iyi gelmedi yani bir şarkıya sona halini verirken elbette gerekiyor ama canlı çalımlar için bana hep fazla geldi ya da ben ayarlarını yapamadım, bilemiyorum.

"Multiband EQ" ve "high cut/low cut" ayarlarını bir sefer kanallara ayarladım ve kaydettim. O şekilde kullanıyorum. Ayarların ve daha iyi "sound"un gerçekten sonu yok. Bir yerden sonra kulağıma hepsi aynı gelmeye başlıyor, orada zaten ayrımı kaybediyorum o yüzden bu işin ben aştığını düşündüm ve çok temel ayarlar haricindekileri yapmıyorum ya da yapamıyorum demek lazım sanırım 🙂

Tabii şu var, amaç evde amatör düzeyde dahi olsun düzgün bir kayıt ortaya çıkartmaksa bu ayarları yarım yamalak yapma şansı da yok, mutlaka dengelemeniz gerekiyor. Yani ayarların daha iyi olması yerine kötü bile olsa belli bir dengeye ulaştırmayı hedeflemek gerektiğini düşünüyorum.

HiCut/Low Cut ayarlarını prosesörün main output'undan ayarlanıyor çünkü zaten gereksiz frekansları kesmek lazım. Onun dışındaki efektler gitarist işi değil kayıt eden adamın işi kompresör kullanmak mesela clean çalarken eğer vuruşların dengeli duyulmasını istersen kullanırsın. Distorsion'un kendisi kompresör zaten.

Comp konusu sesleri belli seviyeye sıkıştırdığı için çalarken bana hiç iyi gelmedi yani bir şarkıya sona halini verirken elbette gerekiyor ama canlı çalımlar için bana hep fazla geldi ya da ben ayarlarını yapamadım, bilemiyorum.

"Multiband EQ" ve "high cut/low cut" ayarlarını bir sefer kanallara ayarladım ve kaydettim. O şekilde kullanıyorum. Ayarların ve daha iyi "sound"un gerçekten sonu yok. Bir yerden sonra kulağıma hepsi aynı gelmeye başlıyor, orada zaten ayrımı kaybediyorum o yüzden bu işin ben aştığını düşündüm ve çok temel ayarlar haricindekileri yapmıyorum ya da yapamıyorum demek lazım sanırım 🙂

Tabii şu var, amaç evde amatör düzeyde dahi olsun düzgün bir kayıt ortaya çıkartmaksa bu ayarları yarım yamalak yapma şansı da yok, mutlaka dengelemeniz gerekiyor. Yani ayarların daha iyi olması yerine kötü bile olsa belli bir dengeye ulaştırmayı hedeflemek gerektiğini düşünüyorum.
Olay biraz parfüm testi gibi oluyor ,bir yerden sonra sesler aynı,kokular aynı 😊

Çeşitli bilgiler paylaşılmış ama sanırım temel ifadelerde biraz kafa karışıklığı var. Bir gitar tonu peşine çeşitli bileşenler koyduğunuzda “mix” yapmış olmuyorsunuz. Mix, çoklu bileşenlerin birbiriyle uyumunu sağlamak amacıyla yapılan işler bütünü olarak çok geniş şekilde ifade edilebilir.

Siz nasıl ki bir analog boarda 10 bant eq pedalı koyduğunuzda mix yapmıyorsunuz, DAW üzerinde de bir amfi simülasyonu peşine eq açtığınızda mix yapmıyorsunuz. Ancak altta bir backing track varsa ve siz gitar üzerinde eq ile oynama yaparken trampeti, kicki, bası gözeterek işlemler yapıyor, gitarı bu elemanların içine yedirmek için yapıyorsanız bir mix mesaisine girmiş oluyorsunuz.

Bu durumun bağlandığı yer; ihtiyaç duyuyor muyuz sorusu. Eğer ham gitar tonunda birşeyler yapmak istiyor, bir eksiklik duyuyorsanız elbette eq, comp, exciter, multiband eq vb. Onlarca unsur kullanabilirsiniz. Bunu da bir formülle değil kulaklarınızla karar vererek yapmanız gerekir.

