Bu videoda düşük sesle mix yapmanın uygunluğununun ıspatlandığı birşey yok. bütün profesyonel kayıt stüdyoları yüksek ses ile dinleme yaparlar.(son sese kadar açmayı kastetmiyorum)
aynı yerde dönüyoruz. bence kayıt ile ilgilenen farklı kişiler de konuya katılmalı.
Bu videonun başlığı "5 minutes to a better mix: Mixing at low volumes" yani "5 Dakikada daha iyi mix: Düşük ses düzeyinde mix yapmak" (sizin için tercüme ettim) Ve videoda mix sırasında volümü düşük tutmanın daha uygun olacağı, herkesin anlayabileceği, fazla teknik terim içermeyen bir anlatımla ele alınıyor.
"Bütün profesyonel kayıt stüdyoları yüksek sesle dinleme yaparlar." argümanınızı birkaç yönden hatalı buldum.
1 - Kayıt stüdyolarının amatör - profesyonel ayrımını yapabilecek somut bir skala yok. Bana göre profesyonel olan size göre amatör olabilir. Tamamen göreceli.
2 - Bütün kayıt stüdyoları derken tüm dünyadakilerden mi , yoksa Türkiye' dekilerden mi bahsediyorsunuz? Bütün kayıt stüdyoları şeklinde bir genelleme yapmak pek doğru olmaz.
3 - Yüksek ses - düşük ses, şeklinde bir ayrım yapmak doğru değil, bu yüzden videoda mix sırasında arkadaşınızı duyabiliyor olmalısınız gibi pratik bir ipucu verilmiş.
Yüksek sesle dinleme yapan bildiğiniz kayıt stüdyoları varsa eğer, bu forumda lütfen paylaşınız ki, kayıtlarımı miksaj için bir stüdyoya götürmem gerekirse bu stüdyoları tercih etmeyeyim. Benim şu ana kadar hizmet satın aldığım 2 kayıt stüdyosu da, miksaj odasında arkadaşınızla konuşurken birbirinizi duyabileceğiniz seviyelerde miks yapıyorlar. Evimdeki stüdyomda ben de monitörlerimi oldukça düşük ses seviyelerinde kullanıyorum. (Zaten evde yalıtım da yeterli olmadığı için sesi isteseniz de çok açamıyorsunuz ayrı konu)
Yüksek volume ile mix yapmayı savunacak arkadaşların, bu konuda herhangi bir tartışmaya girmeden önce, Fletcher - Munson eğrisini anlamaya çalışmalarını öneririm.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher–Munson_curves
Bunun yanında başka bir husus, mix odanızı ne kadar mükemmel dizayn ederseniz edin, yüksek sesle dinleme yaptığınızda duvarlardan ve diğer yansıtıcı yüzeylerden geri dönen sesler daha fazla olacaktır. Bu da dinlemede faz problemleri yaşanmasına yol açar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.