Rock müzik dinleyicisi beklentisi yüksek olan ve eleştiren bir özellikte olduğu için bu tip tartışmalar hep yaşanıyor.Müzik yeterince sert değil pop diye eleştiriyorlar ama şarkılardaki bütünlüğe bakmak gerekiyor,önemli olan müziğin şarkının sözlerine uygun olmasıdır .Mesela Prensesim Uykusuyum şarkısını sert bir soundla yapabilirlerdi ama şarkının anlatımına katkıda bulunmazdı.Rock müzikte illa gürültü patırtı olsun dersek müziği kısıtlamış oluruz,daha yumuşak ifade edilmesi gereken duygular kaybolurlar.Bu konu Redd e röportajlarında soruluyor,onların cevaplarından her şeyin farkında olduklarını,ne yaptıklarını bildiklerini anlıyoruz.Bu forumda yapılan tartışma ne ilk ne sondur ama önemli olan samimi olmaları ki Redd bence samimidir yani piyasa değildir.röportajlarından onların bilinçli ve samimi olduklarını anlayabiliriz.Redd i sevmeseniz bile yiğidi öldürün ama hakkını yemeyin;
akşam gazetesi röportajı
www.aksam.com.tr/haber.asp?a=40086,12&tarih=27.05.2006 - 44k
Sizi diğer rock gruplarından ayıran en önemli özellik nedir?
Doğan: Form olarak ayrılık olabilir. Herkes rock kimliği altında başka formlarda müzik yapıyor. Bence bizim en büyük farkımız; olgunluğumuz doğrultusunda her aşamada hakimiyetimizi kullanacak tecrübeye sahip olmamız.
Güneş: Aslında bu fark bizim tarafımızdan değerlendirilecek bir şey değil. Son üç-beş yılda sayıları hızla artan rock gruplarından biriyiz. Ama zaman içinde nasıl bir farkımız olduğu, hem diğer müzisyenler, hem de dinleyiciler tarafından anlaşılacaktır. Grupların sayısının artmasını da olumlu buluyoruz. Sektör bir anlamda genişliyor. Rock kaydedebilecek prodüktörlerin ve stüdyoların da beraberinde gelişecek olması, bize de KDV olarak dönecektir.
Doğan: Bir yandan da beğenmek gayretinde olmalıyız. Bir grubun mutlaka beğenilecek bir şeyini bulursunuz. Konuşmaya başladığınızda eleştirecek pek çok şey de bulabilirsiniz.
İlke: Redd'in egolarından kurtulmuş olduğunu düşünüyorum. Parçalarda bireysellik yerine, müziğin bir yere varması için ortak noktada buluşuyoruz.
Şarkılarınızın sözleri günlük hayatın içinden....
Berke: Bizim tepki duyduğumuz şeyler birbirine çok yakın. Bir arada çalmamızın dışında bizi grup yapan en önemli özellik bu. Tepki verdiğimiz konuların hiçbiri eleştirilmemiş konular değil. Biz bunları dile getirmeyi doğru buluyoruz. Yanlış bulduğumuz şeyleri yokmuş gibi yaşamaktan yana değiliz. Sokağın pisliğinden de, politikanın yavaş yavaş çürümesinden de hoşnut değiliz. Yozlaşan her şey insanın hayatına etki ediyor. Bunun için entelektüel ya da aydın olmak gerekmiyor.
Doğan: 'Mutlu Olmak İçin' çok yanlış anlaşıldı. Sanırım eğitim sisteminden kaynaklı olarak biraz edebiyat algılamamız eksik. Kapalı bir kültür olmamızdan kaynaklanan içe atmalar var bizde. Dolayısıyla görmeden, duymadan, işitmeden yaşamaya, herkesin beğendiği şeyi beğenmenin doğru olduğunu düşünüyoruz. Meleğin de içinde kötülük, şeytanın da içinde iyilik olduğunu düşünüyorum.
Teoman'ı çok eleştirdik ama...
Albümün önsözü de size ait. Nasıl bir ruh haliyle çıktı bunlar?
Doğan: Albüme bir şeyler yazmayı düşünüyorduk. Arka arkaya gecenin bir vakti yazılmış bir şey o da. Bu nedenle nokta, virgül yok. Söylediğimiz bu cümleler hayata bakış açımız zaten. Türkiye'de tek olmaya çalışmıyoruz. Bizim gibi insanları bulmaya çalışıyoruz. Aslında bu bir tanışma davetidir.
