Psikedelik Rock Öneri Başlığı

Merhaba. Benzeri olmadığına kanaat getirdikten sonra başlığı açmaya karar verdim. Asıl nedenim uzun süredir dönüp aynı parçaları, albümleri dinlemem. Ben yeni keşifleri çok değerli buluyorum. Enstrümancılık ve müzisyenliği de geliştiriyor. Bu nedenle başlıkta, psikedelik rock'a benim gibi tutkulu olanların keşiflerini paylaşabileceği bir ortam yaratmayı amaçlıyorum. İlk taşı günahsız olmasam da ben atıyorum!

Khruangbin.

Bu arkadaşlar tek bas, tek gitar, tek davul ve çoğunlukla enstrümantal bir tarz icra ediyorlar. Sonradan birazdan söz edeceğim başka gruplara da önayak oldular hatta. Basçının dans biçimine kadar taklit edilen ufak bir "marka" yaratmış gibi duruyorlar. Bu parçada doğu tınılarından beslenilmiş ve klibinde de İran Devrimi'nden radyo & TV bölümleri var. Ayrıca İstanbul'a da gelmiş ve bu yaz tekrar gelecek bir grup.

BALTHVS.

Aynı konsept. Bahsettiğim tek bas, gitar, davul stilini devam ettiriyorlar. Kadın basçı çok bariz Laura Lee'den etkilenmiş duruyor ama Balthazar daha özgün bir tavra sahip. Bunların da örnek parçadaki gibi doğu esintili çalışmaları olsa da çoğunluğunu Güney Amerika müziği oluşturuyor. İki grubun da ortak noktası, bolca shaker kullanıyorlar parçalarında. Ben "Dünyadan Sesler"de keşfetmiştim. Türkiye'de bir stüdyoya da konuk olmuşlar anlaşılan. Sözü açılmışken, Khruangbin'in aksine daha stüdyodan canlı kayıtlar paylaşan bir grup.

Gözyaşı Çetesi.

İlk olarak Seferihisar'dan bas amfisi alırken satıcı aracılığı ile tanışmıştım kendileri ile. Afrika müziğinden bariz esinleri var. Buna hep şaşırmışımdır zaten, doğu psikedelik müziklerinde kendilerince "otantik" bazı yerlerden etkilenirken batının en otantik gördüğü çoğunlukla biz oluyoruz. Yine özgün ve besleyici müzikleri var. Özellikle Türkçe Rock'ın girdiği ağdalı vokaller, akustik veya AC/DC'den bozma elektrik gitarlar döngüsünün yanında güneş misali parlıyorlar. Stüdyo kayıtlarındaki parçayı canlıda varyasyonlarını genişleterek iki-üç katı sürede çaldıklarını biliyorum. Son derece özgün bir grup.

Thievery Corporation.

Bunlar da kendi tarzlarını oluşturmuş ve albümler boyunca korumuş bir müziğe sahipler. Peltek vokalleri bile müziklerine gayet müthiş biçimde yedirmişler. Ayrıca kadın vokalleri de gayet iyi.

Nico.

Bütün kadın vokalli psikedelik grupların temelini atandır şeklinde düşünüyorum, bunu desem abartı olmaz bence. Bilhassa söz konusu Drama of Exile albümü çok psikedelik unsurlar taşıyor.

"STOMU YAMASHTA - GO"

1976 yılından STEVE WINWOOD & MICHAEL SHRIEVE & AL DI MEOLA içerikli bir super group projesi.
Tasvir edeyim, anlatayım diye uğraştım ama beceremedim. Dinlemeniz lazım.

1739479965668.webp

Geri