Tek doğru, tek preset, tek ayar zaten mümkün değil. Çok basit bir örnekle, kimi amfilerimde 100hz’e kadar lowcut attığımda birşey değişmiyor, kimisinde 50-100hz arasında inanılmaz bir gövde değişimi oluyor. Hatta işin daha ötesi, sanırım Andy Sneap taktiğidir. Pultec ile hiç duymadığımız 30hz’e hem boost hem attenuate eylediğimizde birçok farklı frekansa da etki ediyor, her tona farklı bir makyajı oluyor.

Bu nedenle merak varsa kurcalamakta fayda var ama kulakları kullanarak, dinleyerek, öğrenerek.

Öncelikle yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Paylaştığınız bilgiler ve tecrübeler benim için çok kıymetli.
3 günde öğrenilecek şey tabiki değil. Biraz ilerletmek istiyorum. Okuduğum, izlediğim kaynaklar hep profesyonelliğe adım atma niyetindeki kitle için.
Benim gibiler ne kadar ileri gitmeli, amatör kayıtlarımızı ne zaman "tamamlayabilme" noktasına gelir merak etmiştim.

Bunu da bir formülle değil kulaklarınızla karar vererek yapmanız gerekir.
Bir formülü olsaydı harika olucaktı ☺️

Bir sample bırakıyorum, içinde 2 farklı gitar tonu var.
İdare eder, olmamış, Allah belanı versin cemburak diye yorum yapabilirseniz sevinirim.

🤘

@cemburak Hocam kayıt aslında gayet güzel, sadece biraz soğuk geliyor bence herşey. Bassı altta biraz sivri ve gövdesiz duyuyorum. Sanırım midi bir bass, ya da Parallax benzeri bir pluginin çok distorted bir preseti tercih edildiği için.

2. yarıdaki gitar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Elbette kişisel beğeniler de devreye giriyor ama bence biraz fazla "kutu" midlere sahip. Ama genel anlamda evde midi davullar, amfi pluginleri ile çalışılarak elde edilebilecek sound bundan çok uzakta değil. Belki herşeyi milimetrik ayarlamaya çalışabilirsiniz, çok katmanlı kayıtlara, alengirli proseslere girebilirsiniz ama varacağı yer bundan %5-10 uzak olur. Özelden kanalları, ya da varsa Logic projesini iletirseniz detaylı bakmak isterim ama.

Öncelikle yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Paylaştığınız bilgiler ve tecrübeler benim için çok kıymetli.
3 günde öğrenilecek şey tabiki değil. Biraz ilerletmek istiyorum. Okuduğum, izlediğim kaynaklar hep profesyonelliğe adım atma niyetindeki kitle için.
Benim gibiler ne kadar ileri gitmeli, amatör kayıtlarımızı ne zaman "tamamlayabilme" noktasına gelir merak etmiştim.

İdare eder, olmamış, Allah belanı versin cemburak diye yorum yapabilirseniz sevinirim.

175749 eklentisini görüntüle

🤘
Allah belanı vermesin cemburak 👏
🤟🤟🤟

175749 eklentisini görüntüle

🤘
1980'lere dönüş 👊
Hunharca çalınmış çok gaz bi parça olmuş 👏👏👍
Eleman/grup arayanlar ilan bölümü harici açılan konulara artık hiç bulaşmıyorum polemik arayan bikaç çok bilmiş olduğundan ama kaliteyi de her zaman takdir eden biri olduğum için cevap yazdım ve hatta bası elime alıp eşlik ettim.
olmuş, ben beğendim. Sadece bas gitar biraz geride kalmış. Bas Biraz daha öne alınıp tonu biraz daha güçlü olursa daha da manyak olur.

Çok bilmişlik haddime değil, ev çalıcısıyım sonuçta.
Keşke yaşadığım yerde de sizin gibiler olsada toplanıp böyle hunharca çalsak.