Peki size göre Türkiye'de şarkı sözü yazarlarından kim yaratıcı?
Doğan: Teoman, Bülent Ortaçgil. Fikret Kızılok da yaratıcıydı. Teoman'ı çok eleştirdiğimiz olmuştur. Ama olgunlaşıp baktığımızda Türkiye'ye çok yenilik getirmiş bir sanatçı olduğunu görüyoruz, yazım dili olarak.
Redd olmasıydı hangi grupta çalmak isterdiniz?
Doğan: Başarılı bulduğum grup sayısı çok az. İyi bir şarkıcı olduğumu düşünüyorum. Bu işin eğitimini aldım. Asla bir nü-metal grupta şarkı söyleyemezdim. Çünkü müziğin bağırarak yapılmadığını düşünüyorum. O başka bir tavır.
İlke: Şu an piyasadaki pek çok gruptaki arkadaşlarla beraber müzik yaptık. Eskiden beraber çaldığımız gruplarla çalmak isteyebilirdik. Ama isteseydik yapardık zaten. Grupların çoğu bizden sonra oluştu.
Berke: Sonradan hiçbir gruba girmezdik gibi geliyor bana. Grubu var etmek önemli bence.
Başka bir röportajdan:
Uluslararası bir yarışmada bir ülkeyi temsil edecek sanatçının seçiminin bir kurumun tekelinde olmasını hiç hoş karşılamıyoruz. Eskiden eurovisionda başarı sağlayamasak da en azından bu yarışma ülkemizde yeni sanatçıların doğmasına ön ayak olurdu. Türkiye elemelerinde yeni sesler , gruplar dinlerdik. Artık sistem tamamen puan kazanmak üzerine kurulu, dolayısı ile tüm tartışmalar kimi göndersek acaba üzerinden yapılıyor. Teklif gelse ne yapardık diye hiç düşünmedik ama ümit ederiz ki canlı performansı başarılı olan bir sanatçı yarışmada bizi temsil eder.
Var olan gelişmelere rağmen hala bir arabesk veya pop şarkıcısından daha zor şartlar altında çalışmakta grup ve müzisyenlerimiz. Bu konuda ve Türk Rock Müziğinin yeni tınısı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Şartlar herkes için aynı. Pop müzikte artık samimiyet yok, 80’lerdeki pop samimiyeti yok oldu. Arabesk belki aynı samimiyette ama modu çok düşük ve yeni Müslüm Gürses’ler , Orhan Gencebay’lar ve Ferdi Tayfur’lar ortada yok.
Türk rock müziğinin popüler olmuş sözlerini alt alta yazıp okuyun. Dikkat ettiğinizde aslında arabesk olduğunu göreceksiniz . Melodik yapıların ve armonilerin farkına varıldığında buna daha da fazla kanaat getireceksiniz. . Türkiye’de rock enstrümanları ile arabesk yapılıyor. Yeni tınısı hakkında bu yüzden yorum yapmak gelecekte müzik eleştirmenleri ve yazarların işi oalcaktır. Bir gün popüler kültürden ve magazin kültüründen sıyrılıp müziği doğru değerlendirmeyi becerebildiklerinde bu bakış açısı belki dikkate almaya değecektir.
www.hangibar.com/.../ArticleDetail.asp?stmp=1055020070416&ArticleID=A220700220061117&sts=4675577485 - 101k
Nükhet: Türkiye’deki müzik piyasasının durumunu düşünürsek, istediğinizi yapabiliyor musunuz?
Doğan Duru: Türkiye’de müzik piyasası farklı, İngiltere’de bir albüm çıkarsaydık ve o piyasanın içinde olsaydık eminim ulaşabileceğimiz kitle daha fazla olurdu. Ancak Türkiye’de Türkçe müzik yapıyoruz Arabesk bir söylem içinde değiliz, olmak da istemiyoruz. Herkesin dinleyebileceği popülerlikte müzik yapmıyoruz.. Türkiye’ nin tabanı için popüler sözler, anlatım şekilleri ve müzik alt yapıları oluşturan gruplar var. Rock müzik enstrümanı kullanmak rock müzik yapılıyor anlamına gelmiyor. Bazı kişilere göre biz de rock müzik yapmıyoruz çünkü o kadar kirli soundlar kullanmıyoruz. İngiltere’ deki rock müzik tarzını örnek alıyoruz.