@HmzGkgz, @tugrul6733 Evet..
Bu analog delay denilen nane nedir peki?
Cevaplar için teşekkürler. Resmen aydınlandım.
Anladım, eyvallah.Erdem Hoca'nın dediği gibi stereo olarak iki amfiyi aynı anda kullanma imkanı olmasıyla birlikte, stereo olmadan gerekli switching sistemleri ile bir amfiyi kullanırken diğerini de kullanmayabilirsin tek gitarla. Birini zincire dahil edip diğerini çıkardığını düşün.
Mesaj biraz uzun @diabolique ustad kizacak belki ama olsun madem bilgilendirme basligi detayli sekilde yazalim istedim: Önce müziği boşverelim bir sonraki mesajda onu da yazarız.
Rack malum İngilizce raf demek. Elektronik cihazların taşınması ve korunması için yapılmış ve artık boyutları standartlaşmış muhafazalar bunlar, hepsi bu. Varlık nedeninin profesyonellikle, teknolojiyle, kaliteyle şunla bunla uzaktan yakından alakası yok.
Bu muhafazalarda büyüklük birimi U diye geçiyor ve 19 inch genişliğinde 1.752 inch yüksekliğinde bir slota vidalanarak monte edilecek tum ekipmanların (isterse beyaz peynir olsun) form faktörüne karşılık geliyor. Tabi hemen herşeyde olduğu gibi bunun da bir standardı var ANSI/EIA-310-D-1992. Derinlik ise çok daha değişken çünkü söz konusu cihazın rafa monte edilmesi ile ilgili bir kısıt oluşturmuyor. Bu var olan tek boyutlandırma degil tabi ki baska boyutlarda da raf duzenleri var. Ama muzisyenlerin fetis haline getirdikleri versiyonu bu yukaridakiler.
Steve Vai`nin “refrigerator size” dediği rack dolapları standart olarak 42U olarak üretiliyor. Bunların dikdörtgen prizması şeklinde yani bildiğin dolap olarak yapılmasının ana nedeni kargo alanının etkili kullanılması. Bir yere aynı şeyden istiflemek istersen ve imkanın da varsa bu istifleyeceğin şeylerin top şeklinde olmasını tercih etmezsin, lakin aynı boyda toplar “close packed” olarak dizilirlerse bile uzayın %74 ünü doldurabiliyorlar (Kepler Conjecture -- from Wolfram MathWorld). O vakit niye bu sekilde yapıldıklarını da anladık.
Uzun lafın kısası aynı boyda dikdörtgen prizmaları olarak yapılmış bu “rack” dolapları tüm uzayı kaplayacak şekilde dizebilirsin dolayısı ile kargo avantajı olduğu gibi 100 tane şeyi bağlamak zorunda olan veya böyle hisseden adamlar için bağlantı avantajı da sağlıyorlar.
En başta niye var olduklarına geri dönersek bunların icat edilmesinin dediğim gibi müzik ile uzaktan yakından alakası yok telekominikasyonla alakali ve cok eski. Zaten büyük kullanıcı olarak bizim gibi züğürt gitarcılardan önce kayıtla uğraşanlar, onlardan önce de yayınclılar (broadcasting) var. Günümüz için konuşursak bunların ana kullanıcıları müzisyenler değil ( aslında hiç olmadılar ve hiç olmayacaklar) yani. Çok daha geçerli ne diyelim “relevant” bir örnek server denilen bilgisayar ailesi. Türkiye`de bile hemen her KOBi de bir bilgi islem odasi ve bir rack dolabı görebilirsiniz. Parekendeciler ve bankalarda ise büyük depolama birimleri ve clusterlar gayet yaygın şekilde bulunuyorlar ve onlar için hususi ayrılmış katlar ve hatta binalar vardır. Ve son olarak teknik hesaplamalar için kullanılan yüksek başarımlı bilgisayarlarda bu tür rack ünitesine dizilmis yüzlerce hatta binlerce hesaplama birimi bulunuyor. Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi`nde böyle bir enstitü epey bir zaman önce kuruldu (UHeM). Manchester Üniversitesindeki parcacik fizikcilerin kullandigi Tier2 daki bilgisayar rack mount cihazların kaçınılmaz olduğu bir uygulamaya örnek:
71043 eklentisini görüntüle
İyiymiş valla. Keşke rack için gerekli parayı da kitabın arasına koysalarmış. 🙂Yıllar önce okuduğum rack sistemler ile ilgili bir kitapta şöyle bir giriş cümlesi vardı;
-"If your idea of the ultimate guitar rig is a single-channel combo amp and an overdrive pedal, this is definitely not the book for you."
Rack candır, sevin onu!
Alkol kullanmıyorum ama bu cümlenin üstüne "ben de rakımı paylaşmak istiyorum" diye espri yapasım geldi. :banghead:😛Dayanamadım ben de rack ımı paylaşmak istiyorum. 😗
Kendi halimi düşününce ofiste sesli güldüm de kime ne anlatıcam.. " abi şimdi rack diye bişey var, pedal var, araba pedalı değil, midi controller var, stereo, amfi, delay, ses. basıyon bunlara, ben komik basıyorum.......... " devreler yandı..böylelilkle gitarist sahnede pedallara basıcam diye bulgar halk dansları figürleri sergilemekten kurtulmuş olur
Volkan yapmaaaaaaaAlkol kullanmıyorum ama bu cümlenin üstüne "ben de rakımı paylaşmak istiyorum" diye espri yapasım geldi. :banghead:😛
Ben de pişman oldum sonradan. 🙁Volkan yapmaaaaaaa
Ben de bigün iyice sindireyim öyle cevap yazayım dedim 😀Ben de pişman oldum sonradan. 🙁
Nasıl kötüyse artık 1 gün kimse konuya bir şey yazmadı. 😀