Ton yazma özürlü bir adam olduğum için mümkün mertebe hazır presetlerle ve/veya üzerinde hafif oynamalarla takılıyorum. Ton yazmayı öğrenmek gibi bir deliliğe girmek istemedim çünkü ömrümü yer biliyorum 😅 şimdilik bu halimle memnunum. 😁

altta bir backing track varsa ve siz gitar üzerinde eq ile oynama yaparken trampeti, kicki, bası gözeterek işlemler yapıyor, gitarı bu elemanların içine yedirmek için yapıyorsanız bir mix mesaisine girmiş oluyorsunuz.
Al sana kick yayını konusu 👍

Eline sağlık. Tamamını da duyarız inşallah🤘

Al sana kick yayını konusu 👍

Abi iş güç derken 1 aydır açamadık cidden. Bu cuma belki bunun üzerine konuşabiliriz. Ancak bunlar prodüksiyonel olaylar. İnternette de yığınla bilgi mevcut. 10 dakika gitar çalıp 10 saat klavye mouse eşliğinde ekrana kitlenmeye dayalı bir mesai. İcraya önem veren insanları baymaktan çekiniyorum.

Yoksa 2 - 3 gün önce yeni albüm kayıtlarından önce pink noise ve mikrofon eşliğinde odayı nasl mixlediğime kadar anlatabilirim. 😀

Abi iş güç derken 1 aydır açamadık cidden. Bu cuma belki bunun üzerine konuşabiliriz. Ancak bunlar prodüksiyonel olaylar. İnternette de yığınla bilgi mevcut. 10 dakika gitar çalıp 10 saat klavye mouse eşliğinde ekrana kitlenmeye dayalı bir mesai. İcraya önem veren insanları baymaktan çekiniyorum.

Yoksa 2 - 3 gün önce yeni albüm kayıtlarından önce pink noise ve mikrofon eşliğinde odayı nasl mixlediğime kadar anlatabilirim. 😀
Yahu yayında bize okulda kurulan barikatları vs anlatıyordun ya, o konulara girme buradan yardır işte 😊

Seviliyorsun 🤘

Herkese vakit ayırdığı ve ilgilendiği için teşekkür ederim.

Davullar EZdrummer. Kulağıma en parlak geleni seçiyorum. Basslar ise, Komplete ile beraber gelen bir MIDI enstruman. Çok fazla preset var. Çok da ayarı var. İçlerinden birini seçtim. Aslında çok beğendiğim, ikonik bir bas tonu var ama onu elde edemiyorum.
Bass almak istiyorum (gitarı bitirdik bass kaldı) ama eşim illa siyah Jackson Kelly Bass olacak diyor. Üretimi de yok, nereden bulacağım bilmiyorum.
Normalde L&R olmak üzere iki kayıt yaparım ama burada mono kayıta Stereo Imager kullandım. Olumsuz etkisi de duyuluyordur sanırım.
Birinci ton bence de daha güzel duyuluyor çünkü daha az kurcaladım. İkincide ne varsa peşpeşe ekledim, çorba oldu.
EQda rezonansları düşürmeyi öğrendim. (herşey bitti sanki rezonanslar kaldı🙂 Palm mutingde basslar fırlamasın diye Dynamic EQ...
Son sampleda Master kanala, Ozone 11 Elements diye birşey eklemiştim. Elements, AI olarak sana bunu master ederim diyordu. Belki de onu kapatmalıyım.

@blackfriday666 Özellikle Catharsis We Hope'u dinleyince, bir yayın yaparsanız çok işimize yarar.

Tüm yazılanlardan yola çıkarak tonda değişiklikler yaptım. Bassları tamamen çıkardım. Bir gitar yetmiyormuş gibi yeni kanallar ekledim. Ordan burdan araklama bir solo kaydettim (solo yoruma kapalıdır🙂).
Farkındayım, henüz de çok uğraşmadım, yeni kanallar kesinlikle çok emanet duyuluyor. Şimdi tüm kanalları barıştırmam gerekiyor.

Yeni sample, değerli yorumlarınıza açıktır.

Kulaklarınıza gelecek zararlardan ben sorumluyum. 🤘

Geri